профили

Дейвид Съчет

Дейвид Съчет

Рождена дата: 02.07.1946
Пол: Мъж

От 1989 г. един човек е станал лицето на вероятно най-тиражния литературен герой в света – великият детектив Еркюл Поаро. Заради смайващите рейтинги и огромния успех, Дейвид Съчет по времето на целия ни преход, че и до ден днешен, когато вече е на 68, не спира да прави нови и нови серии на елегантната поредица по Агата Кристи. Андрей Райчев ще разбере кога преходът е свършил именно, щом големият английски актьор спре да играе Поаро.

„Няма нито един от стотиците разкази и десетките романи, чийто герой е Поаро, който да не съм прочел като книга. А вече май не остана и такъв, който да не съм изиграл пред камерата”, разказва Дейвид Съчет.
Въпреки че преди него много актьори са влизали в кожата на човека със смайващите „сиви клетки”, както на големия, така и на малкия екран, включително британски величия като Питър О‘Тул, никой не е успявал да се слее със сложния образ така, както го прави Съчет. Това е

любимият артист на Преслава

Нашата супер звезда не е пропуснала нито един от безбройните епизоди на 24-те сезона на Поаро, излъчвани по различни наши и чужди канали практически непрекъснато. Истината е, че повечето серии са направени между 1989 г. и 2001 г., но последните засега са извадени едва през 2013 г.
Защо именно Съчет е най-добрият Поаро. Вероятно, защото не е англичанин, подобно на героя. На практика Дейвид е роден в Лондон, при това в самия му център, ала произходът му е сложен.
Майка му, също актриса, е руска еврейка. Тя среща в болницата бащата, който също е евреин от Руската империя (от днешна Литва), ала пристигнал от Южна Африка, където неговият баща емигрира при антисемитски гонения преди Октомврийската революция, каквито царският режим периодично правел.

Истинската им фамилия е Сухедовиц, което ще рече „Касабов”

в превод от идиш. Не месарството или медицината, а занаятът на мама влекат Дейвид. От нея взема увлечението към акртьорската професия. Докато от баща й, братът на съвременния Поаро и двамата му племенници наследяват медийната жилка. Дядото на Дейвид е една от легендите на „Флийт стрийт”. За онези, които не знаят, до преди години, само на тази улица в сърцето на метрополията са съсредоточени офисите на редакциите на всички медии. Така се образува цял клан. Днес братът на Дейвид Съчет е звезда от ВВС, каквито са и племенниците на актьора. Но той е най-горд с дядо си. Той е първият папарак на Острова. А Англия, както е известно, е родината на жълтата преса. Големият удар на живота на дядо Джеймс Джарше е, че

пръв щраква мисис Симпсън с крал Едуард и той пада от трона

Това е уникален случай в историята на света. Един британски владетел, чийто флирт с омъжена американка е разкрит от папарака, избира любовта пред короната и абдикира.
Самият Дейвид Съчет, освен че е влиятелно лице от екрана, където праймтаймът от четвърт век е заел с образа на Поаро, няма връзка с медийната власт на своята фамилия. Всъщност, като изключим една роля. Той играе мистериозно и безследно изчезналия приятел на България, британски медиен магнат и милиардер Робърт Максуел, апропо също роден като евреин в Руската империя, само че в земите на днешна Украйна. Както се казва в еврейския виц: „Явно във всички големи събития са намесени наши момчета”.
Дейвид Съчет обаче е изключение за своя народ. Той не изповядва нито юдейската вяра, нито пък е атеист. Напротив, той е християнин. Също като майка си, той открива и се посвещава на христовата вяра на стари години. В неговия случай това става, когато е точно на 40 – библейско число и възраст, която се смята за повратна в живота на човека. Историята е много интересна.

Хотелска Библия, в която се зачита, го прави нов човек

Така от 1986 г. Съчет става отдаден християнин. Големият актьор изповядва англиканската вяра. Нещо повече. Той е избран за вицепрезидент на Британското библейско дружество – истинска и при това изключително уважавана институция на Острова. За разлика от повечето хора, Съчет е избрал дори и свой герой, както сам го нарича. Едва ли е случайно, че това е именно Свети Павел. Освен, че това е и името на голямата лондонска катедрала, която е точно на медийната „Флийт стрийт”, образът на светеца не е случаен. Това е отявлен езичник, който приема искрено вярата – превръща се „от Савел на Павел”. Като евреина актьор, който стана предан християнин.
За друга една звезда от кримките – партньорката на Брус Уилис в „Съдружници по неволя” Сибил Шепърд ще ви разкажем в нашия утрешен епизод.Снимка: wikipedia.org

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !