профили

Александра Братанова

Александра Братанова

Рождена дата: 23.09.1950
Пол: Жена

Жените, които се казват Александра, мразят да им викат Сашка. Една Александра обаче е превърнала галеното име в своя марка. Сашка Братанова е едно от най-красивите лица от соцекрана. Тя става известна още като студентка във ВИТИЗ. Когато родената край Дунав, но от дете израсла в София е на 20 години, двете с Мая Драгоманска – друга забравена звезда от златните години на българското кино, влизат в момичешките образи от юношеския филм „Петимата от Моби дик”.

За изпълнителите на главните роли – както за двете девойки, така и за момчетата – Ириней Константинов и Мариус Донкин, полетът към звездите е открит. Стартът е летящ. Ужасът е обаче, че както и за изпълнителите в други култови филми от онова време „Козият рог” успехът на продукцията се оказва проклятие. Всеки от тях постига успех и големи роли, но никога не влиза в актьорската „А-група” и в края на кариерата си се оказва с известно име, но със скъсани джобове. Достатъчно е да припомним за Мариус, който след ролята на Симеон Велики в „Златният век” стига дотам да няма покрив над главата. Но разказът ни е за Сашка Братанова...

Втората й голяма роля, която идва веднага след „Петимата от Моби дик”, е на плахата ученичка Марияна от „Момчето си отива”, която цял филм ходи след Филип Трифонов, докато той въздиша по Невена Коканова и Елена Райнова, но накрая открива любовта в момичето от своя клас. Невинният романтичен финал на двамата млади артисти и песента в изпълнение на героя ни от миналата серия Борис Гуджунов и Мими Иванова правят филма любим на публиката вече 43 години.

Апропо, житейските романи на Фипо и Сашка също си приличат. Докато той ходи с Ирен Кривошиева, тя пък е  с Рашко Младенов. Нейното обаче е много по-интересно. Защото докато е гадже със свирещия артист, двамата заедно репетират под режисурата на неговата ... жена Маргарита Младенова. Явно са били в професията, защото отчаяната съпруга Грети не надушва връзката.

Твърди се, че не е разбрала дори при раждането на двете близначки Вяра и Надежда, които се появяват като плод от любовта на артистите. Сигурно така е било, след като таткото признава дечицата едва, когато са на 4 в годината 1990 г., когато страстите в България бушуват. Малко по-късно театралната гилдия е разломена, след като част от трупата на общинския театър „София” избира свободата – минава отвъд Перловската река и основава нова сцена „Зад Канала”. Едно от най-ярките имена, подкрепили реформата е Сашка Братанова. За благодарност, недълго след това, съвсем млада и доста преди законовата пенсионна възраст, тя е изхвърлена на улицата. Сама жена с две малки деца тя става жертва на театралната реформа в най-гадните години на прехода в средата на 90-те. Но характерът я спасява. Двете с нейната посестрима по съдба – също актриса, също родила дете на женен мъж и също на артист, само че на Йосиф Сърчаджиев, Пепа Николова е изгонена от Сатирата. Двете бивши кинозвезди, които са се срещнали в култовия филм „Най-добрият човек, когото познавам” си правят собствен спектакъл и ръшкат из родината. Нямат друг избор, ако искат да изхранват рожбите си.

Иначе Сашка не спира да ходи по кастинги. Когато не я вземат и за статистка в чужда продукция – а българското кино още не е живнало, се препитава дори с чистене на входове. Но успява не само да изхрани, но и да изучи близначките. Налага се дори нещо страховито за всяка жена – особено вече на възраст. Сашка продава хубавия си апартамент и заживява при майка си. Когато й потръгва в кариерата преди няколко години – първо снима успешна реклама, после взема роли в няколко филма – включително сериали на бТВ – от „Тя и той”, през „Стъклен дом” до „Къде е Маги”, губи своята родителка. Която пък на младини дълго я съветва да не се хваща с артистичната професия, понеже нямала качества за нея.

Животът на Сашка минава да се докаже пред майка си – потомка на горд белогвардейски офицер и съпруга на военен композитор и диригент. През 70-те само за 9 години тя прави 14 филма, като все е в значими роли. Освен „Петимата от Моби дик”, има и „Петимата от РМС” в биографията си. Освен „Момчето си отива” има и обратна роля – на бунтарка в „Пет диоптра далекогледство”, където отново си партнира с Георги Парлцалев, с когото са и в „Сиромашко лято”. Също като в Холивуд, и в Бояна кариерата на много хубави лица навлиза в тупик след 30-ата им година. Същото се случва и с миловидната Сашка – първо има 3-годишна пауза, после 3 филма и после нова 4-годишна пауза до 2 нови филма през 80-те години, която е наложена от раждането и отглеждането на близначките на актрисата. Останалото вече го разказахме!

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !