профили

Бони М

Бони М

Пол: Мъж

През 1976 г. композиторът и продуцент от тогавашната западногерманска столица Бон Франк Фариан, чието истинско име е Франц Ройтер, събира в един състав родените в Ямайка Лиз Мичел и Марсия Барет, Мейзи Уилиамс от карибския вулканичен остров Монсерат и Боби Фарел от Аруба. Едни смятат, че названието на бандата идва от нейния град Бон, а други – от случайността. Те и са прави. Защото, когато през декември 1974 г. написва песента Baby Do You Wanna Bump, която излиза под псевдонима Boney M., това име му идва от излъчвания по телевизията криминален сериал с главен герой – австралийския детектив Бони. Песента става хит в Белгия и Холандия. Тогава немецът решава да набере група, за която да пише хитове и да я показва по телевизията.

Първо взема манекенката Мейзи от Монсерат, която прави най-известната от 5-те хиляди жители на острова, наричан „изумруда на Карибите”. Тя му е препоръчана от германската Жени Калканджиева – собственичката на модна агенция Катя Волфе. Шоколадовата красавица довежда своята приятелка от Ямайка, която вече си е певица Шейла Боник, чието име идеално пасва за състава с името „Бони М”. Третото момиче, което продуцентът харесва е немкинче на име Натали, но скоро то е изместено от друга ямяйка – Клаудия Бари. След това обаче хубавата Шейла напуска. А пионерката на групата, която все още е само проект – фамозната моделка Мейзи, довежда Боби Фарел. По онова време единственият мъж в състава е еротичен танцьор по професия.

Но предпочита да го наричат „екзотичен танцьор”. Скоро този му талант и неговият дрезгав дълбок тембър ще станат любими на феновете по целия свят. Освен момъка от Аруба, към групата се присъединява певицата от Ямайка Марсия Барет, която замества Клаудия Бари, понеже онзи решава, че трябва да прави соло кариера. Накрая пристига и Лиз Мичел. Така през февруари 1976 г. се ражда групата „Бони М” в състав Мейзи, Боби, Марсия и Лиз. Същата година излиза и първият албум на състава. Докато го записват, се оказва, че реално могат да пеят Марсия и Лиз, докато Мейзи и Боби стават само за украшение. Чат – пат техните гласове влизат като речитатив или за ефект, но никога не им се дават истински партии. Тук-таме вокал записва зад кадър и самият продуцент, а на концерти  Боби само си отваря устата, докато шефът пее.

Имиджът, а не музикалният талант обаче се оказва решаващ за пробива. Видял състава, плод на истинска дружба между народите, тв продуцентът Михаел Лекебуш го пуска в своето шоу „Музикладен”. На 18 септември 1976 г. „Бони М” се появява по телевизията в Германия и въпреки късния час обаянието на групата и нейните секси и пъстри бляскави костюми заковават погледите на немските зрители. Парчето, което бандата представя е Daddy Cool. Тутакси то става номер 1 в Западна Германия, Швейцарияу Швеция, Норвегия и Австрия. Влиза в десетката на Великобритания и на всички основни пазари без САЩ. Песента и до днес е диско класика. А нека да напомним, че подобен шашкащ удар не е никак лесен по онова време, когато „Абба” са на върха на славата си, удярно работят и мега групи като „Куин”.

Инерцията е толкова голяма, че без особен хит вторият албум на „Бони М4 се продава чудесно. Парчетата пак стигат до номер 1 и стават златни дори във Великобритания, а първото турне на състава е фурор.
Най-грандиозната година за „Бони М” обаче е следващата 1978 г. Тя започва за бандата с нейните масивни хитове Rivers of Babylon и Brown Girl in the Ring, издадени като двоен сингъл, който пробива дори в Щатите, а в Англия е вторият най-продаван за всички времена. След това на пазара излиза бестселъровия албум на шоколадовите момичета и момче Nightflight to Venus, който е пълен с хитове, сред които прочутото парче „Распутин”. В началото то е прието на нож в СССР и е наложена цензура върху него, ала апокрифното му разпространяване в червената империя се оказва толкова мощно, че превръща „Бони М” в легенда в необятната страна и така вече 36 години до ден днешен.

Шоколадите пробиват Берлинската стена и правят турне в СССР през 1978 г. И оттогава до днес не спират да разчитат на ангажиментите там в добри и лоши периоди. Те са сред първите западняци, допуснати там, редом с Елтън Джон. Комерсиалният успех на групата е толкова голям, че практиката впечатляващи „певци”, които не могат да пеят, да бъдат изкарвани на преден план да си отварят устите, призната и официално от продуцента Фариан пред влиятелното тогава списание „Браво”, става повсеместна. Използват я доста успешни като продукт състави в диското като „Мили Ванили”. 1979 г. идва с нови триумфи за „Бони М”. Хитове като Hooray! Hooray! It's a Holi-Holiday, Gotta Go Home и придобилата каноничен статус у нас, след като влиза и в култовата ни комедия „Дами канят” Bahama Mama карат света да припява и да танцува. Албумът е номер 1 във Великобритания, става платинен в цяла Европа, включително и Източна.  Следващатка година групата издава първата си златна колекция, която също става бестселър.

Успехът обаче има и обратната си страна. Членовете на състава са се превърнали в супер звезди, а поради националните им карибски принадлежности контролът върху тях става почти невъзможен. За да въдвори ред, немецът продуцент решава да попари всички като уволнява превърналия се в естествен лидер мъж в групата Боби. Обяснението е „ненадеждност”. Моментът обаче е недобре избран, понеже изгонването на младежа пречи на представянето на новия албум за 1981 г. на състава и той няма очакваните супер продажби като предишните. Кризата продължава през следващата година. След нея продуцентът решава да даде 365 дни пауза на своите питомци. Така новият албум излиза едва през 1984 г. В него основен хит обаче е кавър на стара италианска песен Kalimba de Luna, който няма особен успех, въпреки че влиза в класациите, а дори завръщането на блудния син Боби не е в състояние да върне старата слава на „Бони М”.  Навръх 10-годишнината на групата през 1986 г. продуцентът и членовете решават да се разпуснат, тъй като е очевидно, че нямат повече енергия.

Пиратирането на името става основен бизнес на участниците в състава. Всеки се опитва да регистрира марката или да изнася концерти в различните страни, без да го е направил, разчитайки на своя имидж. Първа се възползва основната певица Лиз Мичел, която тръгва на турне през 1987 г., понеже си има разходи и е свикнала да живее като рокзвезда. Междувременно издава и соло албум.  На нейна страна застава и Мейзи, която тръгва да обикаля Европа с колегата си, привличат и трета дама – Селена Дънкан, която пък им довежда мъж – Кърт Де Даран, заместен от Рон Гейл. Засегнат, Боби поставя началото на нов „Бони М” в Белгия.  Продуцентът е бесен и събира състава по команда за сборен албум и тур през 1988 г. През 1989 г. отцепницата Лиз се изпокарва с всички и напуска, заместена е от Мадлен Дейвис.
Групата записва на своя глава и пуска парче, което довежда до дело, с което продуцентът вече категорично настоява да си прибере името, което преди 15 години е избрал от тв кримка. Той взема бежанката Лиз, която пее най-добре, присъединява към нея Реги Цибое, Шарън Стивънс и Пати Онойевенджо. Новият състав печели известна преднина пред „ментето” на амбициозната манекенка Мейзи, която прави успоредни турове като връща в своя състав изгонената още през 1975 г. преди официалния старт Шейла Боник и още двама. Боби също си създава „трупа” с 3 певици. Единствената, която не концертира е Марсия. Пренесла се във Флорида, САЩ, тя се разболява от рак. Съдът се вижда в чудо да определи кой е оригиналът и дава право на четиримата членове от старта на групата да се представят под името „Бони М”. Което те, без друго, си и правят.

Вдъхновени да се доказват кой е по-по-най всички издават соло албуми. Даже безгласният Боби опитва без особен успех собствена тава. Лиз има по-голям успех. А Мейзи пуска колекция от свои си хитове едва през 2006 г., в чест на 30-годишнината от раждането на оригиналната група. Оправила се от тежката болест, Марсия също прави соло записи, издадени в три албума – последният от 2010 г. Това е годината, през която на 30 декември, по време на пореден тур в щедро плащащата олигархична Русия, издъхва в Санкт Петербург Боби. Оказва се, че той е бил толкова зле финансово, че дълго време няма кой да го погребе.

Накрая  се събират пари трупът му да бъде върнат в Холандия, където той обитава непрестижен малък панелен апартамент. В чест на „Бони М”, както на „Абба” по-рано, е посветен мюзикъл, който има премиера в Лондон през август 2006 година. Ала комерсиалният неуспех води до сваляне на шоуто от афиша през февруари 2007 г. Въпреки това то е поставено и в Берлин – столицата на родината на състава. Същата година първите 4 плочи на „Бони М” са преиздадени на дискове в Англия. Неуморната първа привлечена в състава Мейзи – макар и манекенка, не спира да концертира под славното име и до днес. Тя направи голямо турне в Австралия през този юни. 

отпечатай новината

Новини

Бони М идват у нас за Оркестър без име

Диско легендите Бони М идват в България специално, за да...

Боби от Бони М живеел в панелка

След смъртта му на нова година в Санкт Петербург дни...

ДВА ДНИ ОСТАВАТ ДО ПРАЗНИЧНИЯ КОНЦЕРТ НА БОНИ М

До 10 декември, когато  Бони М отново ще ни запеят...

МЕЙЗИ УИЛЯМС ОТ БОНИ М ПИШЕ КНИГА В СОФИЯ

Шоколадовата фронтдама на диско легендите Бони М Мейзи...

Бони М поздравяват руските фенове на български

Диско легендите Бони М блеснаха с познания по български...

Легендарните хитове на "Бони М" ще звучат в Добрич

Легендарните хитове на „Бони М" ще звучат в...

С "Бони М" пя и и танцува публиката в зала 1 на НДК

С "Бони М" пя и и танцува публиката в зала 1...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !