Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Ивет Лалова и Лео посланици на Окрито за диабета

отпечатай новината

11.11.2020 17:26 | Видян 1531 пъти

Ивет Лалова и Лео посланици на Окрито за диабета

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за шеста поредна година ще е посланик на образователната кампанията „Открито за диабета“. Целта на инициативата е превенция на диабет тип 2, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването.

Кампанията се организира за девета поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Към Ивет тази година се присъединяват корифеят на италианската кухня в България Лео Бианки, шоколадиерът Chef Ради Стамболов и консултантът по хранене Ипократис Пападимитракос.

Те ще подкрепят каузата с видео обръщения към своите последователи в навечерието на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. До края на месеца Лео и Ради Стамболов ще предложат рецепти, които са подходящи и за хора с диабет, а Ипократис Пападимитракос е подготвил съвети за балансирано хранене. Всички те ще бъдат публикувани .  По последни данни на Международната диабетна асоциация броят на възрастните пациенти с  диабет по света е 463 милиона души1.  

„Днес говорим само за ковид пандемията и забравяме до колко страшни последици води диабета, когато не е на време диагностициран и правилно лекуван. У нас над 442 хиляди българи имат диабет, като близо една трета от тях не знаят, че са болни1. С подкрепата ми за „Открито за диабета“ искам да припомня на хората, че е нужно веднъж годишно да изследват своята кръвна захар.“, коментира Ивет Лалова.

„От профилактичен преглед преди години разбрах, че имам диабет. С балансирана диета и достатъчна физическа активност аз контролирам заболяването си и водя пълноценен начин на живот.“, споделя мотивите си за подкрепа на каузата Chef Ради Стамболов.

„Всеки 11-ти човек по света има диабет1. Всяко семейство е засегнато от болестта, в моето баща ми е диагностициран. Затова аз безусловно подкрепям каузата на „Открито за диабета“ и призовавам хората да се изследват всяка година, за да установят навреме заболяването и да предотвратят усложненията.“, допълва майсторът на италианската кухня Лео Бианки. „Наднорменото тегло е една от причините за появата на диабет тип две.

Знаете ли, че всекидневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35% риска от развитие на диабет тип 2?  С малки крачки можем да направим промяната в начина си на живот.“, коментира консултантът по хранене Ипократис Падимитракос.

И тази година инициативата „Открито за диабета“ ще осигури безплатни профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в по-малки населени места, в които няма достатъчно добре развита здравна инфраструктура и постоянен достъп до специалисти. Така Sanofi ще помогне на живеещите там да получат достъп до качествена здравна грижа.

При неправилно лечение на диабета се увеличава рискът от развитие на усложнения. По данни на IDF близо 1/3 от пациентите имат усложнения, свързани със зрението, като диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота при хората в трудоспособна възраст.

Липсата на контрол над болестта увеличава риска и от развитие на сърдечносъдови проблеми, а вероятността за поява на бъбречна недостатъчност е 10 пъти по-висока при пациентите с диабет. Сред другите сериозни усложнения при недостигането на препоръчителните нива на кръвната захар е загубата на долен крайник, което се случва някъде по света на всеки 30 секунди.  

Ранното диагностициране и навременното лечение ограничават тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години.

Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично.

При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !