места

Le Mouettes КРАСИВА ПОЧИВКА

1

Вила на 2 века с общо 28 стаи и апартаменти, с наистина частен плаж, комбиниращ златен пясък и скали, с басейн в ретро стил в градината, с огромни тераси и на ресторанта, и на бара, и на спа-то над приказен залив с море, комбиниращо по уникален начин цветовете на изумруд, смарагд и онова, което като камък наричат аквамарин. Тишина, спокойствие, фанстастична храна. Ето това е почивка, когато човек хем се чувства като у дома си, хем е на ризлично, при това приказно място.

Най-добрият хотел на Аячо и вероятно на цяла Корсика е членът на веригата Chаteaux & Hоtels Collection, l‘Hоtel**** Les Mouettes. Сградата е построена през 19-ото столетие, а малко повече от век вилата над морето работи като място за настаняване на туристи. Оттогава е на върха в Корсика.

От 2006 г. е взет и е реновиран от фамилията Пиери, която превръщат обекта и в съвременно екипиран комплекс. На десетина – петнадесет минути пеша от сърцето на Аячо – независимо дали го броите откъм яхтеното пристанище, откъм цитадеталата или откъм централния площад, на 15 минути с кола от малкото и приятно летище на града, локацията е просто идеална, защото дава началото на плажно-вилната зона покрай морето.

И много важно – панорамата е една от най-прекрасните при такава яка конкуренция в района на столицата на този чуден остров, родил Наполеон на седем минути пеш от хотела.

На влизане покрай металната порта досами шосето, гордо наричано булевард Люсиен Бонапарт по името на един от братята на споменатия вече френски император, правят впечатление табелките, символизиращи признание за хотела. Стига само погледът към 3 от десетината – тези на

Мишлен за 2014 и 2015 г.

и тази на Конде Наст – издателя на Вог, Ванити Феър, Аркитекчъръл дайджест, Джи Кю и други от най-добрите списания за стил на живот на планетата. Почетното звание за най-добър обект в Корсика от Трип Адвайзър се разбира сякаш само по себе си.

Следващото, което се вижда е дворът пред входа на вилата, превърната в бутиков хотел – типична за Ривиерата и изобщо за рустикална Франция красива малка градина с много дървета и субтропични цъфтящи храсти, с гарирани елегантни колела и стар сандък за присядане, ако чакате някого за излизане.

Вратата като на дом се отваря и човек попада в неголямото лоби в светли тонове с малка кокетна рецепция вдясно и композиция от камина с фотьойли вдясно, покрай която се минава, за да може човек да стигне до оградения със стъклени стени и затова светло шикозно място за хранене.

Обаче в слънчев ден пътят е само един – направо към градината, която всъщност е огромна тераса над приличащото на десен на Мисони или Етро Средиземно море, което при Корсика напомня на Карибско.

Терасата е разделена на кът за усамотение и размишление най-отпред вляво, кът за бар и хранене на фини метални столове и маси зад него, басейн с ривиерски фасон и необичайна форма. Водата в него не е от градската ВиК тръба. Тя е чиста Средиземноморска и затова стои тъй красиво и лазурно.

Зад басейна, разделени от уханен плет от растения, вече е самият хотел. Стаите на първия етаж имат собствени мини тераси, свързани с голямата, които са със софи за излягане и шезлонги за присядане.

Заради тази екстра никой не се сърди, дори да бъде настанен в най-малките помещения на терасата с техните 20 квадратни метра площ и 12 кв.м бани. Те са наричани „Гостни стаи”. Имат целия нужен комфорт – безплатно WiFi и всякакви други задължителни вече във френския туризъм неща.

Следващите по ранг са Супериорните стаи, които стигат по размер до 25 квардата, а над 30 е площта на така наречените Привилигировани стаи, където баните са по френски просторни – минават и 20 квадрата.

Декорацията е персонализирана, както и обслужването

Това е едно от големите предимства на настаняване в такъв тип хотел - може би хората на Корсика са по-неориентирани, но не строят огромни хотели. И сигурно по тази причина поддържат доста добри цени – настанването в този хотел е от 130 евро през делниците и 165 през уикендите за най-евтините стаи до 595 евро на нощ за апартаментите. През юли и август стават още по-скъпи. Хотелът развива и едно

любимо френско изкуство в индустрията на гостопримеството – консиажът – професия, която засега е игнорирана у нас,

но осигурява на взискателната клиентела избор от всевъзможни и дори невъзможни атракции и услуги. Сигурно това е част от причината тази, а не някоя друга държава, да бъде туристическа дестинация номер 1 в света дълги години наред, дори в условията на съвременната ултра силна конкуренция. Цялата работа е консиажът да може да отгатва желанията на гостите и да им осигурява достъп до тайното и недостъпното, до онова, което е предназначено само за избрани.

Връщаме се обаче в стаите, за да добавим, че част от обзавеждането е оригиналното на вилата от 19-и век – времената не на Наполеон Първи, но на Наполеон Трети. Част от тях са специално предназначени за семеен отдих и затова наред с възможността за настаняване в помещения с 2 легла, има и шанс да изберете такива за плюс едно или плюс две деца. Онези, които се падат на втория и третия етаж, са с големи тераси с чадъри, шезлонги и всякакви други необходими удобства, защото какъв морски отдих зад неотварящи се прозорци – нещо, което го имаме дори в „5-звездни” хотели на Златни пясъци – сещате се кои имаме предвид.

Понеже немалко хора обръщат подчертано внимание на важни и показателни детайли като продуктите за баня например, да отбележим, че във вилата те са от Nuxe.

Спа центърът не е голям, не би било и възможно предвид габаритите на зданието, но ее отличен. Той има огромна тераса, където често се провеждат процедурите, например масажи, освен ако клиентите не желаят повече интимност и дискретност. Вътре, освен масажни стаи, има и хамам, места за различни терапии – от елементарни като маникюр и педикюр до специални за лице и тяло. Джакузите е отделено и се намира до басейна.

Акцентът на този точно спа е върху остеопатията като дипломирани експерти се занимават с гостите и им правят персонализирани програми за справяне с предизвикателствата.

Минаваме на нещо толкова важно, колкото храненето. Хотелът няма класически ресторант, но предлага закуска до 11 часа, а от 12 до 20 часа на гостите се сервира нещо като лек брънч или брънър. На място като Корсика, където портокалите и лимоните растат буквално по уличните дървета в Аячо, хората рядко искат нещо повече от качествена, естествена, вкусна, та и полезна местна храна, специално избирани от био ферми наколо, не се и сещат за тежки манджи, фюжън и псевдогурме. Седят си на терасата - градина, гледат си морето, отпиват по малко от шампанското или розето пред тях и ако има нещо за хапване – понякога се пресягат към него. Брънчът, както го наричаме условно, може да бъде сервиран или самообслужен на терасата, но също така се носи и по стаите. За гладниците - в околността има приятни ресторанти.

За какво съм им обаче при мисълта, че сладките и тестените изделия са на най-добрата марка в южна Франция Lenоtre®, кафето е Nespresso®, а всичко останало – прочутите местни филета, салами и сирена, които са като едно европейско време, не като от хипермаркет, пресните плодове, кестеновата паста и десерти са от локалните производители.

Даже киселото мляко е домашно,

гарантират от хотела. Специално настояват да се опитва един от най-прочутите корсикански продукти – фамозния мед. Бар хотелът има, но работи до 10 през пролетта и есента  и до 11 вечерта през лятото – от юни до септември. Колекцията от уиски и особено отлежало, от стари ромове, коняци и арманяци е невероятно впечатляваща и подсказва високата класа на това място.

Домакините много се гордееят с типично френски трик – правят уникални кошници за пикник за разходки на почитателите на ходенето или бягането за здраве – нещо, което много се практикува по шосето покрай хотела, та до островите Сангиунер покрай фантастичните плажове дотам.   

Крайният е Парата преди носа Фено.  И далеч не е най-добрият. Съвсем близо до хотела е Барбикажа, по-нататък е Тере Сакре, а с кола се стига бързо до Ппионе и световноизвестния Маре е Соле. Час отнема пътят до Кала д’Орзу.

Няма по-красив плаж от Маринела

Той е възпят от придобилия световна слава Тино Роси, чиято къща, в която са идвали на гости или за цяла ваканция повечето от легендарните звезди на киното и попмузиката на 20-и век, защото морето е несравнимо по цвят, чистота и красота, а пясъкът е платинен. Намира се примерно на 15 минути пеша от хотела. Място, където животът е наистина красив. И ваканцията в частност.