красота

Вести

slava.bg : Стъпалата – меки, гладки и топли

Стъпалата – меки, гладки и топли

Пренебрегваме грижите за стъпалата почти през цялата година, а дойде ли лятото, искаме да са гладки и меки. Няма как. Целогодишно трябва да се борим с проблемите, които се стоварват върху тях – подуване, изпотяване, загрубяване и т.н.

Всеки ден правим средно по 4000-5000 крачки и това натоварва краката неимоверно много. А повечето от нас залитат по високите и неудобни обувки, които причиняват цял куп тревоги – пришки, мазоли и подуване на стъпалата, болки в гърба и проблеми със стойката. Ортопедите препоръчват в ежедневието да носим обувки с ниски токчета (максимум 4 см) и със заоблени върхове. Съветват ни също да сменяме обувките си всеки ден, защото на един чифт са му нужни 24 часа, за да изсъхне напълно след носене. Потните обувки и ботуши водят до миризливи крака и гъбични инфекции.

Останалите грижи, които трябва да полагате за стъпалата си целогодишно са:

Редовно премахвайте загрубялата кожа с пемза.


Мажете с крем мястото, откъдето започва да израства нокътят и избутвайте внимателно назад кожичката. Никога не я изрязвайте. За отстраняване на натрупалите се под нокътя нечистотии използвайте обмотана с памук и потопена в кислородна вода клечка за зъби.


Изрязвайте ноктите на краката със специална ножичка под права линия, а не заоблени, тъй като това може да причини врастване на ноктите в кожата.


Всяка вечер мийте стъпалата си с топла сапунена вода, но не ги киснете твърде често и продължително в гореща вода, за да не пресушите естествените мазнини.


Подсушавайте напълно краката си, особено между пръстите. Мажете ги с хидратантен крем, като избягвате да слагате между пръстите, а след това ги напудрете.


Правете редовно отпускащ масаж на краката. Може да си купите професионални продукти за крака, да използвате любимия си крем за тяло или да опитате ароматерапия с етерични масла.


За да се отървете от неприятната миризма, сменяйте обувките си всеки ден и се снабдете с качествени продукти за крака. Съдържащите мента охлаждат приятно и са освежаващи, а със специалните дезодоранти (може да използвате дори тези за подмишниците) стъпалата ви ще се чувстват и ще ухаят свежо. Носете чорапи от естествени материи, за предпочитане памучни, и ги сменяйте всеки ден. Използвайте антибактериална пудра и спрей, най-вече между пръстите на стъпалата.

Няма коментари към този материал !