профили

Нешка Робева

Нешка Робева

Рождена дата: 26.05.1946
Пол: Жена

Родена е на 26 май 1946 г. в гр. Русе. Завършва хореографско училище, а после и ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години конкурентка на Мария Гигова.Робева е единственият треньор в света, който на поредица световни първенства подготвя по няколко световни шампионки наведнъж, а елементи от съчетанията на нейните момичета се копират от конкурентките им е продължение на дълги години. Незабравими са и днес композициите ѝ „Лятно време“, „Жар птица“, „Токата и фуга в ре минор“, „Болеро“.Рефренът „Нешка няма грешка!“ от времената, когато тя бе състезателка, е винаги актуален, защото уникалната ѝ работа печели неизменно сърцата на публиката.* През 1969 г. става вице — световна шампионка.
* През периода (1976-1999) е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика.
* На световното първенство в Страсбург 1983 шампионка в многобоя става Диляна Георгиева с асистентки Анелия Раленкова и Лили Игнатова.
* На световното първенство във Валядолид 1985 Диляна Георгиева отново е световна шампионка в многобоя, Лили Игнатова отново е втора, а трета е Бианка Панова.
* През 1985-1986 г. Георги Дюлгеров снима два филма:"За Нешка Робева и нейните момичета" и „За момичетата и тяхната Нешка Робева“, в които е показан новаторския ѝ стил на работа.
* През 1987 г. Бианка Панова печели всичките златни медали и всичките ѝ оценки са кръгло 10, което е уникален случай в цялата история на гимнастиката.
* Възпитаничката на Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства: в Аликанте'93, Париж'94 и Виена'95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.
* За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.
* През 2000 г. Робева създава трупа от 35 момичета и момчета („Нешанъл арт“), с която да представя съвременна интерпретация на българския и балкански фолклор.
* През септември 2005 г. е премиерата на филмова версия на „Орисия“по БНТ и Сателитния канал.
* Премиерата на спектакъла на Нешка Робева изграден върху предания за Балканите „Арамии“ се състои на 26 май 2006 г. Спектакълът обединява елементи не само от българския, а и от румънския, турския, гръцкия, македонския и албанския фолклор.* За почти 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли.
* Понастоящем е президент на най-успелия клуб в света Левски за 50 години съществуване. Клубът е носител общо на 306 медала.
* Постановките „Два свята“, „Орисия“ и „Готови ли сте“ добиват изключителна популярност. Трупата и има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур „Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.

отпечатай новината

Новини

Раева откри база на Робева

"Сбъдната мечта Днес Нешка сбъдна мечтата си! В Трудовец...

Ванга ми каза, че извънземните са сред нас: Нешка Робева

Избирали да се вселяват в невинни деца, разкри...

Месечков е малката Нешка Робева: Н.Щонова, лаф на деня

Месечков е малката Нешка Робева: Н.Щонова, лаф на деня

Нешка възпя Лили

"Днес, една от големите български гимнастички - Лили...

Войната Нешка - Раева продължава

Конфликтът между Нешка Робева и Илиана Раева се...

Илиана отвърна на Нешка: Торба с лъжи

Президентът на Българската федерация по художествена...

Нешка зашлеви Раева пак...

Нешка Робева продължи с острата си атака към...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !