профили

Джордж Ричард Чембърлейн

Джордж Ричард Чембърлейн

Рождена дата: 31.03.1934
Пол: Мъж

Джордж Ричард Чембърлейн е секссимволът на 60-те, 70-те и 80-те години. Милиони жени по света и у нас въздушат по снажния американец от малкия и големия екран. Докато ненадейно неговата хомосексуалност е разкрита от малко френско списание покрай интервю през 1989 г., а на следващата седмица таблоидът „Нешънъл инкуайрър” прави сензацията световна новина. Едва през 2003 г. актьорът официално признава несъмнения факт в своята автобиография. Днес, на 80 години, той не престава да бъде търсен.

Когато човек се роди в Бевърли хилс, както Джордж Ричард Чембърлейн на 31 март 1934 г., Холивуд не само в преносен, но и съвсем пряк смисъл е на една крачка. Или на една ръка разстояние, ако предпочитате.
На 18 той завършва прочутото Бевърли хилс хай скул като повечето жители на обетованата земя на кинозвездите. После учи в Помона колидж, но го зарязва заради участия в малки роли в телевизията. Става професионален актьор на 26 и дори основава собствена театрална трупа. Година по-късно,

на 27 вече е звезда като д-р Килдаре

в едноименния сериал на NBC/MGM. Красавецът  толкова много се харесва на жените в цяла Америка, а после и навред по планетата, че 5 години обира всички награди в бранша. Даже песен, която записва заради сериала, стига до Топ 10 на „билборд”. Истинска Чембърлейн мания е обхванала света. Съчетанието от талантите му да играе и да пее го качва на бродуейска сцена в мюзикъла по „Закуска в „Тифани”. Кариера, която той продължава десетилетия наред, успоредно с екранната, с уникални изпълнения в „Мота прекрасна лейди” и „Звукът на музиката”. В Англия го канят да играе Хамлет – не толкова заради таланта, колкото заради славата и търговския успех на Чембърлейн.
70-те години му донасят други главни роли, за които всеки актьор мечтае, но на екрана. Чембърлейн играе всички култови образи на Дюма – вземат го и в „Тримата мускетари”, и за „Граф Монте Кристо”, и за „Желязната маска”, по който 20 години по-късно се прави римейк с Лео ди Каприо. Годината е 1975 г.
Годината, когато мъжкарят от екрана се отдава на страстта си към своя пол. Ричърд неудържимо се влбюва в по-младия си синеок колега от безкрайния сериал „Дните от нашия живот” Уесли Юри. Двамата заживяват заедно. Ричард обаче

разбива сърцето на колегата си

като го сменя с друг артист. Това е 20 години по-младият Мартин Рабет. Ричард не се интересува от наранените чувства на третия излишен в комбинацията. За да бъде по-далеч от бившия си, звездата взема фаворита си и двамата се пренасят да живеят на Хаавайските острови. От една страна, така са на спокойствие, от друга не рискуват да бъдат разкрити, защото за Чембърлейн е важно пред публиката да запази в тайна двойнствения си живот – хем на мачо, хем на гей. За да не се чувства притеснен младият му спътник в живота, Ричард дори го осиновява, като така му гарантира, че дори нещо да се случи с него, любимият ще го наследи. Амбициозната му мъжка половинка обаче иска и слава. Ричард е принуден да приеме ролята на Алан Котърмейн в „Изгубения златен град”, само ако Мартин играе негов брат. Взема го и в „Солниците на цар Соломон” – първата звездна роля на Шарън Стоун.
Любовта обаче явно дава криле на Ричард. На не тъй младежката възраст от 46 години, той прави първата от двете роли на живота си. Влизат в кожата на главния герой от любимия на стотици милиони сериал „Шогун”. В България американската продукция е толкова популярна, че предизвиква истински култ към японската култура. Който не вярва, да гледа „Дами канят” и „Маневри на петия етаж”.

„Шогун” ражда дори линията на Армани

Днешният крал на модата с неговото 10-милиардно богатство, стартира точно тогава. На 49 г. Ричард Чембърлейн прави следващия си мега удар. През 1983 г. излиза сериалът „Птиците умират сами”, по който подсмърчат жените от всички поколения и у нас, и по цялата планета. Техен несъмнен блян е отец Ралф де Брикасар, чиято забранена любов с красвицата Рейчъл Уорд кара улиците да опустяват, хартиените кърпички да се превърнат в дефицит, а богато орнаментираните завески и диванчета от бита на героите в продукцията да станат мода в бг интериора от средата на 80-те години, когато БНТ излъчва сериала.
В края на соца пък касетките с лошо качество на картината и още по-долно на звука на екшъна, или ако искате психотрилъра, „Самоличността на Бонд” с Ричард Чембърлейн в главната роля са хит. Все пак това е единствената алтернатива на малоумните серийни боевици, в които убитите от Шварценегер или Сталоун нямат чет.


Той гостува в „Клъцни/срежи”, „Отчаяни съпруги”, „Братя и сестри”

Много от сериалите на новия век канят в отделни свои епизоди супер звездата от цялата втора половина на миналия век. Даже ситкоми като „Уил и Грейс” и „Перфектното семейство” използват познатия образ от малкия екран, макар и отдавна в пенсионна възраст. Малцина знаят, че през 1996 г. Чембърлейн отсне и малко известно продължение на „Птиците умират сами”, но то не беше с грандиозния успех на първата част. Все пак, за повече от половин век и с над 60 роли зад гърба си, той няма пропусната година на пауза и без работа. С изключение на последните 3. След раздялата с голямата си любов и своето пренасяне обратно в родния Лос Анджелис, Чембърлейн се е отдал на самота. Която прекъсва само за Коледа и Великден, които задължително прекарва със своя „син” по закон, любовник по същество и най-добър приятел, както твърди.
В следващия брой в понеделник четете какви ги върши Д-р Куйн и каква беше преди да изгрее с ролята на бойната лекарка от Дивия Запад.

Снимка: wzimbio.com

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !