места

Как къщата на Югов стана ресторант на Мария и Гущеров

1

Ресторант Реджина е новото претенциозно заведение на София. Любителите на светските новини със сигурност ще бъдат любопитни да научат, че негови собственици са фолкпевицата Мария и бъдещият й съпруг Християн Гущеров – син на един от малкото оцелели през целия преход олигарси Добромир Гущеров, предпочитащ напоследък да живее в австрийския си дом.
 Още по-завързана става работата, като уточним, че феноменалният имот на ул. Хан Крум в сърцето на София беше собственост на друг олигарх от зората на демокрацията. Става въпрос за банкера Ангел Първанов. Той притежаваше уникалната къща, която беше офис на фирмата му, а след кризата от 1996-97 г. предпочете да заживее.
По-рано пък представителното здание в европейски стил е собственост на Антон Югов. Кой е той ще се запитат по-младите ни читатели. Югов е човекът, който помага на Тодор Живков да вземе властта от Вълко Червенков през 1956 г., за което от вътрешен министър е издигнат до премиер. На този пост остава до 1962 г., когато основателят на правешката династия му отнема поста в своя полза, като го оставя с някои привилегии като на министър – кола, огромна пенсия и прекрасната къща.
В светското общество от онова време съпругата на Югов е известна с несломимия си от политическите превратности дух и със своя неподражаем показен стил. Имала например навика да носи 2 чанти. Когато я питали защо го прави, тя отвръщала: Югова има, Югова носи.
Днес от онези славни времена са останали старинно пиано като от филм и също така старинен часовник. Къщата е реставрирана внимателно и с разбиране, а ресторантът е придобил логична претенциозност, сякаш от духа на някогашната господарка. Може би отделянето на някой от салоните с акцентиран дизайн не би било лоша идея, защото в момента всички помещения са на практика еднакви.
Мария и Християн лично присъстват и контролират всичко с гостите да бъде ОК. Менюто, което предлага ресторантът им е европейско и леко гурме. Капрезето е с моцарела буфала – онази с течното сърце (апропо, записана е в листата като „бъфало” на български език, което вероятно е шега). Опитахме телешката талята, която е приятна композиция от добре приготвено месо и неговото канапе от зеленчуци. От десертите избрахме шоколадовата топка и също останахме доволни. Винената селекция, също като другите неща в менюто, е претенциозна. А уиски листата би могла да бъде по-разнообразна.
За информация на онези, които си търсят място за новогодишната нощ, кувертът, доколкото разбрахме е 250 лева.