Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Джон Атанасов не изкарва пукнат долар от компютъра

отпечатай новината

03.09.2015 10:25 | Видян 3849 пъти

Джон Атанасов не изкарва пукнат долар от компютъра

Някой може ли да си представи 21-и век и съвременния свят без компютри? Едва ли. Всички сме чували, че откривател на великата машина е българин на име Джон Атанасов, но не знаем нищо или почти нищо за него. Именно заради това решихме да ви разкажем неговата истинска история.

Сума американци, а и не само, станаха милиардери покрай компютрите. Кой от хардуеър, кой от софтуеър. Имената на някои – като Бил Гейтс, Стив Джобс, Пол Алън, са вече и легенди. В техния бранш, но много повече в световния бизнес, където са издигнати в ранг на истински супер звезди.
Джон Атанасов, който открива компютъра обаче се оказва подвластен на родната пословица: „Залудо работи, залудо не стой”. Изобретателят на чудото, преобърнало цялата човешка цивилизация не изкарва пукнат долар от творението си. Напротив, посвещава живота си, като не може да изкара пари от него, поне името му да бъде запомнено като човекът, направил компютъра.
Джон Винсънт Атанасов е първото от 8 или 10 (според различните източници) деца на българския емигрант в Америка Иван Атанасов от село Бояджик, Ямболско. Историята на бащата е трагична, защото той не помни своя родител.

Дядото на откривателя загива в Априлското въстание

през 1876 г. Какво беднуване е било в семейството на героя е трудно да си представим, но едва 13-годишен Иван Атанасов, заедно с чичо си е принуден да емигрира в Америка, за да търси по-добър живот. Това става през 1889 г. Минават години на борба и работа, докато среща Ива Луцена Парди – учителка по математика, за която се жени. Така, освен българската, във веените на техния първороден син, когото кръщават Джон Винсънт, тече още ирландска и френска кръв. Двойката живее изключително хармонично повече от половин век заедно, за което съдим и по факта, че майката на откривателя на компютъра пише книга за любовта и съдбата им, след като през 1956 г. изгубва своя обичан съпруг.
Историята обикновено представя гениите – хората, които променят живота на света, като появили се от нищото. Ала всичко си има логично обяснение в случая с Джон Атанасов. За майка му вече казахме, че е математичка, а бащата работи като електроинженер във Флорида. Заради това и семейството се пренася от щата Ню Йорк, където откривателят на компютъра е роден.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !