профили

Борис Гуджунов

Рождена дата: 22.05.2041
Пол: Мъж
Ръст: 175 см.

Надежда” е само един от хитовете на Борис Гуджунов. Наричан „българският Том Джоунс”, той е звезда не само в родината, но и в целия соцлагер, но също в западни страни като Германия и Италия, че дори в Куба и Алжир. Разбира се, изобщо не споменаваме соцлагера – от необятния Съветски съюз, през Чехия и Полша, където се свалят с втората му съпруга, та до Балканите, където е много харесван в полукомунистическата Югославия.

Когато в началото на 60-те години спортното момче от Пазарджик пристига да покорява София, също като другия пионер сред естрадните идоли – Емил Димитров, той попада във ВИТИЗ. И не просто влиза там да става артист, ами попада в култов клас, откъдето излизат самият Стефан Данаилов – най-голямата мъжка кинозвезда на България за всички времена, Стефан Мавродиев, Меглена Караламбова и изпълнителят на главната роля в „Козият рог” Милен Пенев. „Бях и по-хубав, и по-талантлив”, полу на шега казва в интервю неотдавна Гуджунов. Ала не му е писано, също като на Емил, да стане актьор. Защото се записва в естрадната студия и зарязва уроците във ВИТИЗ почти на финала – в трети курс. Вижда, че по-лесно ще пробие в забавната музика, отколкото на сцената и пред камерите.

Симпатичният мъжкар е ярък контраст на конкурента си Емил Димитров с неговата женственост. Публиката има нужда от джентълмен с дълбок, плътен и кадифен глас, който да гали дамското ухо. И го намира в лицето на Гуджунов. Той не спира да гастролира. Единственото препятствие по пътя е легендарната авиокатастрофа преди Коледата на 1971 г., в която загива тогавашната естрадна прима Паша Христова, както и още куп музиканти. Борето се спасява като скача от самолета. Зарязва там истинско богатство – куп суджуци, с които както си спомня го е снабдила за из път майка му и тъкмо смятал да обели единия и да похапне. Певецът днес е убеден, че катастрофата е отключила диабета, който едва не му отне живота неотдавна, но пък го спасява от чревните проблеми, които го мъчат дотогава и изведнъж секват. Психическият удар за преживелите огнения ад е ужасяващ, травмата им остава за цял живот. Трябват години, за да се съвземе от удара.

Певецът до днес е убеден, че е спасен от Ванга. Нощи преди катастрофата тя му се явила на сън и го предупредила за очакващата го опасност. Общо 3 пъти той е ходил при славната петричка врачка. И всякога тя намирала начин да му помогне. Спасила го и от неуспешния му първи брак.

Заради обсебване от жена си, бил на път едва ли не да се самоубие.А Вангелия набързо го сугестирала да намери ново пристанище. Така съдбата го срещнала с полската красавица – балерината Елжбета по време на негови гастроли и в нейната родина, и в Чехия. Събрали се, създали хубаво семейство, което крепи певеца почти 3 и половина десетилетия.   
Голямата промяна от 1989 г. обаче разбива щастието на големия мъж. Концертната дирекция изчезва. Няма участия. С двамата му конкуренти от соца в нишата на западняшкото звучене Боян Иванов и Борислав Грънчаров са събрани от неволята в трио „Бо-бо-бо”. През втората половина на 90-те години и началото на новия век имат някакви концерти, макар и трудно свързват двата края. Ала болести като проклятия нападат и тримата певци, а мизерията допълнително задълбочава проблемите. Само Борислав има късмета дъщеря му Мария да се омъжи правилно и да разчита на по-приличен стандарт. Боян и Борис обаче изнемогват в отвратителната комбинация да бъдат едновременно бедни и болни.  „Вярвах, че всичо ще се нареди добре.

Вярвах в България, а сега е трагедия. Няма живот! Така разсъждава певецът за измамената си надежда за Голямата промяна и новото време. Според него, ако човешките отношения и липсата на грижа за инвладите като него продължават както сега, най-добре е да разтурваме Европейския съюз. Той се чуди защо Брюксел помага на гърците, испанците и другите, само на нас не, че не си и искаме. Той не крие: „Аз загивам. Семейството ми също”.

Въпреки че на 11 февруари Министерският съвет прие отпускане на допълнителна „награда” към мизерната инвалидна пенсия от 220 лв. на Гуджунов, тепърва тя трябва да се гласува и от Народното събрание. За да изкара зимата отчайващо болният и беден мегаталант на България получи 11 000 лв. дарение от Слави Трифонов и 3400 лв., събрани от неголям концерт на негови по-млади колеги и Йорданка Христова, посветен на него. Който, апропо, е втори в полза на певеца след друг отпреди 5 години.
Самият Гуджунов също помага, когато може. Още се помни как той откликва на първата секунда и веднага се включва как певецът се включва в концерта в подкрепа на Гого, който успя да събере огромни средства, но не върна здравето на вече починалия член на „Тоника”.

отпечатай новината

Новини

Лили плаща погребението на Гуджунов

Две от примите на българската естрада - Йорданка Христова...

Гуджунов: Лили Иванова ме забрави

Борещият се за живота си Борис Гуджунов плаче за Лили...

Ванга спасила Гуджунов от авиокатастрофа и лош брак

Надежда” е само един от хитовете на Борис Гуджунов....

Гуджунов: Върнах си надеждата

Здравето на Борис Гуджунов се подобри и той вече е...

Слави спасява Гуджунов

Водещият на "Шоуто на Слави" и bTV ще спасяват...

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА ПРАВИ КУПОН ЗА ЮБИЛЕЯ НА БОРИС ГУДЖУНОВ

Естрадната прима Йорданка Христова организира купон за...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !