места

Защо Excelsior бие хотелите на големите вериги в Малта?

1

Малта е страна, която приема два пъти и половина повече туристи всяка година, отколкото числи нейното население. Лесното обяснение е, че е остров. Хайде сега си представете, че нейната обща площ е над 4 пъти по-малка от тази на София – град, а годната за туризъм – 10 пъти по-малка от столицата на България. Както се казвна в такива случаи – трябва и акъл!

Малтийският туризъм е съсредоточен основно на централния едноименен остров, чието име носи цялата държава, станала република само преди 40 години.
Основният център на бранша е подобният на Слънчев бряг град Сейнт Джулиънс, който по нашите разбирания вероятно би бил наречен „курортен комплекс”. В него имат обекти няколко от

първокласните вериги: Уестин, Коринтия и Интерконтинентал

А също средната класа като Хилтън и Радисън. Техните хотели са големи, курортен тип, подобни на онези в България, Испания, Турция, Египет. Радват се на 8 до 9 месеца слънце и годно за къпане море и, поради това, на отлична заетост.
По българските стандарти за най-добър се приема Хилтън, докато Уестин Драгонара е предпочитан от хазартните любители заради своето прочуто казино.
Реално обаче най-висок рейтинг в специализираните сайтове от разположените на малтийския Слънчев бряг хотели е Интерконтинентал, който би могъл да бъде типизиран като ваканционен клуб или дори като ризорт.

Шампион по класификацията на booking.com

е Excelsior, част от Prefered Hotels of the World. Идеята за хотела, който ви представяме от мястото на събитието в този брой на Гранд хотели е на британски предприемач от енергийния сектор, който решава да инвестира в един прекрасен залив, досами крепостните стени на столицата Валета и до министерствата на образованието и заетостта и на транспорта и инфраструктурата във Флориана. 
Бизнеспроектът е основан на факта, че обектът, така както е направен, съчетава предимствата на два на пръв поглед несъчетаеми типа места за настаняване:

хем е градски, хем е ваканционен хотел

Така „яде хляба” и на старовремския петзвезден хотел в съседство Финикия, и на обектите на световните вериги в Сейнт Джулиънс.
Формулата на успеха работи. Миналата година хотелът с 438 стаи е приключил със заетост над 66%, а тази прогнозите и ръстът, който вече е отбелязан за първите 8 месеца говорят за очакван скок до и над 70 на сто.
Двата типа хотели, които съчетава на едно място Excelsior, се допълват.
Като градски хотел, разположен много близо до летището, в непосредствено съседство (отсрещния тротоар) с най-важните институции на държава – член на ЕС, както и отстоянието на 300 м от центъра на столицата Валета – културна столица на Европа за 2018 година и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО, обектът е предпочитан за конференции и прием на видни гости на най-високо равнище – независимо дали държавни ръководители или звезди от шоубизнеса. В дългия списък и на триетажната стена на славата ще видите фотосите от гостуванията им в хотела на сума ВИП-ове: крал Хуан Карлос Испански, Хилари Клинтън като държавен секретар на САЩ, немския канцлер Ангела Меркел, местните премиери и други величия, но също така попзвезди като отсядалата 2 пъти Лейди Гага и по-честият дори от нея посетител Енрике Иглесиас, като колегите им Том Джоунс, Род Стюард, Клиф Ричард, Ронан Китинг и Блек Айд Пийс, като световния шампион на Формула 1 Люис Хамилтън, като още цял куп знаменитости.

Заради тях има и президентски, и кралски апартамент,

така че дори две особено големи звезди да се засекат по едно и също време, никоя да не се чувства пренебрегната спрямо другата. Апартаментите на всичкото отгоре са и съседни.
Добре подготвените условия за конферентен туризъм и съвременният градски лукс осигуряват добра заетост дори през най-трудните за Малта месеци като декември, януари и февруари, а също през средно натоварените като март – април и октомври – ноември, когато туристите, които не се пристигнали по работа, са по-малко.
Като ваканционен хотел Excelsior е без конкуренция през активния сезон, който на Малта започва от април и завършва най-рано през октомври.

Частен плаж и собствена марина с 5 качествнени яхти

са само най-фотогеничните части от рекреационния комплекс на хотела. Инфинити пул, достатъчно огромен за 800 легла, просторен двор отпред с изглед към морето и голям субтропичен парк откъм главния вход от срещуположната страна, допълват картината.
Пясъчни плажове в Малта няма, така че домакините сами са направили своя с 50 шезлонга. От него по специална широка стълба се влиза в

морето, което макар и в центъра на столицата е чисто като сълза, прозрачно и изумрудено

Фитнес клубът е достатъчно голям и сериозен, което е приятна изненада – известно е, че в петзвездните европейски хотели това е истинска рядкост, закритият 30-метров басейн, джакузито, масажните и останалите удобства за релакс на спа центъра са задължителна екстра.
Три ресторанта – морски над плажа, както и два основни с огромни двуетажни витрини, гледащи  към красивите градчета Гъзира и Силема насреща и към острова между тях с техните стотици яхти, а също пиано бар са другите атракции.
Ваканционните туристи в Excelsior се радват и на нещо друго, което е нетипично за големите европейски хотели, особено за градски, какъвто този все пак е преди всичко останало.

Стаите са с площ 33 – 38 квадратни метра с 10 кв.м тераси

Едни от тях гледат фронтално към морето, други   наблюдават типично малтийския парад на прибиращи се яхти като по въображаема морска магистрала, понеже са над марината, а трети са с паркова панорама.
В Европа се казва, че Бог, а в България, че дяволът е в детайлите, и затова е важно да се знаят важни и показателни подробности, които

всъщност правят разликата между 4 и 5 звезди

Така, ако си вземете екскурзия от консиажа, при второто почистване и подреждане на стаята ви, каквото има всеки ден, ви изненадва бутилка от чудесното местно червено вино и кутия с прекрасни шоколадови бонбони, орнаментирани с прочутия малтийски кръст. Непрекъснато ви зареждат с минерална вода.
Ако имате ранна екскурзия или полет, преди да е започнала закуската в 6,30 часа, в лобито се подрежда закуска с фирмените малтийски тестени закуски, наричани тук „пастицас”, като почнете от кроасаните, и минете през всевъзможни кифли, охлювчета и хлебчета, кафе, чай и пресен портокалов сок.

Късният чек-аут

е също любим комплимент за гостите. Особено за онези, които като нас ловят полета за София в късния следобед. Така туристите си гарантират още един чудесен слънчев ден в прекрасния хотелски клубен комплекс с всичките му удобства, вместо да си събират нещата най-късно до 12 часа.


„Не разбираме колегите в България, които предлагат ол-инклузив в хотели 5 звезди”,


 коментират мениджъри тук. В Excelsior обядът или вечерята се плащат с куверт от 30 евро или пък човек може да поръчва от менюто. Цялата разнообразна храна е приготвена или от изцяло биологично чистите и екологични местни продукти – в Малта няма индустрия, или е италиански внос. Заешкото и свинското са запазена марка на острова,

рибата тон е станала световноизвестна именно оттук

и славата й е разнесена от английските поробители по всички морета на планетата, докато са властвали от средата на 19-и до средата на 20-и век. Дори сушито в добрите токийски ресторанти се прави с малтийска туна. За тестените продукти вече споменахме, което пък е повод да споделим, че 19 вида сладкиши се предлагат на вечеря в петзвездния хотел – малко старовремски торти по дизайн, затова пък домашни на вкус.