профили

Димитър Пенев

Димитър Пенев

Рождена дата: 12.07.1945
Пол: Мъж

Димитър Пенев (Пената, Чичо Пенчо) е български футболист и треньор, роден на 12 юли 1945 г. в с. Мировяне, Софийско. Пената е осем пъти шампион с ЦСКА. Има 90 мача в националния отбор, а после е и негов треньор, стигнал до четвъртото място в света през 1994 г. в САЩ. С Пената невероятните случки са много. Той е първият избиран от футболистите, а не назначаван от ръководство да носи капитанската лента и е станал едновременно и капитан на отбора, и капитан от армията.
Като футболист Димитър Пенев е играл на поста централен защитник. Като селекционер на националния отбор по футбол води тима на световното в САЩ през 1994 и на европейското в Англия през 1996.

Треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев може и да не се оказа брилянтния избор за националите през XXI в., но със сигурност си остава сред най-популярните имена в българския спорт с прословутите си лафове. Винаги, когато тръгва да говори, запалянковците затаяват дъх в очакване на поредния бисер. Голямата порция смях е гарантирана.
При повторното си завръщане начело на националния отбор Пената не можа да класира тима за европейско първенство. Не постигна кой знае какво, а и бе забъркан в скандал. Обвиниха го, че е безгласна буква и някогашният му питомец Наско Сираков реди състава. Преди двубоя с Румъния на 17 ноември се направи на интересен и финтира българските журналисти, като за сметка на това говори на дълго и широко пред медии от северната ни съседка.
Въпреки всичките тези фактори обаче чичо Митко си остава всенароден любимец. Да скалъпваш изречения като неговите, си е голям талант. Не всеки го може.
Още се забавляваме на прословутата реплика за “тези двамата и оня третия” след злополучното равенство с Албания.
Но това далеч не е всичко. Ще представим част от неизчерпаемия ресурс от крилати фрази на Стратега от Мировяне, които не са известни на широката публика.

Когато се опитвам да направя да интервю с него, реже: “Вашето време е едно, а моето е друго”. Какво да му отговориш…
Ако пък му заявиш най-учтиво: “Добър ден, господин Пенев, обаждаме се от еди-кое си издание и искаме да направим интервю с вас”, също има готов отговор. “Как така интервю?! Ето изданието е пред мен, а не виждам нищо”…
Голяма грешка е да му звъннеш в последния ден от седмицата: “Как така ме безпокоите сега. В неделя вестници не излизат”...Желязна логика, нали?!
Когато пък го питаш дали ще става треньор на националния отбор, може да ти излезе с уникалното: “А аз питам ли ви в Пловдив сняг вали ли?”.
Ако не иска да отговори конкретно на даден въпрос, винаги намира начин да се измъкне: “Ама как така ми звъните в шест часа. Досега къде бяхте. Ще ви се обадя посред нощ, да видите какво е. Нямате с какво да си пълните страниците и затова ми звъните”.
Има и друг твърде нестандартен вариант за излизане от ситуацията: “Вие коя сте…Аа, еди  коя си. А аз откъде мога да бъда сигурен, че сте вие”.
След като нещата му се обясняват, продължава да упорства: “А вие пък откъде можете да бъдете сигурни, че аз съм Димитър Пенев. Може да не съм Димитър Пенев”.
Признаваме си, че не знаем как да коментираме този отговор.
Когато все пак се завърже разговор и стане дума за футбол, положението не е много по-различно. Пената е уникален разбирач що се отнася до най-популярната игра и това едва ли може да се оспори от някого. Което обаче не му пречи да бърка имена на отбори, играчи, събития и какво ли още не.
Преди квалификациите за световното първенство в Германия го питахме кой съперник е най-нежелан. Той без колебание казва, че изобщо не иска България да играе с немците….Малка подробност е, че като домакин Германия не участва в квалификации.
Пенев има интересна теория за бързото развитие на футбола в Швеция: “На швеците им е студено, но работят. Докато ние, балканджиите, сме повече по нивите и кафетата. Куца ни дисциплината”. Мъдро заключение наистина.
И накрая ще споменем един случай, за който си признаваме, че изобщо не разбираме за какво става въпрос и какво има предвид  чичо Митко.
Въпрос: “Господин Пенев, ще помогне ли ЦСКА финансово за операцията на Джони Велинов (б.а. вратар на червените, на когото наскоро му бе направена трансплантация на черен дроб)” .
Отговор: “Обмислете си въпросите и тогава ги задавайте. Вместо да ме тормозите по никое време, по-добре погледнете черупката. Там всичко е казано” !!!! Коя ли е черупката? Дойде ни на ума да не би да е сайтът на ЦСКА. Може да е така. А може и да не е.
Когато говорим за Димитър Пенев, никога нищо не е сигурно.
Обаче не можем да му отречем на Стратега, че е уникален. Присъства на всяко футболно събитие, канят го на всяка сбирка. И бързо се превръща в душата на компанията.

отпечатай новината

Новини

Пускат книга за Трифон Иванов

Биографична книга за великия защитник Трифон Иванов ще...

Пената чества 75 години с луксозна биографична книга

Най-легендарният футболен треньор на България –...

Димитър Пенев част от Фермата

Футболната легенда Димитър Пенев стана част от риалитито...

Батков: Гонзо е като Пената

Собственикът на Левски Тодор Батков говори пред...

Пената се сопна на Бербатов

 Треньорът на ЦСКА Димитър Пенев се разграничи от...

Бойко Борисов, Пената и Томислав Русев в „Пред банята”

Бойко Борисов, футболен треньор N1 Димитър Пенев и...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !