Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Розе №1 се ражда между Старите столици

отпечатай новината

18.09.2020 09:40 | Видян 1760 пъти

Розе №1 се ражда между Старите столици

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Докато времето е топло на ръба между лятото и златната българска есен, ще ви отведем на разходка, за да опитаме заедно най-хубавото ни розе.
Бутафорните нови стени на старите български столици може да се харесват на някого. Повярвайте ни, че много по-привлекателно за мнозина, за да потеглят за този край, ще се окаже, че именно там се ражда и се бутилира най-хубавото българско розе. Този тип вино става все по-популярно по света и у нас. Първото  розе в класацията на най-добрите български вина стана именно виното от Царев брод. Избата, която е само на 4 години, се намира непосредствено до Мадарския конник, на 10 км от първата ни столица Плиска и на 20 км от втората – Велики Преслав.

Теренът, климатът, надморската височина и другите условия благоприятстват много белите сортове вина като рядко срещания у нас Ризлинг, влизащ в един от типовете вино, което бутилират тук – Сепаж. И е първото, произведено у нас, попаднало в селекцията на най-престижния лондонски винобар 67 Пал Мал. Друга интересна напитка е сортът Гергана, което е кръстоска от класическите за нашите земи Мускат Отонел и Димят, създадена по соцвреме – през 1972 г.

Като един от най-добрите обекти на винения туризъм в страната обаче се сочи варненската изба, която се намира в село Генерал Кантарджиево. Тя е на 2 км от морето, така че да бъде удобна за посещение и от областния град, и от курортите Златни пясъци, Св.Св.Константин и Елена и Албена. Освен елегантна дегустационна за посетителите, избата си има 500 дка собствени лозя, като материалът е от Франция и Италия.

Със сигурност не знаете, че в околностите на морската ни столица има средновековна крепост. Ако решите да видите останките й, наричани от местните хора Мухалийско кале, наминете и през винарската изба на село Блъсково. Скален манастир на 9 века и причудливата пещера Тъпаните, обитавана още от каменната ера, са други забележителности, разходката до които ще ви направи жадни за еликсирите на севера. Независимо, че е близо до Варна, тя отглежда и бутилира Врачански мискет, наред с френските сортове, които типично виреят по подобни хълмове.




автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !