Лош астрознак за новия парламент: С....

Единствената бг астроложка , която с точност предсказа...

Крос битки на живо в Гласът на България

Напълно нов, непредвидим, супер емоционален и вълнуващ...

Защо Борисов не пуска €141,5 млн. на Венецуела, скрити в Инвестбанк?

отпечатай новината

17.08.2020 14:36 | Видян 1173 пъти

Защо Борисов не пуска €141,5 млн. на Венецуела, скрити в Инвестбанк?

Вече се прочухме в Европейския банков съюз месец след влизането ни в него и в т.нар. чакалня на Еврозоната и можем да бъдем сигурни, че ще останем доста по-дълго в нея от обичайните две години поради истории като тази, която сега разказваме.

Въпреки поредното писмо до българския премиер Борисов на депутатите от мнозинството в парламента на Венецуела за размразяване на парите, откраднати от режима на Мадуро и замразени в Инвестбанк по сметките на нейния акционер адвокат Цветан Цанев - общо 141,5 млн. евро или 158 млн. долара, незнайно защо няма реакция нито от министър - председателя, нито от близката до него банка, става ясно от международно журналистическо разследване на бг сайта Биволъ и латиноамериканската медия armando.info.

В него са показани документи както за прехвърлянето на парите, така за замразяването им, както и депутатското писмо до премиера. Скандалът започна след разговор на тогавашния американски посланик Рубин с Борисов, на който той остро постави въпроса защо въпреки многото сигнали от посолството и служите на САЩ продължава  "прането на венецуелски петродолари от режима на Мадуро през Инвестбанк", пише в международното разследване на Биволъ и armando.info.

Сега поводът е арестът по американска заповед на 13 юни т.г. на главното действащо лице по скандала - касичката на Мадуро - милиардера Алекс Сааб Моран, когото "данъчните служби на няколко държави преследват", че е отклонил средства от държавния нефтен монопол  Petróleos de Venezuela (Pdvsa). Венецуелско - колумбийският сайт напомня, че пари на тази компания също бяха открити по сметки у нас в същата бг банка, която не успя да мине нито българските през 2016 г., нито европейските стрес - тестове м.г.  - факт, който обяснява доста неща.

Милиардерът е задържан в Кабо Верде, където се е опитвал да се укрие. Италианската финансова полиция удари и друга от фирмите за препиране на Мадуро - Адон Трейдинг на роднината на жената на милиардера - Лоренцо Антонели. Чрез нея той е свързан с Алехандро Мендоса, който пък управлява Борец Продакшън Кампъни - фирма за петродобив от съзвездието на уж оттеглилия се от Венецуела, за да не попадне под международни санкции руски гигант Роснефт, управляван от дясната ръка на Путин и негов вицепремиер, докато беше министър - председател, Игор Сечин.

Всички тези данни са от разследването на Биволъ и armando, публикувано - едва ли случайно - на английски език, в което Инвестбанк е определена като "bad apple" или "лоша/гнила ябълка" според класифискацията от огласените посланически телеграми от София до Държавния департамент и СИМО, както в тях наричат ЦРУ. Също, вероятно неслучайно, специално е спомената като "мажоритарен акционер" и Петя Славова.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !