красота

Вести old

slava.bg : Трябва ли да пазим косата от UV лъчите ?

Трябва ли да пазим косата от UV лъчите ?

Консултирахме се с топ фризьора Боян Василев от Amber Beauty Club, за да разберем дали нанасянето на продукти със SPF върху косата е наистина нужно или това просто е мит. Всички сме наясно, че фотозащитният крем е задължителен за предпазване на кожата от вредните лъчи на слънцето, но какво да правим с косата? Продуктите за коса, които предотвратяват увреждането от UV светлината стават все популярни.

Те предпазват от сухота, чупливост, запазват по-дълго цвета и я правят да изглежда здрава и блестяща. Нo все пак реално работят ли тези продукти и трябва ли да защитаваме косата си от слънцето? А и крайна сметка това е просто коса, предимно мъртви клетки. „Точно както слънцето влияе върху кожата ви, така UV лъчите въздействат и върху косата ви. И ако пазите кожата си със слънцезащитен крем, е добра практика да направите същото и за косата си.“, обяснява стилистът на коси Боян Василев. „Слънцето влияе на кутикулата на косъма (външният слой) по такъв начин, че той се отваря и позволява на влагата и дори на меланина да изчезнат.

Резултатът е суха, изпръхнала коса с избледнял цвят.“, твърди коафьорът от Amber Beauty Club. Честото излагане на слънце за продължителен период от време, без защита на косата, предполага по-големи разходи за боядисване. Силното слънце разгражда протеините в косъма, което причинява начупване и разцепване на краищата. UVB лъчите окисляват косъма, я протеините, които я поддържат здрава и красива, се разпадат. Важно е да се отбележи разликата между продуктите със SPF (слънцезащитен фактор), отбелязан върху тях - например SPF 30, 40, 50 и т.н., и продуктите, които се рекламират като UV филтри или UV защитни.

Слънцезащитният фактор SPF обикновено се свързва със слънцезащитните кремове за кожа. На пазара обаче има редица продукти за коса, които включват широкоспектърни SPF за защита на цветните кичури, а отделно се предлагат и слънцезащитни кремове за скалп. Продукти, които съдържат SPF, също могат да действат като слънцезащитен крем за скалпа, освен това много често тази зона се пренебрегва. А слънчевите изгаряния на скалпа са доста болезнени. Боян Василев препоръча да използвате редовно слънцезащитен продукт под формата на спрей едновременно за коса и скалп. Особено ако сте край брега и влизате често във водата. По отношение на продуктите за UV защита за косата, Боян обясни, че покриват косата така, че да отклонят слънчевите UV лъчи.

Те минимизират изсушаването и помагат да се избегне увреждането и избледняването на косъма. Докато UV защитните продукти могат да защитят целостта на косата, те не винаги  задължително съдържат SPF, който предпазва скалпа. Така че, ако не виждате номер, посочен на етикета, не разчитайте на тези продукти за протекция кожата на главата. Със сигурност няма да получите рак на косата, ако не нанасяте слънцезащитен продукт, но ако искате да защитите качеството й, стилистът Боян Василев съветва да използвате продукти с UV филтър за вашите кичури. Освен това, ако ще сте навън и искате да защитите скалпа си, определено трябва да използвате и продукт със SPF.

Шапките, особено тези с широки периферии, също са чудесен вариант за защита от слънце. „Косата е изложена на същото въздействие като кожата ви. Ние сме свикнали да защитаваме кожата си със слънцезащитен крем, но често забравяме, че и косата има нужда“, категоричен е Боян. „Косата всъщност е изградена от протеина креатин, който в по-голяма си част е мъртви клетки, които тялото сменя. И когато слънцето напече косата ви, със сигурност няма да изпитате болка, но определено лъчите ще я изсушат, а цветът може да избледнее поради слънчевата радиация.“, обяснява фризьорът от Amber.

Креатинът, също така, както съставка се използва в много козметични продукти за подобряване на еластичността на косата и предпазване от вредното въздействие на околната среда. Сърцевината на косъма е изградена от специфични продълговати клетки, които отговарят за здравината. Ако косата бъде увредена поради излагане на силна слънчева светлина, тези деликатни клетки губят своята сила. В резултат косата става твърде крехка и предразположена към цъфтящи връхчета.  

„Химическите цветни пигменти се увреждат и изсветляват много по-бързо на слънце, отколкото естественият пигмент“, твърди Боян. Ако косата ви е напълно естествена, вероятността да изсветлее не е толкова голяма. Но ако сте боядисани с тъмно рус нюанс, например, то тя със сигурност ще стане много по-светла на слънце, защото тези цветни молекули са по-различни от натуралните и се придвижват към повърхността на косъма много по-лесно.

Ако наистина искате да поддържате цвета на косата си свеж и плътен, особено когато сте я боядисали, е препоръчително да я защитите със специализиран продукт срещу UV лъчите. Боян Василев съветва да нанасяте защитни продукти за коса през цялата година и да бъдете още по-внимателни, когато слънцето е по-интензивно.  А ако се излагате по-продължително на слънце - на плажа, в планината или в градска среда, най-общото правило е да нанасяте слънцезащитни продукти за коса през цялото време.

Няма коментари към този материал !