профили

Калин Вельов

Калин Вельов

Рождена дата: 18.06.1973
Пол: Мъж

Калин Вельов е роден на 18 юни 1973г. в град София в семейството на Любен и Керка Вельови.
На 7-годишна възраст започва музикалното си образование, като посещава школата по ударни инструменти и солфеж към ”Двореца на Пионерите”.
На 10 години е поканен за перкусионист в популярната детска вокално-инструментална група ”ПИМ ПАМ”, с ръководител Борис Карадимчев. Именно там са и първите турнета и телевизионни изяви на Калин като музикант. По същото време започват и уроците при най-компетентните преподаватели по ударни инструменти в България, а именно - семейство Палиеви. Следва интензивна подготовка по музикална теория, солфеж и пиано и през 1988г. Калин е приет в Националното музикално училище ”Любомир Пипков”.
През 1989-90 г. следват четири турнета в Италия с Детска филхармония ”Пионер” под диригентството на известния маестро Влади Симеонов.
През 1990 г. Калин участва в сформирането на фюжън формацията Акага, която през този период  става  лидер в стиловете фънк и джаз-рок. Групата е избрана да бъде официална формация на БНТ, а с това идват и многобройните участия във всички престижни музикални фестивали в България за периода 1991-1999г.
През 1991 г. идва и поканата Калин да е барабанист на популярната в България кънтри-рок група Медикус. С нея прави множество национални турнета в периода 1991-94г. Последвалите 3 години до 1997г. преминават в турнета, записи и телевизионни участия с попдуета Дони & Момчил. С тях Калин Вельов записва 3 албума и видеопродукцията  ”Акустичен концерт в Народния театър”.
През 1992 г. Калин е приет да следва в Националната музикална академия ”Панчо Владигеров”. В периода 1996-98 г. къдрокосият красавец участва с фънк-кавър формация Форте в няколко задгранични турнета до Германия, Швеция, Дания, Норвегия и Гренландия. Същата формация има стотици участия по клубовете в България, където името на групата е символ на перфектна интерпретация на фънк-кавъри.
През 1998-99 г. група Акага участва два пъти в един от най-големите и престижни джаз фестивали в света –Monteux Jazz Festival. По същото време групата записва сингъл в Studio Project 2000 в Амстердам, където Акага имат и поредица от клубни изяви.
1998 г. е годината, в която Калин Вельов е барабанист на националното турне на Каналето и Дони & Момчил. По-късно същата година следва турне с Нона Йотова бенд. По това време идва и предложението на примата на българската поп музика –Лили Иванова - Калин да бъде неин титулярен барабанист. С нея Калин концертира в продължение на една година, a през ноември 1998 г. изнасят концерт и в Москва  за дните на българската култура в Русия.
Сред имената, с които Калин Вельов свири и записва през периода 1997-1999г., са и Васил Найденов, Йорданка Христова, Стоян Захариев, Нели Рангелова, Георги Христов, Веселин Маринов, Стефан Вълдобрев, Владо Ампов –Графа, Латино Партизани.
През 1998 г. Калин е поканен да се присъедини към Ку-Ку бенд и екипа на Слави Трифонов. В предаването на Слави – ”Хъшове”, Калин взема дейно участие до 1999 г. Същата година е приет да следва в латино-отдела на консерваторията в Ротердам и след приключване на националното турне на Ку-Ку бенд през август 1999 г., красавецът заминава за Холандия.
Сред преподавателите му в Ротердам са известните барабанисти и перкусионисти Lucas van Merwijk, Martin Verdonk, Gerardo Rosales, Nils Fisher и Dirk Houptmann.
Четири месеца след пристигането си в Холандия, Калин получава предложение от холандската drum’n bass формация PROJECT 2000 да бъде титулярен барабанист на групата. Следва записът на албума “It’s About Time”, който е издаден през 2000 г. от Universal –Polidor /The Nethrelands.
През 2002 година Калин организира два нови проекта. 
Съвместно с българската певица Нина Николина и кавалджията Костадин Генчев поставят началото на проекта ”Bulgarian Experience”. В него участват и DJ Philip Powel и българският пианист Мартин Денев. Формацията изнася няколко концерта и уъркшопа в Ротердам.
Вторият проект се нарича SPIRIT PROJECT и е организиран съвместно с пианиста Мартин Денев. Състои се от 17 души –музиканти, певци, танцьори, ди-джеи и ви-джеи. SPIRIT PROJECT осъществява национално турне в Индонезия, което продължава 2 месеца и преминава през 16-те най-големи града на петте основни острова от Индонезийския архипелаг.
2003 е година на латино-формациите, в които Калин е барабанист. Следват изяви по цял свят. След окончателното си завръщане в България през юли  2005г., Калин възобновява работата си с Нона бенд. Сред основните проекти с участието на  Вельов е и този на младата и талантлива певица Мариана Попова, която през 2006 г. бе избрана да представя България на Евровизия. Калин получава покани за гост - перкусионист в Биг Бенда на Вили Казасян, а също така и в бенда на нашумялата поп дива Мария Илиева.
През май 2006 излезе и първият сингъл на дуета Нина Николина и Калин Вельов „Как се случва любовта”, който е композиция и аранжимент на перкусиониста и е в латино-фолкор стил. Песента застана начело в класациите „Топ 100” и „Големите 10”.
Идеалът за женска красота на Калин е Маги Желязкова. Именно с тъмнокосата красавица барабанистът изкара почти месец в шоуто Вип Брадър 2 от пролетта на 2007 година.

отпечатай новината

Новини

Калин Вельов празнува ЧРД на сцена

В абсолютен фурор се превърнаха концертите на белгийския...

Готов съм да стана пак баща: Калин Вельов

Калин Вельов е известен не само на музикалната сцена, но...

Вельов остава, Горанов няма да ни работи за 10 хил. като депутат

Калин Вельов остава депутат за радост на културната...

Вельов баш днес влезе в културната комисия, вместо Лъчо Мозъка

Заплашителен пост, че ако ГЕРБ принуди Калин Вельов...

Калин Вельов изхвърча от НС заради Горанов?

Заради оставката на вече бившия финансов министър...

Борисов е велик човек: Калин Вельов, нов депутат от ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов е велик човек, смята новият...

видео галерия

  1. Калин Вельов - Ти  

Няма коментари към този профил !