места

ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ: КРИСТАЛ

1

„Нямаше още никакви хора около кафенето Кристал, късите рокли бяха на мода, Емил Димитров едва беше запял”. Така започва ултра хита на Тодор Колев Жалба за младост – едно от най-забавните парчета в българската „забавна” музика за всички времена. Правено е през 80-те години, когато „кафенето Кристал” беше хит. Старите софиянци го помнят заради белите мебели като във френски филм от епохата, заради големите витрини – френски прозорци към градинката. И най-вече заради тортата Парфе, също френска – в превод името означава „съвършена”  или казано на съвременен чуждобългарски „перфектна”. Нищо и никакъв тънък пандишпанен плат с въздушен крем, който може да бъде обагрен в бяло – класиката на Кристал, в розово, зелено, жълто, плюс розичка отгоре.

Ето това при соца беше не просто лукс, ами върха на лукса...През октомври 1989 г., точно преди четвърт век, по време на т.нар. Екофорум за мир, който режимът на бай Тошо си беше организирал за пиар, Екогласност спретна не случайно първия демократичен протест в историята ни през последните 80 години именно пред витрините на Кристал. Така цяла София разбра за демонстрацията и без разгласяване в медиите...След нежната революция сладкарницата залиня, но градинката се оживи. Изпълни се с художници и търгаши на съмнителни антики – нещо като арт битаклДори семейства от Политбюро, внучката на Живковия премиер Гриша Филипов – Людмила свидетелства за това, продават там неща от колекциите си изкуство, за да преживяват, след като са изхвърляни от работа по политически причини. Някъде на ръба на новия век художниците бяха изгонени от градинката, там бе настанен резнат паметник на Стамболов.

Сладкарницата фалира, превърнаха я в няколко обекта – детски магазин и претенциозен, ала не дотам стилен ресторант. Заведението и  търговските площи в комплекса бяха гушнати първо от Фатик, после от Цв. Василев. Нощният бар Кристал например, който днес би бил истинска винтидж сензация с ефектните светлини ала края на 70-те и зелените меки мебели – микс от нещо френско и хепи соц, премина през кичозен клуб Холивуд селект, а днес си зее изпразнен. Ресторантът Кристал, кото за известно време преживя като рибен към варненска верига, където напук на закона се пуши, бе изнесен и стана резиденция на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев. Какво се случва с култовата механа в мазето му, ето това наистина нямаме представа. Тъжна история за живота на София и България по време на преход, както го наричаме, за да не си признаем, че е големият ни провал.