профили

Шарл Азнавур

Шарл Азнавур

Пол: Мъж

Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. Докато е още в ранна възраст, неговите артистични родители го въвеждат в света на театъра.

Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Често наричан „френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е написал над 1000 песни и мюзикли, направил е над 100 записа и е играл в 70 филма. Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света.

На 90-годишна възраст, през октомври 2014 г., Шарл Азнавур изнася с изключителен успех двучасов концерт в Москва.

През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.

През 2009 г. певецът се съгласява да стане посланик на Армения[1] в Швейцария (Азнавур живее от 1976 г. в Женева [2].

Азнавур се е женил три пъти: през 1946 г. – за Мишелин Рюгел, през 1955 г. – за Евелин Плесис, и през 1967 г. – за шведката Уле Торсел. Има 6 деца: Седа (Патриция, р. 1946), Шарл (р. 1952), Патрик (1956—1981), и от последния брак – Катя (р. 1969), Миша (р. 1971) и Никола̀ (р. 1977).

Той често обича да се шегува с физиката си, по-специално с ниския си ръст. Висок е само 160 cm, и за него това е постоянен източник на шеги.
Путин, Оланд, Гаук – президентите на Русия, Франция и Германия, плюс Шарл Азнавур. Това бяха супер ВИП-овете, които светът видя по време на церемониите за отбелязването на 100-годишнината от геноцида над арменците, наричан у нас кой знае защо по друг начин.

Най-голямо внимание привлече роденият в Париж певец  с кавказки корени. Той директно предизвика турския президент Ердоган като пред камерите се обърна към него: „Не е учтиво да се отказват покани.

Да, човек може да се забави. Когато господин Ердоган реши да се поклони пред паметта на 1,5 милиона арменци, унищожени от неговите предци преди век, лично ще го придружа”.

Преди броени дни – този вторник,  Шарл изненадващо се появи на корицата на специалното издание на най-четеното и най-авторитетното светско списание в Щатите и в света „Пийпъл”, наричано „Хора с пари”. То пресмята кой колко е богат в шоубизнеса.

Оказа се, че Мадона, Боно и всички актьори и спортисти не могат изобщо да се мерят по състояние със световния доайен на шоубизнеса. За 82 години кариера и почти столетник, вечното момче с хитрия поглед оглавява класацията.

От миналия до този август, периодът, през който екипът на списанието събира информацията за ежегодната си ранглиста, певецът е изкарал от концертни участия, авторски права и реклами невероятните 46 милиона евро или близо 100 милиона лева.

През 2013 г. беше почти умрял, а днес е на върха

на шоубизнеса и не само по изкарани пари, коментират американците, цитирани с гордост от френската преса. Ръстът, който отбелязва доходът на беловласия мосю, когото никой не би си помислил да нарече старец, въпреки преклонната му възраст, е с невероятните 20 милиона евро спрямо класацията от септември миналата година. Сиреч, сумата е почти удвоена.

Списанието, разбира се, не пресмята разходите на звездата. Все пак Азнавур работи с агенти, има свой екип, много организатори, отчита данъци и проценти за продажби на билетите и продуктите му.

Но също така, изданието прихваща само доходите от концерти, права за излъчване, пласирани дискове и участия в реклами. А Шарл притежава още доста начини да изкарва големи пари.

145 млн. евро или почти 300 000 000 лева е богатството

на певеца. Какво притежава, освен гласа си и своята неукротима енергия, неприсъща за 91-годишен човек ли? Например изключително елегантни заведения, сред които прочутият парижки ресторант „При големия Шарл” – иронично название, предвид дребния ръст на изпълнителя, но и жест към паметта на баща му, който не само държи място за изхранване, но и точно на неговата сцена тръгва кариерата на 9-годишния Азнавур. Парфюмерийна индустрия, цех за производство на зехтин в рамките на имението му на Ривиерата – това пък е „реалната икономика” в портфейла от инвестиции на звездата.

Акции от футболен клуб са най-неочакваното имане на естрадния властелин.

Недвижимостите, които притежава също не са за пренебрегване. Неговата вила на Женевското езеро се намира в малко градче с 3200 жители, което сам нарича „селце”. Къщата е построена от семейството на Азнавур, което се влюбва в живописното място.

Имението е разделено между Шарл и съпругата му Юла от една страна и сина Никола. Терените им са символично разделени от красив басейн. „Човек може да си гледа кучетата на спокойствие и това ни задържа тук 40 години”, разказва съпругата на изпълнителя.

40 декара заема имението на Ривиерата

на прочутата фамилия. Повече от 20 години семейство Азнавур притежава прекрасна къща сред невероятна маслинова гора в Мурие, регион Прованс-Алп-Кот д’Азур, наричан за краткост Лазурния бряг.

Там певецът с удоволствие произвежда своя фирмен зехтин, който носи името му на етикета и понякога е бонус към скъпите билети за концертите му.

„Библиотеката ми на вилата е голяма като катедрала с толкова книги, плочи, дискове, снимки, с белия роял, старата маса, дълбоките канапета и моя любим масажиращ фотьойл”, разказва сам властелинът на попмузиката.

Той е равнодушен към онези, които му броят парите. С над 1000 песни на 8 езика, с 57 издадени албума и незнайно колко концерта – вероятно десетки хиляди за дългите 82 години на сцената, той не чувства вина за всичко онова, което е изкарал с гласа и акъла си.

Може да е посланик на Армения в Швейцария и в представителството на ООН в Женева, но така и не се е научил да бъде дипломат, защото притворството, двуличието и византийските номера са му чужди.

Дали е Ердоган, журналист или колега – той има самочувствието да казва онова, което мисли на всеки. И не смята да спира да говори и да пее.

отпечатай новината

Новини

Шарл Азнавур гостувал на Емил Димитров

Преди близо 50 години песента Моя страна, моя България по...

Шарл Азнавур почина на 94 години

Легендарният френски певец Шарл Азнавур си отиде на...

Шарл Азнавур спира турнето си

Певецът, който получи двойна фрактура на лявата си ръка...

Изписаха Шарл Азнавур от болницата

Легендата на френския шансон Шарл Азнавур бе изписан от...

Шарл Азнавур си счупи раменна кост

Кралят на френския шансон Шарл Азнавур си счупи раменна...

Другото лице на Шарл Азнавур - филантропът

Днес, 30 ноември, в зала Арена Армеец, легендарният...

Шарл Азнавур пристигна в София

Днес, 28 ноември, точно в 14 часа, легендарният артист...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !