Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

След 7 г. съд признават Джон Атанасов за „татко за компютъра”

отпечатай новината

03.09.2015 10:49 | Видян 2878 пъти

След 7 г. съд признават Джон Атанасов за „татко за компютъра”

Споделянето е голяма работа, но понякога вреди. Историята, която ще ви разкажем показва защо човек не бива да се хвали. Или да отваря очите на хората. Особено, ако е достатъчно наивен да смята, че всички са добри и почтени като него. Защото те не са.

През декември 1940 г. Джон Атанасов среща за пръв път адаша си Джон Мокли по време на конференция. Нашият човек дори за миг не подозира, че изразения голям интерес към машината му и нейния принцип на работа, всъщност е хитра тактика на янкито. Атанасов кани Мокли на гости. Американецът, който му се представя за приятел, посещава българина и гостува в дома му пет дни, през които двамата обсъждат конструкцията на компютъра АВС, както и други идеи на гениалния ни сънародник, свързани с изчислителната техника. Мокли прочита и ръкописа на статия с описание на машината. По време на визитата компютърът е почти завършен и гостът се запознава подробно с неговия принцип на работа и техническата реализация на проекта. Дискусиите с Атанасов и неговия асистент са приятелски и откровени. Гениите изобщо нямат представа каква брадва им точи приветливият гост.

Мокли се занимава с аналогови изчислителни устройства, но не е виждал автоматичен електронен дигитален компютър. Впоследствие, при проведения съдебен процес през 1973 г. съдът стига до заключението, че в резултат на това именно посещение, на дискусиите, водени с Атанасов и Бери, на демонстрациите и запознаването с ръкописа, Мокли извлича от ABC „изобретяването на автоматичния дигитален компютър“.

С влизането на САЩ във Втората световна война през декември 1941 г. работата по компютъра е прекъсната. Въпреки че Щатският колеж в Айова започва процедура по патентоване, компютърът АВС така и не е патентован. Една напълно допустима за гениален учен грешка, която, уви ще струва изключително скъпо на Джон Атанасов и неговия асистент. Те дори не подозират, че цели 32 години след това – повече от три десетилетия, ще трябва да доказват, че не са камили.
Защо? По време на Втората световна война в САЩ е построен компютърът ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) с първоначална задача да изчислява балистични таблици за нуждите на американската армия. Конструиран е през 1945 г. И кого, смятате вие. Ами от същия онзи натрапил се гостенин на Джон Атанасов - Джон Мокли, който му се прави на пръв приятел, и Дж. Проспър Екърт-младши.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !