профили

Чарли Чаплин

Чарли Чаплин

Рождена дата: 16.04.1889
Пол: Мъж

Целият свят го нарича Чарли, а той носи като истински англичанин имената Чарлс Спенсър Чаплин, роден на 16 април 1889 година в Лондон. Претенциозното кръщаване на лондончанина идва от родителите му. Те са артисти. Това е най-точното определение, тъй като и майката, и бащата на Чаплин са вариететни звезди от мюзикхола – и пеят, и танцуват, и играят.

Шоубизнесът обаче не търпи окови и двойката бързо се разпада след раждането на малкия. Бащата напуска дома, когато той е само на 3 години. Майката се опитва да гледа нея и полубрата му Сид. Това обаче никак не е лесно, понеже в желанието си хем да бъде с децата, хем да си гледа кариерата, тя реално губи и двете. Причината е, че остава без работа и бедността обрича нея и момчетата на терзания. Повод за проблемите е фактът, че гласът започва да й изневерява още когато малкият Чарли е едва на 5 години.

Момчетата са пратени в сиропиталище. Майката не може да ги издържа. Оттам ги спасява бащата алкохолик в момента, когато разбира, че майката е изпратена в лудница. Живеят с него и любовницата му Луиз. Това обаче е временно спасение, защото през 1901 г., когато Чарли е само на 12, „старият” умира от цироза. Така младежите отново попадат в сиропиталище, откъдето отвреме – навреме, когато може да си го позволи, ги взема майката.

В нейния начин на живот няма нищо учудващо, защото макар да носи еврейското име Хана, артистката е потомка на голям цигански род. В своята автобиография Чарли признава, че е „една-четвърт” циганин, което си е голяма рядкост във Великобритания. Апропо, тези невероятни първи години от живота му, които са изпълнени с обрати, препятствия и отчайваща мизерия той ще пресъздаде на екрана в един от класическите и най-обичаните си филми „Хлапето” през 1921 г.  

Всъщност, циганският живот е причина Чарли изобщо да тръгне по пътя на родителите си. Още на 12 той става тръгва по пътищата на Острова, ала не с ромски катун, а с актьорски и танцьорски. От трупа на трупа той попада в Съединените щати по времето, когато всички бедни европейци, които имат смелост, решават да търсят късмета си зад океана. Градската беднота на Англия, Италия, Скандинавия се озовават в Земята на неограничените възможности. Така и Чарли се озовава там през 1912 г. И, колкото и невероятно да звучи, веднага вади късмет, тъй като на едно от представленията е харесан от първия повелител на Холивуд Мак Сенет. Две години по-късно идва първият му пълнометражен филм.

Постепенно оформя образа на малкия човек с черното бомбе, изтърканите големи обувки и възкъсото сетре, с бастунче за разкош, който ще го направи най-голямата киноикона за всички времена. След поредица успехи и след първия си връх в кариерата – споменатия вече филм „Хлапето”, направилият добри пари Чарли  кани в Щатите своята нещастна бедна майка да живее при него в Холивуд. Там тя е умира през 1928 г. Чаплин събира отвъд океана и полубратята си Сид и Уилър.

Беднякът става милионер благодарение на дързостта си в бизнеса. През 1919 г., когато е само на 30, Чарли решава сам да си бъде продуцент като обединява усилията си с другите две най-големи звезди на нямото кино в Холивуд – Дъглас Феърбанкс и Мери Пикфорд. Те основават компанията „Юнайтед Артистс”, която ги надживява.И им носи доста солидни приходи – бързо се оказват един от най-богатите хора в Америка и в целия свят. Когао през 1927 г. в индустрията на шоубизнеса се появяват говорещите филми, тримата големи решават да се правят, че не забелязват тази нежна революция. Още десетина години не щат да правят кино със звук. Самият Чарли прави първия си филм, в който хората чуват гласа му едва през 1940 г. С „Великият диктатор” той е първият творец в света, който обявява себе си за антифашист, но го обявяват за комунист

След това обаче, макар и съюзник във Втората световна война на антихитлеристката коалиция, американското правителство погва най-великия си артист. Той е съден за убежденията си и му се налага през 1952 г., след години на преследване, подслушване и унижения да напусне САЩ. За да покаже подкрепата си за големия малък човек, Академията му присъжда „Оскар” за невероятния филм „Светлините на рампата” същата година. Мелодии, които са класика и до днес. Това става същата година. Разбира се, Чарли вече има своя „Оскар” през 1929 г., когато е на върха на славата.

Обиден на Америка и изгубаната й невинност и свобода, Чаплин избира свободата и се връща в Европа, която го боготвори. Настанява се в Швейцария, в прекрасното градче Веве до Монтрьо, разполежон в най-красивата част на Женевското езеро. Холивуд му поднася още едно извинение с почетен „Оскар” за цялостно творчество през 1972 г. А кралицата  прави най-прочутия си поданик рицар.

Някогашното бедно момче от Лондон получава признание за всичко онова, което е направил за хората и цивилизацията от своята родина – един от малкото случаи в историята, когато някой се е оказал пророк в собствената си страна.

След тази висока чест, краля на киното се оттегля в швейцарския си дом. От 1977 г. е повален в инвалидна количка, като навръх Рождество Христово най-смешният човек на планетата издъхва в съня си. На 1 март 1978 г. българин изравя ковчега му в отвратителен и малоумен план. Ганчо Ганев и полският му сподвижник Роман решават да изнудват вдовицата Ууна О’Нийл да им плати откуп за тленните останки на Чаплин. Тъпите бандити не само са разкрити, но и бързо са заловени, а тялото отново е заровено в земята. За Чарли жалят неговата последна от четирите му съпруги и общо единадесетте му деца.

 

Снимка:  doctormacro.com

отпечатай новината

Новини

Българка облича дъщерята на Чаплин

 Българка стана официален дизайнер на 62-рото...

Продават костюма на Чарли за $200 бона

Оригиналният костюм на малкия скитник, който направи...

Наградата "Чарли Чаплин" отиде в Саша Барън Коен

Британският комик Саша Барън Коен ще бъде удостоен с...

Наследникът на Чарли Чаплин идва в България

Едни от най-големите световни театрали - Петър Мим,...

Елен Колева е възлюбената на Чарли Чаплин

Елен Колева е възлюбената на Чарли Чаплин в клип към...

Мистерия с името на Чарли Чаплин

Истинското име и месторождение на легендарния Чарли...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !