профили

Яна Нагьова

Яна Нагьова

Пол: Жена

Няма как човек, който е бил на възраст между 5 и 75 години в началото на 80-те години да не се сети за прекрасната принцеса Арабела и лошия магьосник Румбурак като два от най-ярките образи от малкия екран в България. Даже четвърт век демокрация не е в състояние да затъмни спомена.

Арабела навърши 55 през зимата. На 9 януари словашката актриса Яна Нагьова отбеляза годишнината и поне медиите в нейната страна се сетиха да й обърнат внимание, независимо че от доста време тя изобщо не се снима.
Красавицата, която е на 20, когато получава короната на тв принцесата, не е била предвидена за ролята. В нея е трябвало да се снима Либуше Шафранкова. С официалната версия, че първоначално избраната актриса „не е добре” здравословно, тя е подменена с Яна.

Заради диалекта обаче, изместената колежка озвучава репликите

на Арабела. Младата словачка не може да говори добре правилен чешки език и въпреки, че телевизията, произвела сериала по онова време е чехо-словашка, също като несъществуващата вече държава, „провинциалистката” само се усмихва на екрана, докато гласът е на другото момиче.
За зрителите, особено малките, тези неща остават зад кулисите. Българските деца играят на Арабела и Румбурак, изнамират всякакви подръчни материали, за да си правят вълшебни пръстени като техните, които позволяват само с едно завъртане са способни да направят всякакви невероятни чудеса. Натамъняват се и дрехи в приказния стил от сериала с високите старовремски яки, короните и целия друг реквизит.
Но какво се случва в живота с изпълнителката на главната роля в култовия сериал. На върха на славата си, още докато се снима сериала, Яна се омъжва за хокеен треньор на име Миро Кубович. Всичко тръгва прекрасно. На звездната двойка се ражда момиченце.
Младото семейство на всичкото отгоре разполага с много пари. „За един ден работа като Арабела получавах, колкото средния гражданин на Чехословакия вземаше за цял месец работа”, спомня си днес супер звездата от златната ера на социализма. Тя назовава сумата от тогавашни 18 000 крони.
Арабела напуска Словакия и се пренася в столицата на федерацията, получава чудесно жилище на красивия хълм Храдчани, където е президентският дворец и всякакви други привилегии, с каквито комунистическите властници обичат да ухажват и да изкушават знаменитостите, превръщани във витрина на режима.
Ала увлечението по алкохола на спътника в живота на актрисата съсипва семейното щастие и приличащата на приказка любовна история на артистичната и спортната звезда на Чехословакия. Канарата развива коварна болест и си отива млад от този свят.

Богат немец отвлича соцзведата на Запад

Арабела ражда момче на втория си съпруг и го нарича на негово име – Харалд. Постепенно обаче претенциите на мъжа Яна да не се връща към кариерата си на актриса започват да й тежат. Красавицата страда. Минава дори през анорексия, също като дъщеря й, кръстена на нея. Не е чудно, че се отърсва едва с третия брак, който сключва. Новият съпруг на звездата Тони Пулм отново е немец и става татко на нейното трето дете – Софи. Другите две чеда на Арабела нямат нищо общо с шоубизнеса. Дъщеря й Яна е физиотерапевт, а синът Хари е барман. Известната им родителка дели времето си между своите жилища в чешката столица Прага, немския Дюселдорф и в австрийския Инсбрук.

Филмовата й половинка умря от рак

Актьорът Владимир Длоухи, когото познаваме като Петр Майер, почина преди 4 години от коварната болест след дълга борба с нея. По-щастлива е съдбата на вече 64-годишния Иржи Лабус, който на екрана играе злия магьосник Румбурак. Той има вече 41-годишна театрална кариера, по-рядко се снима в телевизията и киното. Затова пък носителят на „Оскар” Иржи Менцел го взе за един от партньорите на нашия Иван Бърнев в номинирания за най-големите кинонагради на света „Обслужвах английския крал”.
За онези, които са позабравили, сериалът „Арабела”, сниман от 1979 до 1981 г. разказва историята на обикновеното чешко семейство Майер, чиято глава Карел е актьор и чете приказки по телевизията, в чийто живот се намесват образи от въображаемия свят. Това са злия магьосник Румбурак и принцеса Арабела, която пък се влюбва в сина на стария актьор Петр.
Сериалът се оказва истински хит не само в Чехословакия, но също така в България, Румъния и цяла Югославия. Най-изненадващият му пробив е в тогавашната Западна Германия, където вместо оригиналното име „Арабела”, поредицата се излъчва със заглавието „Булка от приказките”. Комерсиалният триумф кара създателите на продукцията да помислят за продължение след 13-те епизода.
Така се ражда телевизионният филм „Румбурак”, където злият магьосник постепенно се превръща в положителен герой.
След разпадането на Чехословакия и отрезвяването, създателите на сериала решават да върнат старата слава на поредицата и нейните актьори като продуцират „Арабела се завръща”.  Създадените през 1993 г. епизоди обаче не постигат същия успех, какъвто има 10 години по-рано оригиналният сериал.
Снимка: blesk.cz

отпечатай новината

Новини

Арабела с 3 деца от трима мъже

Няма как човек, който е бил на възраст между 5 и 75...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !