красота

Вести

slava.bg : Ефективен ли е ретинолът при борбата с бръчките

Ефективен ли е ретинолът при борбата с бръчките

Видимите бръчки, дехидратираната и пигментирана кожа, са проблем, с който много от нас са се сблъсквали. Козметичният пазар предлага редица решения в борбата с признаците на стареене, но една съставка успява да се отличи – ретинол. Различните типове кожа, възрастта и употребата могат да определят, дали и как изобщо ще повлияе той на кожата ни. Редица проучвания обаче засвидетелстват и потвърждавта неговата ефективност.  Ретинолът е вид ретиноид – клас лекарства, които идват от Витамин А. За по-лекият вид ретинол (Over-the-counter/ OTC) не се изисква рецепта, като той се използва в козметиката за лечение на различни проблеми – от акне до петна върху кожата. Този ретинол се предлага най-често в дози до 2%, според Американската академия по дерматология. Най-често прилагаме ретинол като локално лечение и то директно върху кожата си. През последната година съставката отново стана популярна, благодарение на пандемията.

 

Проучване сочи, че по време на пандемията, потребителите са повишили своя интерес към козметиката за грижа за кожата (антиейджинг кремове, серуми, слънцезащитни кремове). Това накара много млади хора, а и не само, да изпробват нови съставки, като ретинолът е една от тях. С годините е нормално кожата да започне да изтънява, да се дехидратира и да загуби своята еластичност, а като резултат се появяват бръчките. В тази връзка, ретинолът е съставка, която може да има положителен ефект върху някои от най-разпространените козметични и кожни проблеми. Бръчките и фините линии могат да се появят във всяка възраст. Според дерматолози е добре да започнем грижата за зоните, които са склонни към поява на бръчки, в средата на 20-те или в началото на 30-те години. В борбата с бръчките употребата на ретинол може да бъде ефикасно средство, което да забави процеса на стареене.

 

Резултатите от сравнително проучване на ефектите от ретинол и ретионева киселина потвърждават това твърдение. Четири седмици употреба на ретинол видимо увеличава дебелината на епидермиса, а след 12 седмици бръчките са значително по-малко. Благодарение на действието на ретинола върху клетъчния обрат и производството на колаген, може да го използваме и при неравномерен цвят на кожата и текстура, пигментация и хиперпигментация. Нарушаването на външния вид и текстура на кожата може да бъде предизвикано от много фактори, като един от най-често срещаните е прекомерното излагане на слънце без никаква защита. Употребата на ретинол оказва положителен ефект и върху по-зряла кожа, като изсветлява хиперпигментацията и намалява признаците на фотостареене. Клинично изследване, което проследява ефектите от употребата на 0.3 и 0.5% ретинол, показва, че ретинолът оказва положително влияние върху тези проблеми, като осигурява значителни клинични ползи. Те са свързани с уеднаквяване на цвета на кожата и нейния цялостен тон, еластичност и влага. 

 

Редовната употреба на ретинол обикновени води до намаляването на признаците на стареене. Тези и още много проучвания потвърждават теорията, че ретинолът е ефективен в борбата с бръчките. Разбира се, честотата на употребата трябва да бъде съобразена с вида кожа, като хората с чувствителна, суха кожа, както и кожа с екземи, розацея или силно акне, трябва задължително да се консултират с дерматолог преди употреба. Ако използваме ретинол, е възможно в първите седмици на употреба да се сблъскаме със сухота, зачервяване и сърбеж. При някои хора тези странични ефекти изчезват до няколко седмици, в противен случаи е добре да преустановим употребата на ретинол. Важно е да подчертаем, че е задължително да нанасяме слънцезащита върху лицето, минимум 30 SPF, когато прилагаме тази терапия. Ако се притесняваме да използваме директно ретинол, но искаме да го включим към обичайната си грижа за кожата, добро начало е да използваме козметика, която има тази съставка. Diamond Life Infusion Retinol Eye Serum на Natura Bisse е продукт, който съдържа перфектното количество ретинол серум.

 

Той ефективно и видимо се справя с всички следи от остаряването, отпускането, бръчките и подутините в зоната на очите. Благодарение на ретинола, този серум успява да изравни тена и намали тънките линии, като интензивно хидратира кожата. Ретинолът е лесен и ефективен начин да се потопим в света на грижата за кожата. Може да отнеме време да видим резултатите, но за много хора чакането си струва. Ефективността му в борбата с бръчките прави ретинолът любимец, както на по-младите, така и на по-възрастните типове кожа. Важно е да имаме предвид страничните ефекти, когато започнем употребата му, затова най-добре да започнем бавно и внимателно с подходящата козметика, която ще ни предостави нужната доза ретинол.


Няма коментари към този материал !