профили

Петър Слабаков (24.04.1923-17.05.2009г.)

Петър Слабаков (24.04.1923-17.05.2009г.)

Рождена дата: 24.04.1923
Пол: Мъж

„Не знам защо изобщо ме направиха заслужил артист”, разказва в едно от последните интервюта преди смъртта си през 2009 г. Петър Слабаков. Няма друг като него, който искрено да си признае такова нещо. Всъщност, той става „заслужил” на 7-ия път, когато го предлагат. Номинират го и за „народен артист” – висшата титла на соца, каквато е присъдена на Калоянчев и Лили Иванова. Ала режимът винаги има едно наум за него.


„На 18 юли 1944 година Петър Слабаков войник ( б.р.по-точно учи за офицер, „цалски офицер”, както ще казват онези, които не го направиха „народен артист” именно по тази причина). Бил е само на 21 години. Неговото отделение е трябвало да изпълни смъртната присъда над Петър Ангелов. Петър и още един войник — Петко Казанджиев отказват да стрелят. Заменили ги с други и осъденият е бил застрелян само с един куршум. Това събитие е сложило незаменим отпечатък върху по-нататъшния живот на Петър”, спомня си последната от трите му жени Цветана Гълъбова, а ние я разбираме, като сме го гледали във върховната му роля в класиката „Цар и генерал”. Въпреки че

живеят „на семейни начала” 24 години, те нямат сключен брак

А предишният й спътник в живота, апропо също е „заслужил артист”. И също поради завистта на Калата и сие, както смята вдовицата на двама титани, и недоверието на режима никога не става „народен” – великия режисьор Методи Андонов.С когото, също като със Слабака, тя живее 24 години. Съдба!
Преди да вземе Цветана – първата телевизионна говорителка за жена, Петър има два брака. Първата му съпруга се казва Стефана и му ражда 2 деца, въпреки крайната немотия да бъде съпруга на студент по икономика на промишлеността, какъвто е Слабаков по образование. Следващата му съпруга е на име Кина и е майката на прочулия се първо с ролята на Бойчо Огнянов в соцсериала „Под игото”, а после като режисьор Андрей Слабаков.
Когато Слабака се разделя с първата си съпруга Стефана, Методи Андонов и съпругата му пристигат в театъра, където той, вече станал актьор работи. И още от пръв поглед между младия артист, който буквално живее в театъра, понеже няма къде, и жената на режисьора припламват искри.
Но любовта е невъзможна – тя точно се е омъжила за Андонов „по технически причини” – бременна е с дъщеря си Милена. По онова време – 1957 г., театърът в Бургас прави бум. Освен Слабака, в него тогава играе и героинята на предишния ни епизод и бъдеща „заслужила артистка” Леда Тасева. А режисьор е Вили Цанков, с когото пък Петър ще бъде депутат от СДС във Великото народно събрание. Но това ще стане 43 години по-късно.
Съдбата обаче си знае работата. Старата любов ръжда не хваща е рекъл народът. Съ пругът на Стоянка Мутафова – Нейчо Попов, разкрива на Цветана Гълъбова, че мъжът й изневерява с друга актриса – Елена Райнова. Затова отчаяната съпруга се хваща от своя страна с Георги Калоянчев.

В любовния триъгълник избухва скандал

За негов декор служи хотел в Будапеща. В едната стая се карат гълъбчетата, а в другата колегите им са се събрали на купон – хем слушат шоуто – нещо като популярния в онези далечни години радиотеатър (в слачя риалити), хем пият и се веселят. Победа във войната удържа Калата, който успява да уволни директора Андонов от Сатирата заради дебелите си връзки с Тодор Живков. Превратът е безкръвен и от него печели българското кино, защото останалият без работа режисьор създава филмовите си шедьоври „Бялата стая” и „Козият рог”. Андонов е решил да се разведе с жена си и го прави, но остава да живее при нея, а не при любовницата, защото по ирония на съдбата идва новината, че Гълъбова е бременна с второ дете – Невена Андонова, бъдещ програмен директор на БНТ. И така до неговата смърт през 1974 г.
Въпреки  че тя остава вдовица, а старата й тръпка Петър Слабаков се е развел и с втората си съпруга като по поръчка, трябва да минат цели 10 години до 1984 г., когато актьорите се събират в двойка. И изкарват така, докато смъртта ги разделя. Днес мнозина биха определили Петър Слабаков просто като баща на Андрей Слабаков. А кой е всъщност той? Играе в забранени филми като „Понеделник сутрин”. Анекдотична е появата му в „Хан Аспарух”, където уж се бил видял електронният часовник на прабългарския боил. Истинита е, че икономистът по образование

има 120 роли на екрана, включително в чужди продукции

Участва във филмови класики като „Тютюн”, „Най-дългата нощ”, Шибил”, „Гоя” и много други. Включително в „Покрив” на героя от по-предишната ни серия „заслужилия артист” Иван Андонов.
Сред най-запомнящите се роли, които прави са тези в „Цар и генерал” и „Най-добрият човек, когато познавам”. Пет от многото заглавия в биографията си прави, докато е депутат. Защото Петър Слабаков е първият афиширан опозиционен лидер, който води екопротеста от октомври 1989 г., предизвестил падането на режима на Тодор Живков. Година преди това пък е в основата на Русенския комитет – единствената реална алтернатива на властта, където са с Нешка Робева, Светлин Русев и другите дисиденти. Тогава и Желю Желев, и другите следващи сини още са в сянка, а заслужилият артист смело излиза напред. Затова е и избран за депутат във Великото народно събрание. Странно нещо е съдбата, защото пет години по-късно той отново влиза в парламента, но вече като народен представител от коалицията около социалистическата партия. Големият мъж е бил депутат и от СДС, и от БСП. И то все в най-бурните времена на демокрацията – веднъж след нежната революция с първи мандат през 1990- 1991 г. и втори път при следващата революция с втори мандат  от 1995 до 1997 г. „Може ли

да си бил депутат в 2 събрания и да караш стара „Лада“

Може ли да живееш в 100-годишна селска къща с тоалетна на двора и да се чудиш как да употребиш пенсията си, че да ти стигне до следващата? О, не! Петър краде запалките на гостите ни и химикалките им. И кръстословици крие”, спомня си неговата вдовица Гълъбова.
След като на 74 „заслужилият артист” окончателно се пенсионира, приема няколко предложения за филми – последното от сина му, ала иначе напуска София и се установява в село Бериево.
Апропо, то е и първото място, където води Цветана Гълъбова, когато 27 години след първата среща и протичането на ток помежду им, решават да станат двойка. Тя си спомня как от обятията на Калата минава в тези на Слабака:  „Ние се харесахме, щом се видяхме, но работата беше така, че аз бях току-що женена, докато той си беше разведен. Но с Петър изкарахме голяма любов, та чак до неговата смърт. По онова време нещо ме беше ядосал Калоянчев. И отивам аз в болницата да видя Петър, като му викам: "Кога ще те изписват", и той ми каза утре или вдругиден. Казвам: "Хайде да отидем на Млечево (моето село)." И той - "Добре, да отидем". След два дни го изписват и аз с цялото си нахалство го изкомандвах: "Айде сега, зареди си бензина, купи хранителни продукти, защото няма как аз да ги взема, че са тежки, и тръгваме." Отидохме двамата на Млечево. Оттам през село Бериево, неговото село. И така започна нашата връзка”.

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !