Преслава отрича нова операция на носа

Преслава отрича да си е правила нова операция на носа....

Избират Мис България на церемония с...

Специален кръг, свързан с коронавируса ще има на...

Нина Николина и Магическите гласове на България в Берлин за 24 май

отпечатай новината

19.03.2018 15:44 | Видян 1099 пъти

Нина Николина и Магическите гласове на България в Берлин за 24 май

След успеха на Гала концерта Женските гласове на България в престижната зала Cité de la musique в Страсбург, посветен на Българското председателство, спектакълът в нов вариант ще бъде показан в Берлин на 24 май, деня на славянската писменост и култура!

“Не очаквахме такъв възторжен прием, защото публиката беше предимно от чужденци – дипломати, хора, изкушени от музика, доста претенциозна и взискателна аудитория”, каза Нина Николина, която дебютира като музикален продуцент.

Тя е подбрала изцяло репертоара на Магическите гласове на България, а заедно с Ема Константинова, Любомира Костова и Георги Тошев участва в създаването на музикалния спектакъл. Женските гласове на България е част от културната програма на Българското председателство, а концертният формат е създаден по предложение на Диана Игнатова , директор на Българския културен институт в Париж.

Спектакълът има за цел да разкаже и покаже вокалното и музикално разнообразие на страната ни в различни жанрове – традиционно пеене, хорово, църковно –славянски песнопения, опера и смесването на народна музика с модерен бийт.Новата формация Магическите гласове на България събира някои от най –гласовитите певици на народни песни, като -  Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.

Нина Николина се представя и с друг свой популярен проект Пендара етно проджект, в който народната музика се среща със съвременната електронна сцена. Там певицата си партнира с известния перкусионист и композитор Калин Вельов. За концерта в Берлин екипът подготвя изненади.

“Ще заложим много повече на ритмичните песни, ще има вокално разнообразие, ще представим различни фолклорни области на България”, разказва Нина Николина. В концерта отново задочно чрез специални видеа участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан, които са записали специални приветствия към публиката.

“Природата „диша“ в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата,  родопска песен Излел е Дельо хайдутин е българското „космическо” послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация.

През 1977 г. златната плоча на Вояджър отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса”, разказва консултантът на спектакъла доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !