места

НЕ! Ботега на Шишман или как надменен персонал проваля заведение

1

При толкова много нароили се в София „ботеги” и „бодеги” нямаме представа дали Ботегата на Шишман има нещо общо с тази на Гладстон зад площад Славейков. Не изглежда да е така, понеже наред с дизайна, кухнята, селекцията питиета, приятното обслужване е причина не само ние, но и звезди като Жюлиет Бинош да харесваме споменатото заведение. Не ни се вярва то да има общо и с ботегата на Парчевич, за която може да кажем също само добри думи.
Ботега на Шишман е друго нещо. Първото впечатление е, че хората са се постарали с дизайна. Второто е, че първият етаж е доста неуютен, не добре оргаанизиран, нещо като чакалня, което не е добре за заведение, понеже чмовек ще се чувства сякаш всеки момент ще тръгва, ако не – ще го изгонят.
О, ужас, тук идва третото впечатление. Навъсена келнерка с неясно откъде получено самочувствие прави всичко възможно, за да не се качим на втория етаж и да не станем клиенти на заведението. С други думи – иска да ни изгони момичето, явно не сме му на нивото. Девойката явно има против бюджетът на делова среща на журналист и банкер да се похарчи в заведението и да направи възможно изплащането на нейната заплата плюс бакшиш. Или пък завижда, че обувките на всеки от нас са по-скъпи от месечната й заплата? Та ни поставя на място. Не, не изглежда да има око за тези неща, ако и да работи в „италиански” ресторант.
Ако персоналът има добър мениджмънт, той със сигурност би трябвало да е обяснил на хората, че собственото мнение в тази професия остава тайна. Усмивката е първото задължително условие. Особено пък за келнер в претенциозен ресторант, който не е и евтин. Пък факта, че най-лошото възможно в този бизнес е човек да си години клиентите, при положение, че само в махалата около Шишман – в радиус до 200 м, има поне пет алтернативи.
Да, другари съдържатели на „италиански” ресторанти. Разликата между истинските такива и родните е преди всичко в обслужването. Защото италинците са хора, които могат да ви измъкнат душата с памук и парите точно заради усещането за удоволствие, празник и безгрижност, което създават с елементарните хватки на обслужването си. После всяко нещо, което ви поднесат, направено от същите продукти, каквито ползват и нашенските им адепти, изглежда магия, а у нас – недотам сполучливо менте.