профили

Сергей Станишев

Сергей Станишев

Рождена дата: 05.05.1966
Пол: Мъж

Сергей Дмитриевич Станишев е български политик, депутат в 42-то Народно събрание на Република България, министър-председател на България от август 2005 г. до 2009 г. и председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия. Въпреки че носи руско презиме, баща му е българин - Димитър Станишев. Сергей е роден на 05.05.1966 г. в град Херсон, Украйна. Син е на Димитър Яков Станишев - секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП, и на професор Дина Мухина от Факултета по славянски филологии на СУ. Има един по-голям брат, роден 1952 - архитект Георгий Станишев, който доведе световноизвестния си колега Норман Фостър да посети и да работи по гигантски строителен обект в Бяла край морето.
Средното си образование завършва в 35 СОУ "Добри Войников" в София. През 1989 г. Станишев завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет с дипломна работа: "Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия". През 1993 г. защитава докторска дисертация на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19-и век“. През 1998 г. специализира  политически науки (Московска школа за политически изследвания), а в периода 1999-2000 г. - по международни отношения (Лондонска школа за икономика и политически науки), където защитава научно изследване на тема "Съвременна външна политика на Русия".
Сергей Станишев е съветски, след това руски гражданин до 1996 г., когато придобива българско гражданство и се отказва от руското.
Няма сключен граждански брак, няма и деца. Приятелка официално му е известната тв журналистка Елена Йончева, макар в медиите да битуват и други версии. През 1985 - 1987 и 1994 – 1995 г. работи като журналист на свободна практика. Сергей Станишев е автор на над 50 публикации на външнополитическа тематика в български и чуждестранни издания.
През 1995 г. е назначен за главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия (БСП), а от 1996 до 2001 г. е „завеждащ отдел“.
През май 2000 г. е избран за член на ВС на БСП, през юни 2001 — за депутат от Русе. От декември 2001 г. е председател на ВС на БСП и на парламентарната група (ПГ) на Коалиция за България (КБ). Избран е за депутат от Бургас през юни 2005 г. Става министър-председател на Република България в правителството на КБ, НДСВ и ДПС на 16 август 2005 г. с гласовете на 168 народни представители, 67 са "против", а нито един депутат не гласува "въздържал се". Официално встъпва в длъжност на 17 август 2005 г. В периода 2005 - 2009 г. е Министър председател на България. През август 2012 г.  е избран за вицепрезидент на Социалистическия интернационал,а май 2012 г. е преизбран за лидер на БСП. Сергей Станишев е избран за временен председател на Партията на европейските социалисти през ноември 2011 г.

На 19 май 2013 г. сключва брак с Моника Йосифова, с която имат две деца.

Владее свободно английски и руски, ползва френски и полски език. До назначаването си за премиер Сергей Станишев не е имал трудова книжка.

отпечатай новината

Новини

Станишев стяга сватба

Сватба чука на вратата на Сергей Станишев. Лидерът на...

Сергей свали 15 кила с диета на Моника

Сергей Станишев е направо неузнаваем! Лидерът на...

Станишев кръсти 2-годишния си син

Соцлидерът Сергей Станишев и съпругата му Моника са...

Сергей Станишев все по-добър в ските

Бившият премиер Сергей Станишев и настоящ шеф на...

Сергей Станишев има син

Половинката на Сергей Станишев - Моника, му роди син....

Сергей ожени приятел с бременната Моника

В герои от сериала "Дървото на живота" се...

Станишев с Орешарски в брачната нощ

Първата брачна вечер на соцлидера Сергей Станишев е била...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !