Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Кои скариди са добри - идея за постите: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

13.04.2021 12:55 | Видян 818 пъти

Кои скариди са добри - идея за постите: Какво да правим с времето в карантина

Освен карантини, имаме и пости и на това предизвикателно съчетание сме посветили днешния свой лайфхак. Решението за супер форма и разнообразие, ако не в друго, то поне в храната са именно тези дребни морски дарове. В 100 грама от тях се съдържат само 97 калории. Но това знание не стига. Трябва култура, която у нас, за съжаление липсва, защото макар и да имаме море, ние българите не сме морски хора.
Скаридите са много полезни със съдържащите се в тях вещества, особено антиоксидантите. Но има голяма разлика, която трябва да имате предвид, когато избирате какви точно скариди да си вземете.
Най-добри са дивите северноморски, наричани още хладноводни. Много по-масови и по-евтини са т.нар. аквакултурни или специално отглеждани, които идват от Китай, Виетнам и други азиатски производители.
Носят се слухове, че ги блъскат с хормони на растежа и много антибиотици - не е много вероятно, доколкото не е рентабилно. Все пак, повечето продавани у нас скъпо в ролята на Кралски скариди са именно азиатски, социалистически и изкуствено отгледани.
Те съдържат и много повече калории - причината е, че имат доста мазнини в сравнение с естествени северноморски. Имат и повече белтъчини, но не добри. Това е важно да се знае, особено от хората, за които може да бъде вредно и дори опасно: онези, които страдат от колити, цистити и други непрятни заболявания.
Когато минат постите, пробвайте най-актуалната рецепта със скариди, която сигурно ще ви изненада. Хит е забъркването им с яйца в омлет, към който се добавя мляко за разкош и  спанак за полезност. Ето така...

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !