Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Звездни хонорари

отпечатай новината

12.12.2009 09:00 | Видян 29340 пъти | Гласували 4

Звездни хонорари

Коледа и Нова година чукат на вратата, а по традиция единствено СЛАВА научи хонорарите на звездите. Освен тарифите на фолк и поп представителите, в класацията сме включили и тези на тв водещите, които ще забавляват хората по площадите из цялата страна.

Както неотдавна писахме, тази година кризата сериозно удари музикалната гилдия не само по празничните, но и по стандартните хонорари. Вече се работи за суми, които са пъти по-малки, въпреки че Коледа и Нова година се смятат за златна жътва.

Източник на СЛАВА сподели, че в началото на всяка година собствениците на увеселителни заведения преговаряли с музикалните продуценти за отстъпки в хонорарите. Някои изпълнители сключвали нещо като абонамент в зависимост от броя на участията си в месеца. Говори се, че съществува и практиката “две в едно”: когато например се договорят двама певци за едно участие, цената пада.

В Пайнер положението никак не било розово. Според клюкари освен че хонорарите на певците паднали тройно, в най-новите им договори печалбата била разпределена по следния начин: 80%  за продуцента, а 20% за изпълнителя. В замяна телевизия Планета излъчвала безплатно клиповете им, ако се вярва на мълвата. Светнати за онова, което се случва в музикалните среди, разправят, че когато имало фактура, цената била фиксирана и доходите се отчитали в компаниите. Затова едни от най-големите чалга звезди приемали покани от крупни бизнесмени да пеят по частните им партита, твърдят още запознати. Имало е случаи, в които те били викани дори в къщите им. За да говорим с числа, веднага даваме пример за разликата в стандартните хонорари преди и по време на кризата: Говори се, че от 12000 лв. на 5000 лв. се стопила мизата на Преслава. Глория и Ивана стрували по 4000, за разлика от преди, когато на участие си докарвали съответно по 7 и 10 бона, носи клюката. Галена, Алисия, Камелия, Андреа приемали покани за по 3500 лв. Хонорарът на Райна пък бил 3000 лв., а по времето на Коцето двамата са делели по 2500 лв.

По-горе обещахме да обявим парите, за които пеят звездите от попа и естрадата. Цената на Георги Христов била 4000 лв., но за празниците щял да пее за 6000 лв, разправят из музикалните среди. Васко Кеца по принцип взимал също 4 бона, а по Нова година – с 1000 лв. отгоре. Силвия Кацарова и Йорданка Христова последните месеци се задоволявали с по 2500 лв. на концерт. В края на годината хонорарите им скачат на 4000 лв.

Естрадните динозаври обикновено са канени в по-закътаните места в България, където народът изпитва носталгия към златните години на българската музика и все още много ги тачи.
Злите езици говорят, че при заснемането на новогодишната програма на медията са били искани пари дори от фолклорните изпълнители на Пайнер компания. А дали е така?
И това не е всичко! Певците освен от продуцента били ощетени и от собствениците на клубовете, където пеят, защото те прибирали 30% от бакшишите им, твърдят чалгаджии. Шефовете на заведения все повече предпочитали да канят не толкова звездни изпълнители със суперниски хонорари или пък разчитали само на забавата с диджей. Наблюдава се и тенденцията заведенията да са по-пълни, когато няма изпълнител в програмата.

В най-добра позиция се оказват свободните електрони, или онези, които се продуцират сами. Такава е Десислава. Според нашите информатори тя ще има най-много участия по празниците.
Цена държи и примата Лили Иванова, чийто стандартен хонорар е 14000 лв. Припомняме, че в момента я разследват за укриване на данъци – нещо, за което СЛАВА апелира отдавна и неколкократно писа.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !