Иво Аръков прави шведска тройка в...

Късмет извади актьорът Иво Аръков в новия сезон на...

Глория като абитуриентка

Месец май по традиция се вихрят абитуриентски балове, а...

Министър и гуру ни пазят почвата

отпечатай новината

21.04.2022 00:14 | Видян 312 пъти

Министър и гуру ни пазят почвата

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и духовният водач Садгуру отправиха послание за полагането на повече усилия за опазването на почвата. Срещата между двамата е част от 100-дневното пътешествие на индийския гуру, който е основател на движението “Save Soil“ („Спасете почвата“).

Министър Сандов отбеляза, че кампанията на Садгуру е вдъхновяваща. Той коментира, че хората трябва да бъдат осведомени за това, че почвата е една от ландшафтните сфери, които поддържат живота, но и една от най-подценяваните. Почвата е онзи общ организъм, който изхранва всички нас. В същия момент виждаме, че заради човешките дейности огромен процент от почвата деградира, заяви Сандов.

По думите му земеделците трябва да разберат, че увеличаването на биологичния елемент в почвата ще допринесе за по-голямо плодородие. Ще имаме по-малка необходимост да наторяваме и да пръскаме с препарати, добави той. Сандов обясни, че целта е да се въведе стандарт за минимум три процента хумус в почвата. 

Садгуру заяви, че използваме почвата в определено време от година, като 4-5 месеца се оставя открита и това води до увреждане на микроорганизмите. Проблемите са еднакви навсякъде, посочи той и добави, че индустриалното фермерство създава едни и същи предизвикателства. Садгуру каза още, че почвата се превръща в пустиня. Употребата на пестициди в различните среди е различна, но загубата на биоразнообразие е общо, поясни още той.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !