профили

Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер

Рождена дата: 30.07.1947
Пол: Мъж

Едва ли има по-известен културист от Арнолд Шварценегер. За него е чувал почти всеки човек, независимо дали се занимава с бодибилдинг, или не. Името му се превръща в нарицателно за силен мускулест мъж. Дори според някои Арнолд завинаги ще остане най-великият културист за всички времена. За други пък е просто филмова звезда, тръгнала по пътя на Стив Рийвс и завоювала престижно място в редиците на киноактьорите, благодарение на своята физика. Но кой е всъщност Арнолд и как успява да остави тази незаличима следа в историята на бодибилдинга и киното?
Шварценегер е роден в Грац, Австрия. Израства в малко селце на име Тал, недалеч от града. Баща му Густав е полицай и има много добра физика. Той дарява Арнолд с  генетиката, която се явява основа за бъдещите му успехи в културизма. На десет години Арнолд започва да учи в Грац, като пътува до града всеки ден. През тези години той продължава да се занимава с най-различни спортове. Плува, бяга, играе футбол, не закъснява денят, в който се запалва по бодибилдинга. Попада му под ръка немският вариант на списанието Muscle builder, на чиято корица е Рег Парк. Неговата физика много впечатлява Арнолд и той решава да развие тялото си. Амбициите му са много големи. Тренира редовно, като влага в заниманията всичко от себе си. Още от началото на тренировките се замисля да започне състезателна кариера. Дори нещо повече, той мечтае да стане най-мускулестият човек в света. И не след дълго прави първата крачка към реализирането на мечтите си, като решава да участва на състезание.
Точно в този момент Арнолд е на 18 години и е в казармата. Състезанието, в което рашава да вземе участие, е Мистър Европа за младежи в Щутгарт. Шварценегер иска разрешение от командирите си да участва на състезанието, но получава отказ. Въпреки това амбицията му е много силна и затова той решава да избяга от казармата. Отива на състезанието неподготвен, но въпреки това печели първото място. След като се завръща в казармата, престоява в ареста една седмица за наказание, но впечатлява своите командири и те му осигуряват уреди за по-нататъшните му тренировки. Напредъкът на Шварценегер е отличен и на следващата година той печели Мистър Европа за аматьори. После става Мистър Вселена, като печели няколко пъти. През 1969 г. става професионалист и за пръв път стъпва на американска земя (турнирът Мистър Олимпия се провежда в Ню Йорк). Тогава започва да замисля и друга кариера - тази на филмова звезда.
Но да се върнем към Мистър Олимпия. Първото участие на този турнир Арнолд прави пак през тази 1969 г, но печели второ място. Първи е кубинецът Серджо Олива , който здраво е стъпил на върха и три години не го отстъпва на никого. Но това само амбицира младия Арнолд и го кара непрекъснато да търси подобрения във физиката си. Той издирва за съвети известни културисти, среща се дори с любимеца си Рег Парк, с когото тренира известно време. Започва да обръща внимание не само на мускулната маса (която има в изобилие), но и на релефа и симетрията. Само за една година прави бързи подобрения в тялото и става просто непобедим.
От 1970 г. нататък той не губи нито едно състезание и побеждава всички, от които е губил, включително Серджо Олива и Рег Парк. Шварценегер прави невероятно постижение на сцената на Мистър Олимпия, като печели турнира седем пъти - нещо, нечувано дотогава в историята на бодибилдинга.
Дори след неговото оттегляне някои смятат, че рекордът му няма да бъде подобрен (само че го подобрява Ли Хейни, който печели турнира 8 пъти). Шварценегер грабва 6 последователни пъти Олимпия - от 1970 до 1975 г, след което прави пауза от 5 години и се явява на състезанието отново през 1980 г.
След това се хвърля в киното. Всъщност Шварценегер започва кариерата си на актьор през 1970 г, след първата Олимпия. Тогава той е забелязан от холивудските продуценти и получава предложение за главната роля в глуповатия филм Херкулес в Ню Йорк. Това е голям успех за Арнолд и го нарежда до Стив Рийвс, Рег Парк и Дейв Дрейпър, пресъздали образа на Херкулес в киното. След това пътят на Австрийския дъб към върховете в киното е открит и той участва в много незабравими кинопродукции: Дългото сбогуване (1973), Стой гладен (от 1976 г.), известният Pumping Iron (1977), Конан Варварина (1981), Карнавалът в Рио (1983), Терминаторът (1984), Червената Соня (1985), Командо (1985), Хищникът (1987), Червена топлина (1988), Близнаци (1988), Зов за завръщане (1990), Ченге в детската градина (1990), Терминатор 2: Денят на страшния съд (1991), Последният екшън герой (1993), Заличителят (1996), Батман и Робин (1997), Краят на дните (1999). Пълната филмография на Арнолд с оригиналните заглавия на филмите ще откриете встрани от текста.
Днес австриецът все още не е изоставил бодибилдинга и киното. Той продължава тренировките.
Женен е от 1986 г. за Мария Шрайвър, племенница на самия Кенеди, имат 3 деца (Катрин, Кристина и Патрик). Заедно с няколко известни актьори Арнолд основава веригата ресторанти Планета Холивуд, предлагаща различни екзотични ястия на екзотични цени. Той е и организатор и водещ на състезанието Арнолд Класик, което се провежда от 1989 г. насам, в началото на месец март. Днес то е второто по популярност след Мистър Олимпия.
При Буш Старши е спортен министър на САЩ, след това става губернатор на най-големия американски щат - Калифорниял

отпечатай новината

Новини

Синът на Арнолд Шварценегер вдига сватба

Синът на Арнолд Шварценегер планира сватба със своята...

Разводът ми с Мария Шрайвър бе много труден: Арнолд Шварценегер

Арнолд Шварценегер проговори открито за развода си с...

Арнолд Шварценегер се завръща към екшъна с роля в шпионски сериал

Арнолд Шварценегер се завръща в екшън попрището за пръв...

Бившата половинка на Арнолд Шварценегер влезе в манастир

Мария Шрайвър разкрива как е преживяла развода си с...

Велосипедистка се блъсна в колата на Арнолд Шварценегер

Американският актьор Арнолд Шварценегер, бивш губернатор...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !