профили

Джейн Сиймор

Джейн Сиймор

Пол: Жена

Кой не знае Доктор Куин? Кой не е слушал за нея? Дълги месеци от екрана на единствената през 90-те години национална телевизия цяла България следеше приключенията на борещата се със суровите условия на Дивия Запад лекарка, осиновила деца на фермери и въртяща любов с другаря на индианците Съли.

За 45 години кариера Джейн Сиймор е играла какви ли не истински и измислени дами – от Мария Калас в тв филма „Онасис: най-богатия човек в света” и Мария Антоанета във „Френската революция” до любовница на легендарен премиер в сериала „Младият Чърчил”. Всъщност, последната от изброените роли е един от началните пробиви на амбициозната актриса. Нейното истинско име няма нищо общо с британското Джейн Сиймор. Жената с очие с различен цвят,

дъщеря на полски евреин и холандка,

е наречена Джойс Пенелопе Вилхемина Франкенберг, когато се ражда на 15 февруари 1951 г. в Хейс, Мидълсекс в дълбоката английска провинция. Всъщност, като Доктор Куин актрисата използва образа на майка си като млада, защото тя е медицинска сестра. Изобщо, родителката й е една много интересна жена, живяла в Индонезия и хвърлена в затвора по време на Втората световна война. Но ние разказваме за дъщеря й. Родителите имат амбицията тяхното момиче да пробие в живота, да направи кариера и не желят нито сили, нито средства за развитието на малката. Може да гладуват, но я изучават в едно от най-престижните училища за изкуство в Тринг, Хертфордшър. Точно там тя

избира името на третата съпруга на Хенри VIII

за свой артистичен псевдоним. Напомняме, че това е жената, която кралят с много жени най-много обича и тя жертва живота си, за да даде на него и Англия син за престолонаследник.  
Когато е само на 18 и е вече Джейн, еврейското момиче дебютира във филма на големия Ричард Атънбъро О, каква прекрасна война. Хитрушата успява да оплете в мрежата си сина му Майкъл, който й става съпруг. Бракът трае само 2 години, но връзките на семейството я изстрелват в звездна орбита, а свекърът я ангажира в проектите си, което за нея е истински джакпот. През 1973 г. тя вече прави първата си значима сериална роля на Ема Калън в „Онедин лайн”, снима се във водещата женска роля в минипоредицата „Истинската история на Франкенщайн” и играе Памела Плоудън – гадже на Уинстън Чърчил в биодрама на свекъра си Ричард Атънбъро. През тази златна за нея година, Джейн става и момиче на Бонд.

Обявена е за №10 момиче на 007 за всички времена

Напомняме, че за половинвековната си история филмите за Бонд, Джеймз Бонд са ангажирали някои от най-големите красавици за всички времена – от Урсула Андрес до Грейс Джоунс и Холи Бери. На върха на славата си и ухажвана от звезди и богаташи от цял свят, Джейн се развежда, след като семейство Атънбъро си е свършило работата да я вкара в кино- и тв мафията. Хубавелката влиза от филм във филм като само за 1977 г. прави пет хитови роли и вече дори Холивуд започва да я кани за участия. Пак тогава тя сключва брак с Джофри Планър, който също като първия не трае много и се разпада на следващата година.
Холивудската кариера на Джейн започва с недотам сериозни ангажименти с комика Чеви Чейс, а през 1980 г. е поставена срещу легендарния изпълнител на „Супермен” Кристъфър Рийв, който по онова време е на върха на славата си. Дали между тях е имало любовен роман никога не са признавали, но си остават приятели за цял живот дотолкова, че Джейн

кръщава на него едно от децата си от друг мъж

На следващата година, когато ролята на Кети Еймс от „На Изток от Рая” по Стайнбек й носи първи „Златен Глобус” и статуса на истинска и голяма звезда, Джейн сключва трети брак – по технически причини, с Дейвид Флин, на когото през януари 1982 г. ражда дъщеря Кетрин – вече актриса, а после и син Шон. Бракът им трае цели 11 години и се разпада, когато Джейн поема ангажимента в „Доктор Куин”.
Родила две деца, англичанката от еврейско-полско-холандски произход се снима за „Плейбой”. По онова време е на 36, но също като нашата естрадна прима Лили Иванова, не се разсъблича докрай и оставя бая място на въображението. Но пък прибира рекорден хонорар като за цял сериал.
Роля след роля, медиен удар след медиен удар, Джейн прави култови роли като тези на великата Калас и на Мария Антоанета (навръх 200-годишнината от Френската революция). Второто от предизвикателства е уникално, защото филмът се играе и на френски, и на английски. Но младата майка е щастлива, защото

урежда децата си да играят принц и принцеса

Ала нищо в кариерата на Джейн не може да се сравни с успеха по цялата планета на „Доктор Куин Лечителката”. Сиймор цели 8 години е в кожата на героинята си Михаела. И е щастлива, въпреки огромното натоварване и възрастта си – тя завършва продукцията на 50! Работата се отблагодарява и носи втори „Златен Глобус” на голямата дама.
„Доктор Куин” носи и още нещо на актрисата – запознава я с нейния четвърти съпруг – режисьора и актьор Джеймс Кийч. Двамата се влюбват от пръв поглед, раждат си близнаци, от които единият е кръстен, както писахме на „Супермен”-а Рийв, а другият – на брата на таткото – прочутия артист Стейси Кийч (още го помним като Хемингуей от тв сериала за гения на литературата и какви ли не още роли). Станала майка на стари години, Джейн не спира и да работи.

Заедно с култовия сериал, тя прави и други 16 филма

за осемте лета на „Доктор Куин”. След това обаче решава, че минала 50-те, натрупала десетки милиони, майка на 4 деца, трябва да намали темпото. През 2004-2005 г. снима 6 гостувания в излъчвания и у нас сериал „Смолвил”. Не спира да снима и в други филми и сериали, но никога повече от 1 до 2 на година, сред които немалко популярни като „Касъл” и „Закон и ред”. Америка е смаяна, когато в пенсионна възраст Джейн се навива да участва в петия американски сезон на „Денсинг старс”. Жената просто иска да си достави удоволствие. Не само, че успява да  го направи, но стига и до доста почетното шесто място в конкуренцията само на по-млади и по-спортни звезди.
Когато не е заета с телевизия и кино, Сиймор не спира да пише. До момента тя има издадени 4 книги със съвети:

От „Гид за романтичен живот” до „Как се гледат близнаци”

На всичкото отгоре, Сиймор в съавторство с последния си съпруг има издадена цяла серия книжки за деца с измислени от тях приказки и забавни истории, които имат и тв версии. Явно това й е малко, Джейн е рекламно лице на дрехи и съдизайнер на линия бижута. От 2007 г. има благотворителна организация, която се бори срещу насилието над деца.
При четири филма, заснети през 2013 г. на всичко изброено отгоре, не е чудно, че след 20 години брак актрисата се разведе и с четвъртия си мъж. Тя обаче не страда. Жената, която навършва 63 и половина след дни разправя своята формула на щастието: „Дръж сърцето си отворено и любовта ще намери пътя към него”.Снимка:бта

отпечатай новината

Новини

Д-р Куйн на 68 г.: сензация на плажа

Жаркият сезон е в разгара си и плажните ивици по света се...

Доктор Куин лечителката се разведе

Британско-американската актриса Джейн Сиймор, известна с...

Д-р Куин Лечителката пак по бански

62-годишната актриса позира в цикламен бански за...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !