профили

Таня Боева

Таня Боева

Рождена дата: 03.11.1973
Пол: Жена

Таня Боева е родена на 3 ноември 1973 г. в Тополовград, но живее, учи и израства в Димитровград. За първи път излиза на сцена на 13-годишна възраст с група "Алхимици" - с песни на тогавашния си идол Росица Кирилова. Със същата група печели и първата си награда - "Златна значка", на попфестивал в Хасково. През 1995 г. участва на "Златният Орфей" и печели първа награда с "Космичен блус" в категорията за млад изпълнител. През 1996 г. отново пее на сцената на "Златният Орфей", но този път в раздела за българска популярна песен и печели втора награда за песента "Сребрее косата ти рано, мамо". Като попфолк певица тя получава най-голяма популярност. Има няколко албума и много хитове. Сред най-известните й парчета са "Лутам се", "Всичко е истина", "Лошо момче", "Черно на бяло" (изпълнява я с Руслан Мъйнов), "Диви ангели", "Боли от любовта" и др. Жената, родена под знака “Скорпион”, остроумна, нетърпяща противоречия, пълна с темперамент, пристрастна към всички житейски и професионални проблеми - Таня Боева материализира детската си мечта през 1995г. Участва в конкурса за “млад изпълнител”  на фестивала “Златният Орфей-95” и от общо 13 участника  – печели  І-ва награда  с авторската  песен “Космичен блус” и с интерпретация на италианската песен “Come saprei”.
През 1996г. отново пее на сцената на “Златният Орфей”, но този път- в конкурса за българска популярна песен. Печели Втора награда в дует с Даниела Петкова за песента “Сребрее косата ти рано, мамо”.
Първият самостоятелен албум на Таня Боева - “Обичай ме с нежност и душа” - излиза през 1997г. Песните в него са написани от величията на българската поп-музика – Димитър Гетов, Найден Андреев, Васил Илиев, Хайгашод Агасян. Същата година е номинирана и наградена за млада поп-певица на годината на “Годишните музикални награди на АРТ-РОК ЦЕНТЪР”.
Престижно е и участието й на фестивала “Песен за Варна-96”, когато оформя и решението си за промяна. Краят на 1997г. е “време разделно “  за Таня Боева.
През 1998г , певицата издава втори самостоятелен албум “Щастлива съм”/ Пайнер студио в стил попфолк. По този повод тя нееднократно е споделяла : ” С поп-музика се занимавах активно четири години и предвид всички награди, с които съм удостоена, аз бях никому неизвестна. Може би в музикалните кръгове знаеха коя е Таня Боева, но за всички други моето име не означаваше нищо. По това време попфолкът правеше все по-сигурни крачки и се оформяше като стил. Това беше истинско предизвикателство за мен - реших се на експеримента при все, че бях опитала само с две фолк-песни.Надявях се, че мога да намеря своето място в попфолка с денс- и баладично звучене, с типичната орнаментика за този стил.”
През август 1999г. Таня Боева издава  третия си  самостоятелен албум с музикална компания Ара Аудио-видео. Албумът със заглавие “Дама пика” е силната карта, записана в студио “Хит Хаус. Най популярни стават песните  - “Дама пика”, “С тен на мляко и кафе”, “Мили мой”, “Разбито сърце”, “Магия”,”Търся те” - част от хитовете въобще в попфолка, а видео-клиповете са мярка за образец в жанра.
Престижно е и  участието й в традиционния фестивал “Пирин фолк”99г гр. Сандански през Септември месец същата год.
През октомври месец на фестивала “Златният ключ”, организиран от “Арт рок център”, Таня Боева печели приза  “Певица на годината” за 1999г и златна статуетка.
Ноември месец 1999г участва в Първия национален попфолк фестивал “Златният Мустанг” - Варна и печели две награди -  Първа награда за Изпълнител и Златна статуетка с песента “Търся те”- муз. Мария Нейкова, текст Надежда Захариева, ар. Мишо Бургуджиев; и Трета награда за песента “Молитва” - муз. Таня Боева и Мишо Бургуджиев, текст Пламен Лилов. Авторството на наградената песен като че ли е част от същността на съпружеската цялост - Таня Боева - Мишо Бургуджиев.
От 12 часа на 18 септември 1999г. те са законни съпрузи. “Явно ние си паснахме - еднакво мислим, еднакво работим, по един и същи начин сме влюбени един в друг и в нашата страст - музиката! ” Менделсон, увековечаването с “На многая лета” в българската църква, признанието  и творческите търсения продължават. Таня Боева е номинирана и обявена за “Певица на годината - 1999г ” на Годишните музикални награди на сп. “Нов фолк”.
През месец април 2000г. започва подготовка и реализация на поредния си проект- четвърти за кариерата й албум, който носи заглавието  “Магнетично”. Той съдържа 12 песни - “Магнетично”, “Дай ми любов”, “Пясъчна мечта”, прекрасната балада “Вечно жива” - дело на авторския тандем - Мария Нейкова, Надежда Захариева, Мишо Бургуджиев - са част от творбите, които материализират успешната формула на българския попфолк. Албумът излиза под формата на интер-активен CD и МС/изд. Ара Аудио-видео.
Година след това на 25 юни 2001г. на музикалния пазар излиза петият самостоятелен албум на певицата. Той носи провокативното заглавие “ШОК” и дава нов старт на утвърденото вече име Таня Боева. Именно заглавието на този албум провокира певицата за тотална визуална  промяна. Дългокосата брюнетка се превръща в блондинка и привлича вниманието на фенове и медии в дискусии за новия имидж. Абревиатурата ”Шикозна, Оригинална, Красива ” е новата формула. Това е албум, който за кратко време успява да реализира няколко хита – “Шок”, “Непокорни сме”, “Рана”, “Непростимо е”, “Първа среща” и “Лято”.
През септември 2001г. на фестивала “Пирин фолк 2001” Таня Боева обира овациите на публиката. За изпълнението си на песента “Цъфнало е цвеке шарено”, певицата получава Златна статуетка и специалния приз на Генералния спонсор на Фестивала -”Пещерска гроздова”.
През ноември месец 2001 на фестивала “Златният Мустанг - 2001” - Таня Боева е поканена за самостоятелен рецитал на Галавечерта като специален гост - Лауреат от Първото издание . 
Отново през ноември 2001г.  певицата организира прослушване на млади таланти, за да осъществи обещаната от нея награда - ”Дует с Таня Боева”. Наградата печели 13-годишната Мария Димитрова от Асеновград , а песента, която записват заедно, е щастливо събитие за младото момиче. “Диви ангели” е заглавието на новия хит, а записът е реализиран през м. май 2002г. в студио ”Хит Хаус”.
“Обещах да продуцирам тази песен сама - това беше и моята специална награда.За целта,  текстът на песента беше написан още през 2001г , а музиката създадохме през февруари 2002г . Август 2002г. заснехме видеоклип към самостоятелната версия на  ”Диви ангели”, за реализацията на който бяха наети две яхти и един хеликоптер. Снимките продължиха два дни  – на Зл. пясъци и нос Калиакра. Режисьор на клипа е Асен Соколов, а оператор - Боби Тодоров.”
От м.юли 2002 Таня Боева сама продуцира новите си песни и решава да реализира самостоятелно новия си проект. Певицата разчита на огромен екип от специалисти, с който  осъществява поредния си шести самостоятелен албум “Таня Боева 2003”. През същата година певицата става рекламно лице на бира "София”
Пилотните песни от новия албум бързо стават популярни и се радват на успех. След добрия старт на първия сингъл “Диви ангели”, с хитов потенциал  за кратко време превзема сърцата на феновете и вторият сингъл  – “Беше обич-нека е война” – муз. Таня Боева, текст Теньо Гогов, ар. Мишо Бургуджиев.
С видео реализация се сдобиват и песните  “Тази нощ” и “Просякиня”. Само след броени дни е заснето и видеото към песента “Няма да те пусна”, а през летния сезон са снимани клиповете към песните : “Здравей , аз съм тази” и “Перла”.
Албумът “Таня Боева 2003” съдържа общо 14  песни и излиза под формата на MC и мултимедийно CD. В него най-верните фенове на певицата ще намерят : два бонуса – хаус-версията на “Диви ангели” и караоке вариант на същата песен ; 11 снимки от екзотичната, морска фотосесия на Таня Боева ; видеоклипа към “Диви ангели” ; автобиография ; текстовете към всички песни от албума ; личен автограф от певицата .
На 10.10.2004г. излиза седмият по ред албум на Таня Боева - със заглавие “Лутам се “. Той е издаден под формата на МС и СD и съдържа общо 12 песни (плюс два бонуса в СD-то –караоке версия на заглавната песен  и хаус-версия на  “Беше обич- нека е война”.
Шест от песните от този проект  имат видеоклип – “Любовен триъгълник” , “Лутам се”, “Черно на бяло”, “Не че те обичам”, ”Всичко е истина”и “Купона свърши” се сдобиват с видеоклипове.
Хитовете “Лутам се”, “Черно на бяло”, “Не че те обичам”, “Всичко е истина “ и “Купона свърши” се запяват от всички възрастови групи и почитатели на българската музика.
С премиера в Националната телевизия BTV стартира видеоклипът към песента “Всичко е истина”.
Видеото е реализирано в киноцентъра “Бояна”. Снимките са с продължителност 15 часа. “ Решихме да заложим на идеята клипът да изглежда като малък филм – с история и сюжет. В него има любов, разочарование, драма, еротика, екшън…” –дело на екипа на КолорБокс, с режисьор Николай Нанков.
Към атрактивната видеоколекция е прибавен и видеоклипът към ремикса на невероятната балада “Не че те обичам”. Това е своеобразна разработка на клипа към оригиналната видеоверсия, но са прибавени неизползвани кадри от мейкинга, както компютърни графики и анимация. Динамичен и емоционален, ремиксът и видеото към него представят хитовата песен на Таня Боева в нова светлина, която определено е насочена към любителите на модерното звучене и “hause-вълната” .
Сред морето от кавъри и инвазията на румънските песни у нас , типично за вечно търсещата  натура на хитовата певица , Таня Боева поставя началото на една нова  и оригинална за българската публика комбинация – през лятото на 2005г. е реализиран първият българо-румънски дует – Таня Боева и Brandy
Песента е със заглавие “Nu te mai cred”, а в българския  й вариант носи името “Боли от любовта".
Видеоклипът към международния проект е заснет в България. Част от кадрите са заснети в клуб “MANIA”, а други - в елитния  комплекс “Helena Resort” – Слънчев бряг.
Видеоклипът се излъчва с огромен успех в българския телевизионен ефир, а музикалните редактори на водещи радиостанции убедително определят  дуета  Таня Боева / Brandy като тотален ХИТ.
“Радвам се, че съм актуална и съм първата българска певица, която  поднася подобен проект на българските  фенове ! Комбинацията с румънския ми колега Brandy  и песента ни “Боли от любовта” се радва на голям успех в България ,а това ми дава основание да мисля за следващата изненада- провокация към моята публика.
Нашият дует  звучи  както в българския, така в румънския радио- и TV-ефир. Песента е издадена и на българския и на румъския музикален пазар. Този проект е  още едно доказателство, че музиката обединява и е способна да “разбие” всякакви граници.”
На 09.02.2006г. Таня Боева издава осмия си самостоятелен албум- “Лошо момче”. Това е третият албум,  който певицата  сама продуцира и издава, така тя се доказва  не само като  един от най-успешните  артист-изпълнители на България , а и като успешен продуцент, вече в продължение на три години.
Албумът “Лошо момче” излиза под формата на MC и CD и съдържа 14 песни плюс два бонуса в копактдиска- unplugget на песента “Като Титаник” и караоке версия на заглавната “Лошо момче”.
Това е най-новият албум на певицата. Само  няколко месеца от издаването му са достатъчни , за да стане ясно, че Таня Боева е една от най-хитовите изпълнителки в жанра,  а голяма част от песните й са сред най-предпочитани и слушани  в българския музикален ефир. 
Видеоклиповете (“Лошо момче”, “Боли от любовта”,”Луди по рождение” , “Имаш ли приятели” и “Накарай роклята ми да се разкопчае”), реализирани към албума “Лошо момче”, са вече пет и са само част от формулата за успеха на фолк –дивата .Интересна и провокативна, Таня Боева вече 10 години успява да се задържи и да бъде в “центъра на прожекторите” .Винаги знае как  да прикове вниманието на публиката и продължава да покорява нови и нови почитатели.
А както самата тя казва : “Интересното тепърва предстои !”…През април 2008 година певицата  роди първото си дете - сина си Росен.

отпечатай новината

Новини

Таня Боева разкри подробности за насилието над себе си

Таня Боева, която години наред е била жертва на тормоз и...

JLo и Таня Боева като сестри

С новите си имиджи Дженифър Лопес - Афлек и Таня Боева са...

Таня Боева жертва на физически и психически тормоз

Гласовитата певица Таня Боева изчезна безследно от...

Таня Боева бясна заради пенсията

Таня Боева се вбеси на новината, че е първата...

Таня Боева стана първата пенсионерка в поп-фолка

Певицата Таня Боева стана първата официално пенсионирана...

Таня Боева вече е брюнетка

Фолк певицата Таня Боева вече е в отбора на...

Няма коментари към този профил !