Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Уди Алън на 85: дискретният чар на НЕХоливуд

отпечатай новината

02.12.2020 14:37 | Видян 980 пъти

Уди Алън на 85: дискретният чар на НЕХоливуд

"Не ви чух", отговаряше на всеки въпрос Уди Алън. "Не ви разбрах", отвръщаше на всяко питане Скарлет Йохансон - главната му актриса от неговия първи туристически филм Мач пойнт и от последния му Фестивалът на Рифкин. Той вече се затрудняваше да чува, поради годините, а тя не е сред най-интелигентните секси дами в киноиндустрията, както пролича при сблъсъка с журналистите от цял свят. Така запомних първата си пресконференция в Кан. Бях станал в 7, за да заема добро място до 8 и от 8,30 СУТРИНТА да гледам първия филм в програмата - неговия Мач пойнт. Беше 2005 г. Разсъни ме, много ми хареса, особено едновременно обяснение в любов на Лондон и на Достоевски, от чието Престъпление и наказание е взето нещо старо и нещо назаем за нещото ново, което той беше миксирал - първия от поредицата му туристически филми. Очевидно направени по поръчка, но прекрасни с чувството му за хумор, а по-точно за ирония и сарказъм. Последваха и Вики, Кристина, Барселона, и Полунощ в Париж, и какво ли не до последния за Сан Себастиян.

Някои казват, че Уди Алън прави един и същи филм. Независимо къде е позициониран. Винаги има нещо антихоливудско - цял живот прави кариера от тази вътрешна опозиция и някой би формулирал, че така се обяснява и дълголетната му кариера, както и всичките 12 Оскара и 9 Златни Глобуса от Холивуд за неговите филми. Винаги има нещо антиамериканско, независимо че никой не показва неговия роден Ню Йорк по-красиво. Винаги прави от клишето нещо оригинално - даже да е звезда, която нарочно е представена като антизвезда и безропотно се подчинява на ритъма на Алън. Винаги филмите му се крепят на диалози, каквито няма никой друг. Последното е лесно разгадаемо по две причини - Алън дебютира общо взето едновременно като стенд-ъп комик и като автор на претенциозния интелигентски Ню Йоркър. И това му остава за цял живот. Винаги има нещо от Фелини, от когото се учи, както сам признава. Винаги има нещо просто като послание, представено обаче умерено изискано, така че да накара някой не много интелигентен човек, наложил си да изгледа филм на Алън, да може да се изфука с това си постижение и да е запомнил нещо. Авторът, режисьорът и актьорът все пак е син на евреин бижутер и търговската жилка със задължителното вадене на душата на клиента с памук просто му е вродена.

Накрая, 2 забавни неща за него. Уди Алън всъщност се казва Алан Стюарт Кьонигсберг, което от 75 г. е Калининград. Има 3 брака, но никой от тях не е с онази, която всеки срещнат веднага ще нарече негова съпруга - актрисата Миа Фароу. Не се обърквайте по общия им филм Съпрузи и съпруги. Който, по ирония на съдбата, излиза на екраните по света и у нас, когато тайно за света той вече обича осиновената им дъщеря Сун И: трета законна съпруга на титана.

Гледах негово интервю на рождения му ден. Подлият журналист беше побързал да го изпревари и беше накарал оператора да пусне камерата, за да се види как великият човек едвам ходи. Сякаш е очаквал да подскача на 85.  

 

Борис Ангелов 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !