профили

Йорданка Христова

Йорданка Христова

Рождена дата: 10.09.1943
Пол: Жена

Неостаряващата звезда на българската попмузика Йорданка Христова е родена на 10 септември 1943 г. в София. Любопитен факт около нейната фамилия е, че се пада братовчедка на футболния идол на всички времена Гунди. Завършва естрадния отдел на консерваторията и още през 1964 г. прави първото си турне в Румъния. През 1966 г. печели първа награда на първия Златен Орфей с песента Делфините, като се класира преди Лили Иванова. Повтаря успеха си през 1967 и 1975 година. Вечната й песен обаче се оказва Песен моя, обич моя на патриарха на попмузиката ни Йосиф Цанков, която макар и с трета награда и до днес остава един от символите на естрадата. Лили Иванова такава песен като химн просто няма. Йорданка е и първата българска певица с голям рецитал в Париж, пее дори на Айфеловата кула през 1974 г. Същата година е и първата българска попизпълнителка, поканена да пее в Северна Америка или по-точно в Монреал, Канада. Това са само две от международните й участия, разпрострели се в 36 държави на всички континенти и несекващи до днес, когато всяка година прави гастрол в Америка. Участва и печели фестивали в Брашов, два пъти в Сопот, Полша, Варадеро, Будапеща, Дрезден, Истанбул, Витебск. Лили Иванова с триста зора успява да отклони покана за Йорданка да пее на фестивал в Япония, разказва в автобиографията си създателят на Орфея Генко Генов. Вместо красавицата с испански имидж, в Страната на изгряващото слънце отива да пее самата кубратска легенда.
Йорданка обаче е щастлива като най-известната чужда певица в Куба вече повече от три десетилетия. Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. От своя страна, тя също уважава кубинците и оглавява фондацията Хосе Марти у нас. Шеф на Българската изпълнителско – продуцентска асоциация. За нея са снимани 4 телевизионни филма.
Има две деца от брака си със сина на бившия кандидат – член на Политбюро на ЦК на БКП, дългогодишен вицепремиер и министър, човекът, построил НДК – Григор Стоичков.

отпечатай новината

Новини

Ще издам мемоари и 2 нови албума: Йорданка Христова

Йорданка Христова организира голям концерт Завинаги в...

Йорданка Христова най-накрая ще признае всичко за Фидел Кастро

Певицата Йорданка Христова най-накрая е решила да...

Йорданка Христова се премести на морето

Естрадната легенда Йорданка Христова заряза дъждовната...

Йорданка Христова се омъжила в черно

"В черно се омъжих, на сватбения ден с едно голямо...

Йорданка Христова с коледен концерт

Една от най-обичаните родни изпълнителки, любима на...

Зейнеб като ученичка пред Йорданка Христова

След като врътна страхотен номер на Гала и "На...

Йорданка разкри как снимаше фотосесия при соца, смешно е

1973 г….фотосесия за албума ми (в хола ,лампата на...

Няма коментари към този профил !