профили

Туйн Пийкс

Туйн Пийкс

Рождена дата: 04.06.2015
Пол: Мъж

„Туин Пийкс“ (на английски: Twin Peaks) е американски драматичен сериал по идея на Марк Фрост и Дейвид Линч, заснет за ABC в периода 1990-1991 г.

На 6 октомври 2014 г. е потвърдено, че сериалът ще се завърне в началото на 2016 г. с девет нови епизода по Showtime.[1]

Тази пролет „Туйн Пийкс” стана на четвърт век. И до днес „совите не са това, което са” – един от лафовете от филма, служи като шеговито или не съвсем нарицателно в нашия език. В новия вестникарски сериал на „Всеки ден” ще ви разкажем за филма и за неговите герои, чиято съдба се оказва нещастна като тази на героите им – щураците от екрана.

На 23 май 1990 г. приключва 8-ия епизод от минисериала „Туйн Пийкс”, от който всяка седмица е излъчвана по една седмица. Америка е в шаш и паника. Цялата нация се чуди кой уби Лора Палмър. Мистерията за смъртта на кралица на красотата от малък забравен град от задния двор на Щатите се прочува по цял свят. Реализиран е и втори сезон като общо епизодите стават 30, а актьорите се превръщат в супер звезди.

Цялата история стартира през 80-те, когато Марк Фрост е сценарист на полицейски сериал и така 3 години. Дейвид Линч пък е нает от киностудията „Уорнър” след успеха на шантавия си филм „Синьо кадифе”, за да направи продукция, посветена на Мерилин Монро по бестселъра „Богинята”. Покрай работата по филма се среща с Фрост. „Уорнър” в крайна сметка замразява проекта, но приятелството между режисьора и сценариста остава. Заедно започват да работят по нов филм, който обаче също пропада. „Като не ви пускат на големия екран, защо не направите нещо за телевизията”, дава идея агентът на Линч – Тони Кранц. Тримата са на среща в холивудския ресторат „Ниблърс”.

Агентът на Линч дава идеята за сериал, който разказва истината за живота в Америка, каквато режисьорът я е показал в „Синьо кадифе”. Линч ражда фабулата за малко градче, което е разтресено от свързваща живота на много герои драма, малко като в роман на Дикенс. То трябва да е „забито” в някой забутан щат. Така изниква първото име на поредицата – „Северна Дакота”.

Така първото, което режисьорът и сценаристът създават е концепцията за града, който измислят преди героите. Обаче в Северна Дакота няма мистични планини и гори, каквито им трябват за историята. Налага се промяна на името и то става „Северозападен пасаж”. Точно под него се появява пилотният епизод на сериала, който е позициониран в щата Вашингтон до границата с Канада, който няма нищо общо с едноименната столица на САЩ.
„Като измислихме атмосферата, решихме какво ще се случва „вътре” в нея. Така се роди „момичето на съседите”, за което никой не подозира, че води двойнствен живот, който обаче завършва с убийство”, спомня си Линч.

Дуетът е приет само за 10 минути от шефа на АВС

и то само, защото в онзи момент  на 1988 г. вилнее стачка на сценаристите в Америка. Чад Хофман разбира, че в идеята на двамата ентусиасти има много хляб, въпреки че вижда само концепция. Той харесва идеята за смесване на полицейски трилър със сапунена опера по един ироничен, гротескен и сатиричен дори начин.
АВС възлага на Фрост и Линч да напишат сценарий за пилотен епизод. 3 месеца те бистрят детайлите, а самият текст им отнема само 10 дни, което е доста бързо за филм с продължителност 4 минути над час и половина. Фрост е „баща” на образа на полудяващия хотелиер Бен Хорн, докато Линч създава култовия агент Купър. През 1989 година те филмират написаното

Пилотният епизод е снет за $4 милиона

АВС, която вече има нов шеф, харесва филма и възлага на творците да направят минисериал. Трябва да създадат още 7 епизода като за всеки са отделени по 1,1 млн. долара.  Налага се да се работи скоростно по тогавашнитемерки и всяка серия е направена само за седмица. Което не е лесно, защото по същото време Линч довършва своята кинокласика „Диво сърце”.

През пролетта на 1990 г. „Туйн Пийкс” е завъртян на малкия екран в Щатите и се превръща в мания. Той е много различен от всички дотогава излръчени сериали и се превръща в първия съвременен, който мнозина ще имитират в следващия четвърт век, но никой няма да успее да стнигне.

Заради върховите рейтинги, АВС естествено финансира, вече много по-щедро, втори сезон на сагата. Малкият измислен град и историите в него стават любими на зрителите не само в САЩ, но и по цял свят, включително в България. А актьорите в главните и дори в поддържащите роли се превръщат в знаменитости. Разбира се, най-много внимание печели агент Купър – фаворита на Дейвид Линч и в „Синьо кадифе” – младия тогава артист Кайл Маклоклан. Но заедно сд него богаташката щерка Одри, която си загубва акъла по момъка от ФБР – в ролята е Шерилин Фен, както и много други членове на екипа стават свръх популярни.

За много от тях ще ви разкажем подробно в следващите епизоди на вестникарския ни сериал – от понеделник нататък, но сега нека да напомним, че „Туйн Пийкс” е един от малкото сериали с игрален филм за епилог – „Огън следвай ме”, а втората кинопродукция по темата, която трябваше да се снима в момента, пропадна. Важно е да кажем също, че тв поредицата влиза във всички класации „Топ 50” и „Топ 100” за цялата история на световната телевизия.
Заради всичко това идната година се очакват нови 9 или 18 серии идната 2016 г., които Линч отново ще режисира с любимите си актьори и, разбира се, с агент Купър – Кайл Маклоклан в главната роля. За него ще четете в следващия епизод от нашия вестникарски сериал.

отпечатай новината

Новини

Дейвид Линч няма дете само от Изабела Роселини

10 филма, 3 сериала, 22 изложби, 7 диска, 2 сингъла, 4...

Шерилин Фен снимала порно преди „Туйн Пийкс”

Въпреки че е само на 25, когато излиза „Туин...

„Туйн Пийкс” се ражда на маса

Тази пролет „Туйн Пийкс” стана на четвърт...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !