красота

Вести old

slava.bg : 6 ползи за кожата от ресвератрола

6 ползи за кожата от ресвератрола

С д-р Самер Шокър, специалист по естетична дерматология от Amber Beauty Club и горещ поддръжник на холистичния подход в антиейджинг терапията, ви представяме няколко основни ползи за кожата от хранителната добавка ресвератрол.  Ресвератролът е естествен антиоксидант, който се съдържа във висока концентрация в ципата на гроздето, също в малините, сините сливи, фъстъците и дори в тъмния шоколад. Най-масовият ресвератрол като хранителна добавка е извлечен от японски плевел.

Усвоимостта му при орален прием е по-висока в ранните часове на деня. Предлага се във формата на прах, течност или таблетки, също така може да е част от състава на различни козметични продукти за грижа за кожата -  серуми, кремове и хидратиращи лосиони. Ресвератролът е част от група съединения, наречени полифеноли. Тези полифеноли действат като ключови антиоксиданти, които защитават клетките от клетъчно стареене. Когато съставката се прилага локално, основната функционалност на ресвератрола е да защитава повърхността на кожата.

Защитава кожата и предпазва от увреждане от слънцето - Ресвератролът е в състояние да прекъсне отрицателните влияния на околната среда, както и да предпази кожата от UV увреждания. Нашата кожа е най-големият орган и тя функционира като първата линия на защита на тялото от вредни микроорганизми. Използването на антиоксидант като ресвератрол засилва естествените бариери на кожата, така че да изглежда и да се чувства по-гладка и по-здрава. Забавя стареенето -  Ресвератролът работи на клетъчно ниво, като противодейства на процеса на стареене в няколко направления. Стимулира клетъчното делене, подобрява клетъчната функция и провокира фибробластите при образуването на колаген.

Ресвератролът е високо ефективен в борбата с вредния ефект на свободните радикали, които предизвикват стареене на кожата. Клинични изследвания доказват, че ресвератролът намалява свободните радикали и възпалителните процеси в организма, което автоматично го превръща във философски камък на младостта. Също така имитира ефектите на ограничаване на калориите, което също възпрепятства процеса стареенето. Една от теориите, които учените използват, за да обяснят стареенето, е т.нар. „клетъчно стареене“. С напредване на възрастта клетките все по-малко издържат на стрес, те губят своята функция да регенерират и започват да произвеждат възпалителни вещества.

Тази загуба на клетъчната функция и възпаление на клетъчно ниво впоследствие се разпростира върху всички органи и тъкани: мозък, сърце, мускули, кожа. Въз основа на клетъчни изследвания учените считат, че ресвератролът възпрепятства процеса на стареене на целия оргнизъм. Намалява зачервяванията- Ресвератролът успокоява кожата, ежедневният прием спомага да се сведат до минимум зачервяванията и възпаленията. Изсветлява и дори тонизира кожата, като едновременно работи за подобряване на цялостната й текстура.

Хидратира кожата -  Овлажнява кожата на клетъчно ниво и не позволява дехидратирането й във времето. Спомага при лечение на акне - Клинични проучвания показват, че  двумесечен прием на ресвератрол намалява тежестта на акнето с почти 70% и подобрява цялостното здраве на кожата с над 50%. Антиоксидантна защита- Отново клинични доказателства подкрепят твърдението, че ресвератролът може да има двойна антиоксидантна активност: като директен антиоксидант и като съединение, което може да повиши други антиоксидантни ензими. Оксидативният стрес и възпалението предизвикват или влошават множество състояния - от сърдечни заболявания и диабет до рак и когнитивен спад.

Д-р Самер Шокър препоръчва приемът на ресвератрол като добавка и приложението като част от рутинната козметична грижа преди лягане. Качественият сън е от решаващо значение за здравата кожа. А в допълнение с прием на антиоксиданти, и по-специално на ресвератрол, може да се провокира засилване функцията за възстановяване през нощта, да се засили производството на антиоксиданти в клетките на кожата.

За да извлечете най-много ползи за цялостния имунитет и за локалния в частност на кожата, д-р Шокър съветва да заложите на     прием в различните форми. А за още по-засилен ефект - на пресни продукти, които съдържат ресвератрол, като част от балансираната диетата – малини, фастъци, грозде и черен шоколад. Той допълва, че ползите за здравето на кожата се засилват с по-продължителен и високо дозиран прием. Но предупреждава, че дозировките трябва да бъдат изписани и контролирани от специалист.


Няма коментари към този материал !