места

ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ: ПЛИСКА И ОРБИТА

1

Няма вече хотел Плиска. Има сграда, която доби сходен с последния му остъклен вид, ала ще бъде бизнесцентър на групата около ЦКБ и Армеец. Причината? Отстреляният Манол Велев остави хотела и другите си дейности на своята съпруга Весела Лечева, а тя явно не смогва да ги върти със същия успех, с който кара в любовния живот. Навремето, преди 30 и повече години, на 13-ия или пък беше 16-ия етаж на Плиска – панорамата, беше истинско светско сборище – с Кока кола, цигари Кент и други луксове. След избухването на демокрацията преди четвърт век акциите на „маршрутния хотел”, какъвто беше Плиска в системата на Балкантурист, заедно с тези на другия такъв – Хемус, рязко почнаха да падат. Те се напълниха с проститутки и друга гад. Крушението, макар закъсняло, беше логично. Само кварталът наоколо и мястото ще останат нарицателни за софиянците – ще казват – спирката на Плиска, паркинга на Плиска, махалата на Плиска. Пък после ще забравят.
Както вероятно са забравили вече Орбита. И това беше хотел, кацнал на най-високата точка на хълма Лозенец. Той беше перлата в короната на някогашната национална младежка верига със същото име. Когато избухна демокрацията и фирмата се поразпадна, стана щаб – квартира на борческата групировка СИК, чиято друга база бе не по-малко социалистическия парк-хотел Москва – и той е в упадък, но поне не е спрял да действа като Орбита.
Още преди СИК, Орбита подслони първата модерна дискотека в София. Тя се казваше Орбилукс и преди 23 години просто нямаше равна в милионния град. В нея се събираха богатите мъже и красивите жени. Епохата беше такава, че дансингите още не се бяха превърнали в тепихи. После Орбилукс беше изместена от Ялта. Претърпя известно прераждане като ресторант, приписван на Катето Евро. Ала никога не върна стария си блясък.
В следващия брой очаквайте другите забравени дискотеки на София – Скай клуб, който днес е Син Сити, и Червило, който стана бистро.