профили

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков

Рождена дата: 26.10.1965
Пол: Мъж

Роден на 26 октомври 1965 г. в Пазарджик.
1985 г.- Завършва английска гимназия в Пловдив.
1985 г. - като войник е осъден на 6 г. за опит да предизвика бунт в казармата; излежава присъдата в старозагорския затвор.
1988 г. - освободен предсрочно от затвора и армията.
1989 г. - приет за студент в СУ "Св. Кл. Охридски", специалност английска филология. 
14 ноември 1989 г.- по негова инициатива се създава първото Независимо студентско дружество. По-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества и е избран за неин координационен секретар.
Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г, на  която опозиционният СДС и БСП преговорят за условията за провеждането на изборите за Велико народно събрание.Един от популярните и активни лидери на СДС  през 1990 г. На 14 декември  1989 г. заедно със студентското дружество ръководи студентския митинг, който се сля с Живата верига, която по-късно прерастна в общограждански протест и обсада на Парламента. Тогава президентът Петър Младенов изрече репликата си за танковете. При пожара на Партийния дом (26 август 1990) бе набеден от про-комунистически среди, че е участвал в подпалването. Той се появява на мястото на пожара и се опитва да спре погромаджиите, за което има, както свидетели, така и видеоматериал. Но атаката срещу него беше много силна. Отнеха му международния паспорт. Забраниха му да напуска страната.По сведения на СДС (верни или не) предстоеше да бъде арестуван. Зад него вървеше "опашка" от агенти. От името на СДС поисках от министъра на вътрешните работи да му се върне паспорта. Вечерта организирахме минаването му през границата. Това беше един от екшъните на 1990 година. Чрез "наши хора" Кошлуков премина през КПП Брегово (другите го "чакаха" на аерогара София и Калотина) и се озова в Белград. След два дни беше в САЩ.1991 - 1996 г. - Завършва политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара (САЩ). През цялото време на следването си поддържа тясна връзка с България. Следи събитията, завръща се и в някои от тях участва лично. Активно сътрудничи на президента Жельо Желев по време на неговия мандат 1991-1996 г., работи и с партия Либерали.
1997 - 1998 г. - След окончателното си завръщане в България се отдава на обществена дейност – ръководи благотворителна организация, прави политически анализи.  Заявява, че няма намерение да се включва отново активно в политиката.През 2001 година се присъединява към НДСВ и става депутат в 39-ото НС.През лятото на 2004 година е сред учредителите на партията Новото време, а на 11 юли същата година Изпълнителното бюро го избира за неин председател.2005 - Новото време участва в изборите за 40 НС, но не успява да премине 4-процентната бариера и остава извън парламента.

отпечатай новината

Новини

Куши за розмарина с бадеми

"Влизаш в магазин, гледаш къде е табелата за...

Куши с апартамент за половин милион в Маями

Шефът на БНТ Емил Кошлуков от години живее под наем в...

Кошлуков реабилитира свалени водещи от БНТ

Шефът на БНТ Емил Кошлуков е реабилитирал двамата водещи...

Куши разчиства стари сметки с уволнения

Кореспондентът на БНТ в Берлин и бивш председател на СЕМ...

Емил Кошлуков e новият шеф на БНТ

Емил Кошлуков бе избран от членовете на СЕМ за шеф на...

Куши е среден пръст от властта за народа

Фактът, че дори след показването 2 пъти на среден пръст в...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !