За първи път от 50 г. цели 366 филма...

Общо 366 продукции имат шанс да получат номинация за...

Принц Хари рапира в тв шоу в САЩ

Британският принц Хари, който напусна Англия и се...

Екоактивисти и млади хора подкрепият Калфин в битка срещу добива на шистов газ в България

отпечатай новината

14.10.2011 16:30 | Видян 2598 пъти | Гласували 1

Екоактивисти и млади хора подкрепият Калфин в битка срещу добива на шистов газ в България

Екоактивисти, млади хора, загрижени за околната среда, скейтъри, граждански сдружения срещу шистовия газ посрещнаха Ивайло Калфин и френската евродепутатка от Групата на Зелените в ЕП Мишел Ривази в Нови Пазар и Варна. В двата най-застрашени града двамата разясняваха опасностите от предлаганата технология, която вече няколко месеца е напълно забранена във Франция.

Представители на екологични организации от цяла Северна България, които се борят срещу проучванията и добив на шистов газ, дойдоха в Нови Пазар и поискаха от Ивайло Калфин и Мишел Ривази да зададат въпроси в Европейския парламент по проблема. По този начин, те искат да се потърси отговорност от премиера Бойко Борисов и българското правителство за нарушаването на българските закони и редица европейски директиви. „Европейската комисия трябва да бъде сезирана за факта, че правителството дава разрешение на американската компания „Шеврон” за проучвания за шистов газ, без предварителна екологична оценка. Това е превишаване на правомощия и е престъпление по българския наказателен кодекс”, заяви Константин Дичев от Гражданската коалиция за борба с минните замърсявания.

Много граждански активисти се събраха в Нови пазар, мястото от което трябва да започне дрилинга и вкарването на отровни химикали в българската земя, за да поставят на живо въпросите си пред най-активния европейски политик по въпросите на шистовия газ г-жа Мишел Ривази. Еколожката от Групата на Зелените работи повече от година с колегата си Ивайло Калфин в европейските акции срещу добива на шистов газ.

Калфин заяви, че очевидно има нарушения на закона и случаят ще бъде доведен до знанието на Европейската комисия. „И ако някой опита да злоупотреби, няма да позволим това да се случи”, беше категоричен Калфин.

„Европейската комисия ще бъде сезирана”, потвърди и гостенката, но изтъкна, че победата зависи изцяло  и единствено от българските граждани. Г-жа Ривази разказа на хората в Нови Пазар как чрез пълна гражданска мобилизация на френските градове, нарочени да станат арена на дрилинига за шистов газ, в родината й е била постигната пълна забрава върху използването на този метод и всякави проучвания са спрени.

На срещата дойде и представителка на най-силната група във Фейсбук, противопоставяща се на шистовия газ „Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ”, в която членуват почти 25 хиляди души. Татяна Косева разказа на французойката, че в България опитваме да водим гражданска борба, но върху темата е разпънат плътен медиен чадър. „Затова съм тук, защото всяко съобщение и посещение от Европа привлича по-голям медиен интерес”, каза г-жа Ривази.

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !