места

ДА! Резидънс е забраненият град на богатите и известните

1
ДА! Резидънс е забраненият град на богатите и известните

ДА! Резидънс е забраненият град на богатите и известните

Единственият затворен клуб в България, който носи името Резидънс, е забраненият град на София, до който имат достъп само избраните. Това са богати и известни хора, които притежават карти за него и онези, които те се счели за дойстойни да бъдат поканени там.

Някогашният премиерски дом, проектиран лично от създателя на най-красивите сгради в София австриец Грюнангер е оценен първо от създалия го през 1907 г. творец. Защото, след като се пенсионира, той строи копие на сградата в необароков стил за свой последен дом в Залцбург.

За огромно съжаление, след като близо две десетилетия най-красивата къща в София (единствен съперник може да бъде отстоящата на стотина метра турска резиденция, дело на същия архитект) стоя запустяла, докато се прехвърляше от собственик на собственик, интериорът със старите фигурални френски паркети, другите майсторски дървении и венецианските огледала бая е пострадал, а зданието някога е било наричано „малкия дворец” заради парижкия си стайлинг на интериора. Затова на основателите на затворения клуб се е наложило да променят интериора в осъвременен ретро стил.

Партерният етаж е отделен за бар с американски фасон, ала 50-те години, каквито са много модни по света в момента. В сградата се помещава също вероятно най-добрия ресторант в милионния град на момента. А на върха е нощният клуб Анкор („още” в превод от френски). Той пък изненадващо е решен с доста смел за ретро духа на цялата сграда маниер – ярки багри и металически отблясъци по стените, няколко вида високи столове и други сюрпризи на върха на старата къща – нейния 3-и етаж.