профили

Катя Филипова

Катя Филипова

Рождена дата: 13.05.1949
Пол: Жена

Числото 13 наистина се оказва фатално. Точно на рождения си ден – 13 май, почина голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова. Медицинската диагноза за смъртта в неделната утрин сочи белодробна емболия. Поклонението ще бъде на 16-и, сряда в 12 ч. в църквата Св. Параскева в столицата. След нея остава да звучи великата песен Налей ми вино в чаша тънкостенна... В нея между другото се казва:"Сърцето всяка участ заслужава, но не забрава, ах, но не забрава".


България ще запомни Катя Филипова като един от най-големите гласове на родината. Изпълнителката на култовата Незабрава на Тончо Русев е носител на големи международни награди – Златният мост /Берлин 1975 г./, първа награда на международния фестивал в Сопот /1976 г./, Касълбар /Ейре 1975 г. /, втора награда в шлагер фестивала в Дрезден / 1977 г. /.

 У нас е няколкократен носител на награди от популярния бургаски фестивал Песни за морето и неговите трудови хора, напомня Блиц като залравя, че Катя блести и на Златния Орфей.Филипова е родена на 13 май 1949 г. във Варна в семейството на потомък на руски емигранти и дворяни, някои от които са били дори губернатори. Родът в Русия е на 4 века и се води един от най-старите дворянски кланове. Дядото на Катя завършва музика в Одеса, а майка й Дора – Кралската музикална академия в Букурещ.

Баща й е отличен като Герой на Съветския съюз за участието си военните действия в Унгария по време на Втората световна война. Катя Филипова завършва икономика, но още като студентка дебютира като певица. Има брак с известния барабанист Крум Калъчев. Животът на певицата преминава през драматични личности перипетии. Светла й памет!

отпечатай новината

Новини

Последните думи на Катя Филипова : "Трудно ми е да дишам!"

Певицата Катя Филипова, която загубихме на 13 май,...

Катя Филипова си отиде на рождения ден

Емблематичната за българската естрада певица Катя...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !