места

ДА! Wok to Walk в чест на Новата година на коня

1

Wok е хит през последните години в цяла Европа и така наричат цял стил в приготвянето на храна, нищо че името е просто на вид дълбок азиатски тиган. Модното течение обхвана много държави, а от няколко месеца е и у нас, представено от специален ресторант. В него храната се приготвя точно в такива тигани. Заведението на бул. Витоша е точно в характера на
европейските си Wok събратя - минималистично, с много светло и дърво и малко, но интересно поставена зеленина, предлагащо хем бърза, хем вкусна и полезна храна.

Менюто е разделено на три: основи, добавки и сосове. Основите са яйчни спагети, пълнозърнести, обикновени оризови спагети и удон спагети, а също бял или пълнозърнест ориз. Всички те се сервират с пресни зеленчуци и яйце. Повечето хора прибавят различни неща. Специално за днес, когато честваме новата година на Синия дървен кон, казват, че не е добре да се
яде месо, така че изборът на добавки може да бъде или морски - скариди или калмари, или зеленаж - броколи, гъби или шийтаке гъби, ананас, бамбук, бейби или обикновена царевица, кашу, както и основните видове мръвка за неподчиняващите се на традицията: пилешко, свинско и телешко.

Третата група са сосовете, които подсказват, че Wok не е просто китайски, а е азиатски кулинарен феномен. типизацията на заливките е според характера. Сосът Токио например е терияки, Хонкогнг, в стила на кантонската кухня, е сладко-кисел, Шанхай е с боб и соя, Пекин е със стриди - значи пасва идеално за ЧНГ на коня, Сайгон е с чесън и черен пипер по виетнамски, Бали е фъстъчен сос, Банкок е с къри и кокос, има и Люта Азия.
 

 

Снимка: spottedbylocals.com