места

ДА! Андре вместо Маре'

1

Ресторант Андре има нов адрес и това е мястото на бившия ресторант Регина на певицата Мария, който на майтап наричаме Маре', не че има нещо общо с артистично-гейския и кръчмо-баров квартал на парижкия 3-и район.

По-старите софиянци знаят сградата като Къщата на Югов – прекрасния дом на българския премиер за 6 години – от 1956 до 1962 г., свален от Тодор Живков, след като сам му помага да свали Вълко Червенков.

Та в София легендарна е съпругата му, която ходела с 2 чанти, вместо с 1 като всички останали жени. Когато я попитали защо го прави, отвърнала: „Югова има, Югова носи”. Духът на тази жена витае в духа на нейната господарска къща, а дори сложените кой знае защо pvc дограми или от заелия дома след соцфамилията протоолигарх Ангел Първанов от Г13, завърнал се от Виена в София напоследък, или от следващата Мария в онова, което сега е ВИП салон, не помрачават грандиозността.

Интериорно бихме имали забележки и към новосложените врати, които не са ниво на останалия декор, ако общото впечатление не беше повече от положително, хеле при невисоките софийски стандарти. Добро място за гурме – нещо, което Андре, Андре Токев, когото масовата публика познава от Мастър шеф, а елитът - още като главен готвач на Хилтън от 2001 г., донесе в България. И то от Германия.

Сигурно затова неговото гурме се яде, защото по света и у нас го има и другият вариант – едно, което става само за гледане („не е за наяждане”, както ни казваха като деца). Даже телешкото става, което е голям проблем на ресторантите ни, а за нас винаги е било златен стандарт. Бихме пожелали повече внимание на келнерите, на които се случва да изпуснат някой клиент при сервиране. Така, че пишем 6 -.