Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Лили Иванова преди славата

отпечатай новината

17.01.2009 09:00 | Видян 14830 пъти | Гласували 2

Лили Иванова преди славата

Тази година не една и две известни български личности от имат кръгла годишнина. Решили сме да отдадем почит на най-големите от тях, а като казахме големи, няма как да не започнем с Лили Иванова. По лична карта на 24 април 2009 година тя навършва 70 години, въпреки че Митко Щерев, биографът на звездата Марин Бончев и други източници не са съвсем съгласни с тази цифра.

Не е тайна, че Лили е родена в Кубрат. Там залюбва музиката още от ранна детска възраст. Научава се да свири на акордеон, който по онова време е почти колкото нея, а по-късно и запява. Танците също не са чужди на малкото момиче. Тренира художествена гимнастика и това й се отдава доста, защото успява да стане републиканска шампионка за пионери. Интересен е фактът, че Лили сама съставя хореографията на съчетанията си. Спортът и до днес й се отплаща със завидна за годините й фигура. Тя не я крие. И на 70 години, често показва краката си, обличайки се в минижуп.
В училище Лили не е отлична ученичка, но не е и слаба. За професия тя избира медицината. Отива да учи във Варна, а през 1957 година там се провежда и първият й концерт. Тя пее за руски моряци. След завършването си бързо намира работа като медицинска сестра, а и доктор на име Георги, който е първата й любов. По-късно почитателите ще наричат лекарят „доктор Иванов“. Бракът им просъществува по-малко от две години. Двамата имат силни характери, които се сблъскват и в крайна сметка Лили си тръгва и се озовава сама в София без пукната пара. Единственото което притежава е талантът си. Така през 1960 година напористата девойка отива в една от канторите на концертната дирекция. Там поздравява с „Искам да пея!“. Огромното й желание стопля сърцата на завеждащите естрадния отдел и те веднага я пращат на прослушване, след което е одобрена. Лили тръгва на първото си турне. По това време бъдещата звезда е зле в материално отношение, а съответно и със сценичните си тоалети. Служителките от концертната дирекция й помагат като й купуват парче бял плат и я пращат на шивачка. Крайният продукт е чудна бяла рокля, която служи на певицата почти две години. Това е така наречения „бял период“ на Лили.

След като всички виждат, че младата медсестра има талант, решават да я пратят на предагог, който да й помогне да се усъвършенства. Така Лили Иванова се среща със Здравко Радоев. Той открива, че кандидатката за слава не може да пее по ноти. Прави го по слух, а това води и до доста грешки. За щастие момичето е трудолюбиво, а силният й глас заблуждава слушателя. Певицата получава липсващата й до този момент музикална култура.

Заминава за Румъния. Това всъщност е второ пътуване на Лили в северната ни съседка. Първото е на концерт с Емил Димитров и Мария Косева. Тогава те се държат с „малката“ като с продавачка на билети. Остава в Букурещ шест месеца и пее във вариете Амбасадор, а малко по-късно се стига до ангажимента й в музикално-вариететен театър Константин-Танасе в румънската столица. Това е първото излизане на певицата в сериозна програма и успехът й е много голям. Румънците предлагат на изгряващата звезда да запишат първата й плоча. Тя, разбира се, приема. Плочата е и първата с български текст и музика, записана в чужбина.

След като е призната навън, Лили Иванова започва да набира сили и на родния небосклон. Канят я да пее с шведската певица Джейн Сверт и Сребърните тигри на голямо шоу в зала Универсиада в София. Идват и първите й хитове - Брезичката, Събота вечер, Витоша. Те се пускат по радиото. Има само малък проблем с телевизията. Младият и амбициозен режисьор Хачо Бояджиев я намира за доста неулегнала и Лили все не може да спечели доверието му, което е доста важно, защото той отговаря за първите шоупрограми на телевизията...
Ледовете се разчупват и след клип, по който работят заедно, тя отива с други изпълнители в Сърбия, за да заснемат телевизионно предаване. От тогава датира и слухът, че Лили Иванова предложила брак на Емил Димитров, защото двамата като тандем щели да правят много пари. Всъщност Белград е важен за звездата заради друго – там тя среща втория си съпруг Иван Пеев. Той я съпътства във време когато певицата печели цял куп награди и става истинска звезда.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !