Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска с юбилейно 20-то издание

отпечатай новината

20.05.2020 14:57 | Видян 1253 пъти

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска с юбилейно 20-то издание

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет с юбилейно 20-то издание през септември, онлайн концерти и „Мадам Бътерфлай“ в Античния театър в Пловдив.

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще се проведе от 8-ми до 26-ти септември за двадесета поредна година. Регистрацията на кандидатите е до 5-ти септември, конкурсното прослушване на 7-ми.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев, Изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ и се осъществява в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската опера и балет и Софийската филхармония. Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. На конкурсен принцип за участие в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни певци. Досега в Майсторския клас са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Обучението се свързва и с практическа изява на сцена. Майсторският клас завършва с Галаконцерт на лауреатите и със спектакли в Софийската национална опера.

Юбилейната 2020-та година ще бъде отбелязана със серия от онлайн концерти и оперни спектакли от двадесет годишната история на Майсторския клас по фейсбук канала Raina Kabaivanska School. Широката публика ще види и чуе някои от звездите на съвременната световна оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий и др. – като участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ. Началото е на 24.05. с Галаконцерта от зала 1 на НДК „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“, посветен на 80-тия юбилей на оперната дива през 2014 г. Излъчванията ще продължат до края на месец юли. В програмата са включени Галаконцерти на лауреатите на майсторските класове в зала „България“, Софийската опера и операта в Бургас, концертите „Серата белканто“ в Посолството на Италия в България, оперни спектакли в Софийската опера и балет и др.

Акцент в отбелязването на 20 годишния юбилей на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ е гостуването на  звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, любимото сопрано на Рикардо Мути, Витория Йео за „Бътерфлай“ в Античния театър в Пловдив на 4.09. В постановката на режисьора Нина Найденова участват още младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е маестро Найден Тодоров. Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла на своите ученици.

Юбилейното 20-то издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ е част от календара на културните събития на Столична община.  Галаконцертът на лауреатите е на 27. 09. в Софийската опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера. Партньор на фонда в годините са Фантастико, Столична община, Фондация „Америка за България“, Посолството на Италия в България и др. Галаконцертът ще бъде повторен на 30. 09. в операта на град Бургас.

В Юбилейната за Международния майсторски клас в НБУ 2020 година и предстоящия оперен сезон 20/21 артисти от Школата Кабаиванска и стипендианти на Фонд Райна Кабаиванска в НБУ са ангажирани в над 60 оперни театри по цялото земно кълбо, включително най-престижните сцени на Метрополитън опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Байриш Щатсопер, Операта в Цюрих  и др.  Те са част от елита на съвременния световен оперен театър и посланици на творческото и житейско кредо на своята велика учителка и легендарна дива Райна Кабаиванска: “Красотата е морал. Изкуството ни въздига и ни помага да надживяваме грозотата на материалното. Изкуството трябва да разказва нашите надежди, нашият начин да гледаме на света. То трябва да бъде щедро и всеотдайно. Артистът трябва да има самотната смелост на красотата, смелостта да се бори за идеали. То ни учи на нетърпимост, разкрива ни живота и в същото време ни прави негови съдници. Изкуството е критичната съвест на света.“  

 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !