профили

Джон Вивиън Дръмънд Нетълс

Джон Вивиън Дръмънд Нетълс

Рождена дата: 11.10.1943
Пол: Мъж

Една от най-модните екскурзии в Англия през последните няколко години са посещения на местата, където е сниман ползващия се с феноменален успех по света и у нас крими сериал „Убийства в Мидсъмър”. Работата е там, че такова графство на практика не съществува, затова пък китните селца и градчета от прочутата английска провинция, където се разиграва действието са си на мястото и правят милиони от манията на драгите зрители.

Джон е достатъчно кратко име, за да има галено. Все пак на някои носители на английския превод на нашето Иван им викат Джак – примерно на президента Кенеди. Едва ли обаче има друг Джон, на който близките да му казват ...Джим. Единственият е Джон Вивиън Дръмънд Нетълс – първият изпълнител на ролята на инспектор Барнаби от „Убийства в Мидсъмър”. Той играе цели 14 години – между старта през 1997 г. и 2011 г. главната роля в сериала с култов статус. Накрая му писва и напуска екипа. Понеже

в свободното си от актьорството време пише книги,

се осмелява да предложи на сценаристите хитра идея - да заменят неговия герой с друг Барнаби – по-млад братовчед на име Джон. Така увековечава името си чрез едно намигване, което много забавлява запалените фенове на артиста.
Неговата лична история е като сапунка. Джон е роден в Сейнт Оустел в легендарното с чешитите си и всякакви особености, но и с географска красота графство Корнуол. На 11 октомври ще празнува 71. Джон отраства в семейство на дърводелец и учителка.

Когато е на 7, му разкриват страшна тайна

Той е осиновен. Хората, които и до днес приема за свои истински родители му разказват чистосърдечно и без спестяване на реалните факти, че неговата биологична майка е медицинска сестра, която не успява да понесе ужасите на войната. Тя превърта и е настанена в лудница, след като ражда момчето. Ирландската католичка е едва 28-годишна и не може да си прости, че Джон е рожба на извънрачен роман, каквито не само на фронта, а и в тила непрекъснато се забъркват във военно време. Затворена в психиатрията, тя не изкарва дълго и издъхва, като официалната причина за смъртта е туберколоза – друга страшна напаст на онази епоха.
Осиновителите на Джон не знаят само едно нещо, на чието търсене той посвещава много време, но не открива и до днес - кой е неговият баща. Това остава загадка, дори след като издирванията на актьора през годините го срещат с неговия брат и двете му сестри.
Вероятно заради особената си биография, той първоначално решава да се посвети на историята и записва тази специалност в университета на Сатхемптън, където постъпва на 19 и изучава също така философия. Там обаче открива неподозирана страст – театъра. Записва се в студентската студия. А след дипломирането постъпва в провинциален театър.

По невероятна ирония на съдбата

първият му пробив е в телевизионен филм с название „Семейство по време на войната”. След това неколкократно му се падат роли в продукции с подобен сюжет за Втората световна, което явно си е съдба. Така минават десет дълги години на налагане до първата му голяма роля – главната в клими сериала „Бержерак”, който разказва за детектив на остров Джърси.  Освен, че работи 10 години и заснема 87 епизода, което е изключителен успех и дълголетие на поредицата за онази епоха, Нетълс отново пробужда историка в себе си и се посвещава на написването на книга за островите в Ламанша, чиято съдба е с викове да се „лашкат” между френска и английска власт. Поради което представляват един от най-интересните миксове на култури в Европа. Когато заснема и документален филм по темата, прави от тези места магнетични туристически дестинации.
Докато се занимава с това като хоби, Нетълс играе 5 сезона в Кралската шекспирова компания, където изпълнява възлови роли в класическите пиеси „Зимна приказка”, „Юлий Цезар”, „Ричард Трети”.
Две години преди старта на поредицата „Мидсъмър” е поканен за главната роля и доволно приема. Той вече е влизал в кожата на тв ченге и е амбициран не просто да повтори, а надмине успеха на първия си детективски сериал. Никой, дори той, обче не е очаквал поредицата да се превърне в глобален феномен. Натрупал годинки, още през февруари 2009 г. той обявява, че му е време за пенсия и без всякакви скандали постепенно се оттегля. Две години по-късно зрителите виждат последния епизод с негово участие – 81-и и то баш на 2 февруари 2011 г.
Щафетата е поета от Нийл Дъджиън. Никой не си спомня, че новият Барнаби, който според сценария е по-млад братовчед на стария (колкото и да не личи, разликата във възрастта между двамата актьори е цели 18 години), всъщност вече е виждан в същия сериал. Кой ти помни четвъртия му сезон, излъчен в Англия на ръба на вековете и епизода „Градината на смъртта”, където му е поверена второстепенна роля. Продуцентите го вкарват още през 2010 г., за да подгреят публиката, че има братовчед и също инспектор Барнаби като първия главен герой на поредицата.
През 2011 г. поема поста на централна фигура в сериала. Въпреки че е актьор още от 1987 г., почти никой по света не познава с друга роля

възпитаника на университета в Бристол, завършен и от Руши Видинлиев   

Даже участието му в един от хитовите филми за Бриджит Джоунс, където едва ли някой го е забелязал като шофьор на такси, който кара Рене Зелуегър за срещата на живота й в края на филма, не му помага да стане известен. В Англия лицето му е по-познато – все пак е играл главна роля в тв филм на ВВС2, който обаче е далеч от рейтингите и успеха на Барнаби в „Мидсъмър”.
В началото на своите сезони в сериала, Дъджиън е труден за приемане от публиката. Предшественикът му е бил толкова силен и спокоен, че изглежда сякаш новакът се престарава и преиграва. Постепенно обче влиза в „правия път”. Независимо от всичко, медиите на Острова не го оставят на мира, като редовно подмятат, че е връзкар. Все пак актьорът е женен за известна продуцентка от ВВС.
Снимка: cinefish.bg

отпечатай новината

Новини

Старият Барнаби е син на луднала медсестра

Една от най-модните екскурзии в Англия през последните...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !