Таня Боева стана първата пенсионерка...

Певицата Таня Боева стана първата официално пенсионирана...

Нов филм за Тина Търнър радва...

Тази година е изключително щастлива за феновете на Тина...

Защо София е градът на Дядо Коледа / Св. Никола, заедно с Бари и Созопол

отпечатай новината

30.11.2020 10:44 | Видян 356 пъти

Защо София е градът на Дядо Коледа / Св. Никола, заедно с Бари и Созопол

Тази година станаха точно 1750 г. от рождението на Свети Никола, който в западната традиция е и Дядо Коледа. София е един от трите в цял свят, които могат да се нарекат Град на светеца, защото пазят частици от неговите останки, изнесени навремето от днешна Турция от италиански моряци.

И, понеже другите градове са италианският Бари и нашият Созопол, София е единствената Столица на Дядо Коледа. За разлика от Бари и Созопол, нашият град е и посещаван като едновремешен турист от Свети Никола – тогава пътешествията са главно поклоннически, освен търговски.

Той е сред събралите се на прочутия сердикийски събор през 4-ти век. Вероятно затова е и толкова популярен у нас. Голяма заслуга за това има бащата на цар Самуил – комит Никола, нещо като кмет и областен управител на града ни, където е роден и владетелят на България, сега приписван от Скопие в някаква „македонска история” под името СамОил.

Така че има логика да бъдем и една от много малкото столици, които запазиха коледния си базар в своето сърце – в Градската градина. Има логика и да го рекламираме, тъй като полетите в Европа в момента са с най-ниските си цени за всички времена, както и родният туризъм е в най-тежката си катастрофа – софийските хотели бележат до 5% заетост.

Даже в студа и сивотата на тази мрачна неделя, когато по стечение на обстоятелствата беше първият ден на адвента – навечерието на Коледа по западната традиция, а той все пак е немски, опашки се извиваха, за да наминат хората да си вземат нещо от него и после да излязат от зоната на къщичките, където пускат по 1-2 души, и да седнат в най-стария парк на България – още малко и ще стане на 150 години.

Базарът е буквално на стотина метра от най-известния софийски храм, посветен на Свети Николай. Така наречената Руска черква. В нейната крипта пък са останките на най-новия светец на православната църква Свети Серафим Софийски, на когото също тази година са 70 г. от смъртта.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !