места

ДА! Друзья – песен за тимбалче, дюксел и баклава от сьомга

1

Друзья е новото име на старо място – ресторанта на Дома на съветската наука и култура, както се наричаше дълго време каменното здание на ул. Шипка.

То си е цял комплекс на три нива, най-горното от които е кулинарното. С три стъклени стени, които се отварят, странно е защо тук даватда се пуши. Но за веднъж си затваряме очите на фона на добрата кухня. Не обръщайте внимание на някои претенциозни названия, защото от една страна важно и да ви бъде вкусно, а от друга – човек научава нещо всеки ден. Знаете ли например какво е тимбалче? Това се оказва нещо като тестена кошничка, която в ресторанта изпълват с козе сирене, патладжан и спанак и сервират в компанията на гаспачо шот – малка чашка със супа от домати и чесън, с която можете да полееете тимбалчето.

А какво е дюксел? Ами нарязани на лентички гъби, с които шефа допълва и размеква свинското бонфиле с трюфел паста. За разкош в чинията цъфва във формата на роза картофен мъфин – пюре, положено не в хартия, а в кошничка от прошуто. Понеже все пак сме на руски адрес и съдържателката е автентична рускиня, специално споменаваме домашно маринованата сьомга, която тук сервират и във вариант на баклава – в смисъл, оваляна в ядки, което е наистина изкусително.