профили

Стефан Данаилов

Стефан Данаилов

Рождена дата: 09.12.1942
Пол: Мъж

Най-популярният български актьор Стефан Ламбов Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма "морска" кръв. Майка му е от Ловеч, а баща му - от Родопите, с. Райково.
Актьорската си кариера започва още в ученическите години, когато се снима във филма "Следите остават". Все пак тогава изобщо не му е минавало на ум да става артист. Докато е в казармата, смята да кандидатства история. Баща му предлага да запише и право, защото се държи един и същ изпит. Но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го посъветва да следва във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" Завършва актьорско майсторство във висшата театрална академия „Кръстьо Сарафов“ – София. Най-популярният и обичан български актьор вече тридесет години е един от водещите в Народния театър „Иван Вазов“. Играл е на сцените и на другите големи театри в България. Пресъздава повече от 60 централни роли, сред тях: в „Коварство и любов“ (Шилер), Камий Димолен от „Делото Дантон“ от Пшибишевска, постановка на Анджей Вайда, Стайло от „Банзи е мъртъв“ (Етол Фюгърд), Едмънд от „Дългият път на деня към нощта“ (Юджин О’Нил), Чадски от „От ума си тегли“ (Грибоедов), Хамлет (Шекспир), Ставрогин от „Бесове“ (Достоевски), Пер Гинт (Ибсен), Шейлок от „Цената“ (Артър Милър), Александро Медици от „Лоренцачо“ (Алфред дьо Мюсе), Дантон от „Смъртта на Дантон“ (Бюхнер), Тригорин от „Чайка“ (Чехов), „Декамерон“, „Енигматични вариации“, „Жените на Джейк“.През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".
Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма "Първият куриер", но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма "На всеки километър" (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в "Князът" и "Черните ангели". За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Но през 1973 г. се връща отново, за да се присъедини към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес.
През тези години продължава да се снима много в киното и телевизията. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , където е доцент от 1996 г. и професор от 1999  г. След майор Деянов младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Познавайки измамната преходност на бързите успехи, като че ли сам търси компенсация в изпълнението на "по-различни персонажи", изискващи истинско актьорско превъплъщение. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов "Иван Кондарев". След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Злобата и неразбирането за малко не го принуждават да си подаде оставката от театъра. Премиерата на "Лоренцачо", която има шумен успех благодарение и на неговия актьорски талант, му вдъхва увереност. А ролята в италианския сериал "Октопод", където играе редом с Микеле Плачидо, го прави популярен и в чужбина. За него Плачидо винаги говори с възхищение, че е велик актьор. От 1994 е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", от 1996 е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.
Макар и депутат, Стефан Данаилов продължава да бъде обичан. Досега името му не се свързва с нито един гаф или далавера.
"Не съм сбъркал в най-важното - професията и семейството", казва той.
През ноември получи наградата "Паисий Хилендарски", а тези дни бе предложен и за орден "Стара планина" за заслуги към културата и изкуството на България.Стефан Данаилов е професор в Националната театрална и филмова академия – София. Води клас по актьорско майсторство. Участва активно в обществения и политическия живот на страната. Като депутат в 39-ото Народно събрание от Коалиция за България той председателства Комисията по култура. Определят го като най-успешния министър в коалиционното правителство.

отпечатай новината

Новини

Откриват нова фотоизложба за Стефан Данаилов

Фотожурналистът Иван Стоименов ще представи изложба,...

Ето какво се случва със сина на Стефан Данаилов

Помните ли едно от най-големите разкрития от живота на...

Голям скандал на гроба на Стефан Данаилов

Дълбоко обидена от поведението на колеги на Стефан...

„Непознатият“ Стефан Данаилов – тази събота от 13:30 ч. по bTV

Филмът „Ламбо от София“ показва неизлъчвани...

Отбелязват 80 години Стефан Данаилов с нов спектакъл

Официално бе представена програмата по отбелязването на...

Стефан Данаилов с нова биография

На 6 декември на книжния пазар ще се появи пълната...

Свалят гласа на Ламбо отпреди 40 години за песен

Гласът на Стефан Данаилов ще бъде свален от лента, на...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !